Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19719.05.202116

5746-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvityksestä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 197

Toimitilapäällikkö Minna Juselius, hankepäällikkö Tommy Gustafsson sekä rakennuttajainsinööri Iiro Tainio 6.5.2021: 

Nummen koulutalon hankeselvityksen tarkoituksena on peruskorjata nykyinen Nummen koulutalo sekä liikuntasalirakennus pinnoiltaan sekä uusia tekniikaltaan. Kohteessa on teetetty hankesuunnitteluvaiheessa sisäilmatutkimus, jonka peruskorjauksen yhteydessä esitettävät rakenteelliset korjaukset sekä toimenpiteet otetaan hankkeen suunnittelussa huomioon. Hankeselvitys perustuu rakennuksen kuntoon sekä peruskorjaustarpeen esille tuloon kunnossapidosta. 

Peruskorjauksen ajaksi Katariinan ja Nummenpakan koulujen toiminnan väistötilat toteutetaan siirrettävillä väistötiloilla Paavinkatu 13 sekä Kirkkotie 31 tonteille. 

Nykyiset tilat peruskorjattuina takaa Katariinan ja Nummenpakan koulujen nykyisen toiminnan tilatarpeisiin pitkäaikaisen ja tarkoituksenmukaisen ratkaisun. Toiminnalliset muutokset ottavat huomioon myös käyttäjän erityistarpeita sekä esteettömyyden vanhassa kiinteistössä. 

Piha- alueen tavoitteena on tontin saattoliikenteen sekä ulkona tapahtuvan toiminnan sujuvuus ja turvallisuus. Välituntipihan suunnittelussa otetaan huomioon myös esteettömyys. 

Mm ergonomia, ekologisuus, esteettisyys, akustiikka ja valaistus ovat asioita, joihin kiinnitetään suunnittelutavoitteiden laadinnassa erityistä huomiota. Myös digitaalisiin ja tietoteknisiin valmiuksiin tulee kiinnittää erityistä huomioita. Tilojen tulee olla sopivia nykyisen opetussuunnitelman kanssa.  

Koulun tilat suunnitellaan 350 oppilaalle. 

Mitoitusperuste 

Hankeselvityksen suunnitelmalla koulun pihapiiriin ja Nummen koulutaloon saadaan sijoitettua Katariinan koulun ja Nummenpakan koulu sekä IP/AP-toiminta. Tämän   hetkisten ennusteiden valossa tämä ratkaisu tyydyttää Nummenpakan alueen tilatarpeet pitkälle tulevaisuuteen. 

Koulurakennuksen maksimioppilasmääräksi mitoitetaan 350. Henkilökuntaa koulussa on 72. Aamu- ja iltapäivätoiminnan henkilömäärät ovat 40 oppilasta sekä 3 aikuista. 

Rakennus-  sekä  LVIAS -teknisten vaatimusten huomioiminen 

Peruskorjauksen yhteydessä opetustilat varustetaan pakoreiteillä, vanhoja palo-osastoivia väliovia uusitaan. Lisäksi täydennetään  rakennuksen wc-tilakantaa lisä WC-tiloilla ja parannetaan rakennuksen esteettömyystasoa. 

Erityistä huomiota kiinnitetään toteutuksessa rakennukseen teetetyn sisäilmatutkimuksessa todettujen puutteiden korjaamiseen, terveellisten tilojen aikaansaamiseksi.  

Kohde suunnitellaan rakentamiseen liittyvät normit täyttäväksi, mutta niitä ylittävää laatua ei tavoitella. Suunnittelussa kiinnitetään erityisesti huomiota terveisiin rakenteisiin, sisäilmaan, ilmanvaihtojärjestelmän sekä lämmityksen osalta rakennusmääräyskokoelman kohdan ’terveellisyys’ mukaan. 

Uudet TATE-järjestelmät liitetään nykyiseen kaupungin kiinteistövalvomoon ja järjestelmän tulee olla täysin yhteensopiva kaupungin nykyisen keskusvalvomon kanssa. 

Nummen ja Katariinan koulurakennukset varustetaan videovalvontajärjestelmällä, jolla valvotaan ulkoalueita mahdollisen ilkivallan suhteen sekä sisätiloja valvotaan tarvittavilta osin työturvallisuuttua ja valvontaa parantaen, kuitenkin huomioiden määräykset mitä sisätiloissa saa ja voi kuvata. 

Laitehankinnat 

  1. Liikuntasalin sosiaalitiloihin porrasnostin. 
  2. Rakennukseen tulee seuraavat tilalaitejärjestelmät: 

·                       Teknisen työn purunpoisto 

·                       Tekstiilityön pölynpoisto 

3. Rakennuksen käyttäjien toimintaansa varten tarvitsemia järjestelmiä ovat: 

·                       Koulun AV-laitteisto 

·                       Teknisen työn koneet 

·                       Tekstiilityön koneet 

Laajuus  

Nummen koulutalo on kooltaan 6530 brm² sekä liikuntasalirakennus 1083 brm². Muutoksia rakennusten laajuuteen ei tule. 

