Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19619.05.202115

5742-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 196

Toimitilapäällikkö Minna Juselius, hankepäällikkö Tommy Gustafsson sekä rakennuttajainsinööri Iiro Tainio 6.5.2021:

Wäinö Aaltosen kouluun kuuluvan Ylikylän rakennuksen käytöstä luovuttiin sisäilmasyistä maaliskuussa 2017. Kyseisen rakennuksen osalta on vuokrasopimus sivistystoimen kanssa irtisanottu. Ylikylän rakennuksessa oli aiemmin sekä koulu- että kirjastotoimintaa. Koulutoiminta siirrettiin Wäinö Aaltosen koulun muihin tiloihin sekä pihaan sijoitettuihin väliaikaisiin parakkirakennuksiin. Parakkirakennukset eivät voi olla pysyvä ratkaisu, vaan kaikkien näiden toimintojen tilatarve tulisi ratkaista pysyvällä tavalla.

Esityksenä on, että käytöstä poistunut Ylikylän kirjasto- ja koulurakennus ja sitä seuranneet parakkitilat korvataan uudisrakennuksella. Uudisrakennus toteutetaan vanhan Ylikylä-rakennuksen paikalle. Tiloihin sijoittuu opetustilaa, aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä esiopetuksen tilat, avoimen varhaiskasvatuksen tyhmätila, yhteiskäyttötila, yhteiset henkilöstön tilat sekä kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon tilat.

Lausuntopyyntö

Tilapalvelu pyytää lausuntoa Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankesuunnitelmasta (liite 1 ja liite 2)

Käyttäjätoimialojen lautakunnan lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun hankesuunnitelman. Hyväksymällä hankesuunnitelman käyttäjätoimiala sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin. Kaupunkiympäristölautakunnan lausunnossa pyydetään keskittymään rakentamisen, maankäytön, kaavoituksen ja liikenteen näkökulmiin.

Liite 1Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankeselvitys 30.4.2021

Suunniteltu uudisrakennuksen mitoitusperuste hyvinvointitoimialan toiminnoille

Kouluterveydenhuollon tiloissa työskentelee terveydenhoitaja ja koululääkäri sekä satunnaisesti muita asiantuntijoita ja toimijoita, kuten psykiatrinen sairaanhoitaja, fysioterapeutti, suuhygienisti, terveydenhoitajaopiskelija tai lääketieteen kandidaatti. Kouluterveydenhuollossa oppilaat asioivat matalalla kynnyksellä pitkin päivää terveydenhoitajan vastaanotolla ilman ajanvarausta.

Yhteiskäyttötila palvelee erinäisiä neuvottelutilanteita sekä tiloihin asennetaan työpistevaraukset. Tiloja käyttävät psykologit, suun terveydenhoitopalvelut, psykiatrinen sairaanhoito, fysioterapia, esikoulu (päiväkodinjohtaja), iltapäiväkerho ja koulu. Tila varustetaan dB-jakoseinällä, jotta tila on jaettavissa kahden toimijan kanssa yhtä aikaa.

Rakentamisen kustannusvaikutukset

Uuden rakennuksen tavoitehintakustannusarvio (alv 0%)

Arvio uusista tilavuokrista

Uudisrakennushanke aiheuttaa käyttäjille vuokravaikutuksia. Alustavat vuokra-arviot ovat noin:

Sivistystoimiala                   32.838,00 €/kk   394.056,00 €/v

Hyvinvointitoimiala             1.504,00 €/kk      18.043,00 €/v

Irtaimisto on käyttäjähankinta ja toimialojen tulee varautua irtaimistokustannuksiin omissa budjeteissaan.

Aikataulu

Hankkeen toteutusaikataulu ratkaistaan talousarviokäsittelyssä. Hankkeen suunnittelun kilpailuttamiselle sekä suunnittelulle tulee varata aikaa 9 kuukautta. Rakentamisen kilpailutukseen sekä rakentamiselle tulee varata aikaa 5+14 kuukautta. Hanke voidaan aloittaa, kun investointipäätös hankkeesta on saatu.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen palvelualueet esittävät seuraavia huomioita uudisrakennuksen hankesuunnitelmaan:

Odotustila on kouluterveydenhuollon ja psykologin/kuraattorin yhteinen. Hankesuunnittelussa ilmeisesti on ollut ajatuksena, että odotustila toimii samalla lepotilana. Tämä tilanne ei ole asianmukainen, vaan lepotilaksi tarvitaan n. 10-15 m2 tila, johon mahtuu sänky ja apupöytä. 

Kouluterveydenhuollolle tarvitaan kaksi vastaanottohuonetta, joissa on oltava vesipisteet.

Koska moniammatillinen työ ja ryhmätoiminnot oppilashuollossa lisääntyvät, tarvitaan myös yksi ryhmätila, ja on syytä varmistaa, että yhteistilojen kapasiteetti on riittävä.

Todettakoon, että psykologi ja kuraattori tarvitsevat omat työtilat, jotta myös samanaikainen työskentely koululla on mahdollista.

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas 11.5.2021:

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta antaa Wäinö Aaltosen koulun hankesuunnitelmasta seuraavan lausunnon:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy hankesuunnitelman ja sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin siten, että hankesuunnitelmassa huomioidaan kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon edellä kuvatut tilatarpeet.

Liite

Liite

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.5.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy hankesuunnitelman ja sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin siten, että hankesuunnitelmassa huomioidaan kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon edellä kuvatut tilatarpeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 196
Liite 1:Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankeselvitys 30.4.2021