Lääkärintodistuksiin liittyvät maksut

Asiakasmaksulain 5 §:n 1 momentin kohdan d sanamuotoa koskien todistuksista perittävää maksua on tarkennettu. Hoitoon liittyvät todistukset ovat edelleen maksuttomia, mutta tähän asti maksun perimisen tai maksuttomuuden päätteleminen on ollut haasteellista.

Lain 5 §:n 1 momentin kohdan d sanamuoto maksuttomista terveydenhuollon palveluista kuuluu: terveydenhuollon ammattihenkilön antamista todistuksista ja lausunnoista lukuun ottamatta lääkärintodistusta tai -lausuntoa, joka tarvitaan asiakkaan hoidon tai kuntoutuksen saamiseksi, sairausvakuutuslain (1224/2004) 5 luvun nojalla lääkekorvauksen saamiseksi tai sellaisen lyhytaikaisen sairausloman tarpeen osoittamiseksi, jonka kesto on enintään mainitun lain 8 luvun 7 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitetun omavastuuajan pituinen;

Aiempi sanamuoto oli terveydenhuollon ammattihenkilön antamista todistuksista ja lausunnoista silloin kun ne eivät liity potilaan hoitoon.

Hyvinvointitoimialalla noudatetaan asiakasmaksulain mukaista määrittelyä todistusten maksullisuudesta/maksuttomuudesta sekä Valtioneuvoston ilmoittamia enimmäistaksoja.

Vaikutus hyvinvointitoimialan talouteen

Asiakasmaksulain muutoksella ei tältä osin ole oleellista vaikutusta hyvinvointitoimialan talouteen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että

lääkärintodistusten maksullisuuden osalta noudatetaan edelleen asiakasmaksulain sekä -asetusten pykäliä

että lautakunnan päätös 15.12.2015 § 237 kumotaan ja jatkossa lääkärintodistusten osalta noudatetaan Valtioneuvoston ilmoittamia enimmäistaksoja.