Väistötilat 

Peruskorjauksen ajaksi Katariinan ja Nummenpakan koulujen toiminnan väistötilat toteutetaan siirrettävillä väistötiloilla  Paavinkatu 13 sekä Kirkkotie 31 tonteille. Toiminta alkaa väistötiloissa elokuussa 2021. 

Kustannusvaikutukset 

Peruskorjauksen tavoitehintakustannusarvio on  13.771.000,00 €, alv  0   % . (Haahtela -indeksi 1/2020) 

Arvio uusista tilavuokrista  

Peruskorjaushanke aiheuttaa käyttäjille vuokravaikutuksia. Alustavat vuokra-arviot ovat noin: 

Sivistystoimiala 143 440 €/kk 1 721 28€/v 

Keittiötilat 3 858 €/ kk 46 296 €/v 

Hyvinvointitoimiala  3 234 €/kk 38 812 €/v 

Irtaimisto on käyttäjähankinta ja toimialojen tulee varautua irtaimistokustannuksiin omissa budjeteissaan. 

Aikataulu 

Hankkeen suunnittelun kilpailuttamiselle sekä suunnittelulle tulee varata aikaa 16 kuukautta. Rakentamisen kilpailutukseen sekä rakentamiselle tulee varata aikaa 5 + 24 kuukautta.  

Hankkeen toteutusmuodosta riippuen hankkeen pituus suunnittelun käynnistämisestä rakennuksen valmistumiseen on 39 - 45 kuukautta. Yhteistoimintaurakkamallissa hankkeen aikataulua pystytään mahdollisesti lyhentämään. 

Hanke voidaan aloittaa, kun investointipäätös hankkeesta on saatu. 

Lausuntopyyntö 

Tilapalvelu pyytää lausuntoa Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvityksestä 

Käyttäjätoimialojen lautakunnan lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun hankesuunnitelman. Hyväksymällä hankesuunnitelman käyttäjätoimiala sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin. 

Perhe - ja sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen palvelualueiden huomiot Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvityksestä: 

Hankekuvauksen liitteissä olevissa tilatiedoissa on kouluterveydenhuollon osalta eräitä epäselvyyksiä. Odotustila on  kouluterveydenhuollon ja psykologin yhteinen. Odotustilaa on suunnittelussa ilmeisesti kaavailtu käytettävän lepotilana, mutta se ei ole asianmukainen järjestely. Lepotilaksi tarvitaan n. 10 m2 tila, johon mahtuu sänky ja apupöytä. Odotustila on muutoin toimiva. Terveydenhoitajan huone on kooltaan riittävä, mutta toiminnan  ja käytettävien lääkintälaitteiden sijoittelun kannalta hankalan mallinen. Hätäpoistumistie puuttuu. 

Lisäksi hyvinvointitoimialan  tilojen yhteydessä on mainittu henkilökunnan suihku, wc ja 2 x 8.5 neliön hoitotilat,  mutta niiden sijainti ja tarkoitus ei vät  selvästi ilmene.  

Katariinan koulun kouluterveydenhuollon tilat ovat kooltaan ja pohjapiirustuksen osalta toimivat. Pistorasioita tarvitaan lisää,  myös sosiaalitilaan. Puheterapeutin tila ei piirustuksista hahmottunut. Toiminnallisesti olisi hyödyllistä, mikäli kouluterveydenhuollon, muun opiskeluterveydenhuollon työntekijöiden ja puheterapeutin työtilat  sijaitsisivat lähekkäin. Kooltaan tila vaikuttaa riittävältä.    

Psykologi- ja kuraattoritoiminnalle sekä verkostotyölle on varattava riittävät toimitilat. 

Todettakoon, että kouluterveydenhuolto ei ole ollut mukana hankesuunnittelussa. Pidämme kouluterveydenhuollon ja muun oppilashuollon osallistumista  suunnitteluun  tarpeellisena. 

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas 11.5.2021:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto 

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta antaa Nummen koulutalon peruskorjauksen hankesuunnitelmasta seuraavan lausunnon: 

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy hankesuunnitelman ja sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin.   

Hankesuunnitelmassa tulee huomioida kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon edellä esitetyt tilatarpeet. 

Liite 1Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvitys 30.4.2021

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.5.2021: 

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvityksen ja sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin siten, että hankesuunnitelmassa huomioidaan kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon edellä kuvatut tilatarpeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 197
Liite 1:Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvitys 30.4.2021