Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19419.05.202113

6050-2021 (02 08 00, 07.03)

Turun SosiaaliEffican kahden ympäristön käyttö siirtymäaikana ja myöhempi katselukäyttö

Tiivistelmä:

Sosiaalihuollon asiakastietoja ollaan Turussa saattamassa laajemmin sosiaalihuollon valtakunnallisten Kanta-tietojärjestelmäpalvelujen piiriin. Sosiaalipalvelujen uuden tuotantopalvelinympäristön vaiheittaisen siirron, Turun vanhasta palvelinympäristöstä uuteen palvelinympäristöön, aikana on tarpeen käyttää sekä vanhaa että uutta Efficapalvelinympäristöä rinnan. Rinnakkaiskäytöstä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, kun Effica-sovelluksen tukimaksu hetkellisesti kaksinkertaistuu. Vuoden 2021 osalta kahden yhtäaikaisen Effica-tuotantoympäristön käytön aiheuttama kustannuslisäys on 285 370 €. Sosiaali- ja terveyslautakunnalta tarvitaan lupa kustannusten ylitykseen.

Sosterla § 194

Ratkaisupäällikkö Minna Salakoski:

Turun SasKa-projektin tarkoituksena on laajentaa sosiaalihuollon valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttöä (Kanta-palvelut). Projekti toteutetaan ajalla 1.1.2020 - 31.12.2021. Käytön laajentamisen yhteydessä otetaan uusi palvelinympäristö SosiaaliEffican tuotantokäyttöön.

SosiaaliEffican kahden yhtäaikaisen tuotantoympäristön käyttö on tarpeen käyttöönoton valmisteluaikana, kun asiakkaiden prosessit siirretään uuteen ympäristöön. SasKa-projekti ottaa keväällä 2021 käyttöön SosiaaliEfficalle uuden tuotantopalvelinympäristön (tss/core palvelin, sovelluspalvelin, työpöytäpalvelin, tietokantapalvelin). Sosiaalipalvelujen Effica-tuotantokäyttö ja Kanta-arkistointi siirtyvät vaiheittain tapahtuvaksi kokonaan tästä uudesta Effica-tuotantopalvelinympäristöstä.

Asiakkaiden prosessien siirron ja uuden tuotantoympäristön vaiheittaisen käyttöönoton aikana on tarpeen käyttää sekä vanhaa että uutta Effica-palvelinympäristöä rinnan. Ensimmäisenä uutta tuotantoympäristöä siirtyy käyttämään Perheoikeudelliset palvelut. Uuden ja vanhan Effica-ympäristön yhtäaikainen tuotantokäyttö jatkuu, kunnes kaikki toiminnot ovat aloittaneet uudessa tuotantoympäristössä. Tuolloin tuotantokäyttö vanhassa Effica-ympäristössä päättyy ja vanhan Effica-ympäristön katselukäyttö alkaa. Katselukäytön alkamisajankohta on arviolta 11/2021. Tarjouksessa mainitut vanhan tuotantoympäristön kustannukset päättyvät, kun katselukäyttö vanhassa ympäristössä alkaa.

Uusi Effica-palvelinympäristö on tarkoitus saada tuotantokäyttöön toukokuun 2021 alussa. Vanhaa palvelinympäristöä tarvitaan vielä palvelujen siirron jälkeenkin uuden tuotantokäyttöisen ympäristön rinnalla katselukäytössä.

Arvioidun käyttöajan toteutuessa 2M-IT:n oheistetun tarjouksen mukaisesti rinnakkaiskäytön aiheuttamat lisäkustannukset vuoden 2021 osalta ovat 285 370€. Rinnakkaiskäytön aiheuttamat kustannukset on käsitelty Saska-projektin ohjausryhmän kokouksessa 15.12.2020.

Liite 1Kustannusten erittely / salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17. kohta

Liite 22M-IT Oy:n tarjous, Turun SosaaliEffican SoPa katselukäyttö / salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17. kohta

Vanhan ympäristön katselukäytön tarve jatkuu, kunnes vanhan tietokannan tietojen sähköinen arkistointi on ratkaistu.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä SosiaaliEffican kahden yhtäaikaisen tuotantoympäristön väliaikaisen käytön aiheuttamat lisäkustannukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ao2M-IT Oy
tpvXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 194
Liite 1:Kustannusten erittely / salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17. kohta
Liite 2:2M-IT:n tarjous, Turun SosiaaliEffican SoPa katselukäyttö