Terveyskeskus- ja poliklinikkamaksut

Asiakasmaksulaissa on tarkennettu terveydenhuollon maksuttomia palveluja ja esimerkiksi hoitajakäynnit on tulkittava jatkossa kokonaan maksuttomiksi. Tämän lisäksi myös alle 18-vuotiaiden henkilöiden osalta poliklinikkakäynnit ovat maksuttomia. Näillä molemmilla on vaikutusta hyvinvointitoimialan talouteen.

Terveyskeskusmaksujen osalta tällä hetkellä ovat vapautettuja ne turkulaiset asiakkaat, jotka esittävät 30 päivän kuluessa hoitokäynnistä (Sosterla 14.1.2015 § 5) tarvittavan asiakirjan:

-voimassa olevan toimeentulotukipäätöksen

-Kelan tositteen työttömyysturvan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen maksusta

-rintama- tai rintamapalvelutunnuksen (Kela-kortissa merkintä R)

-voimassa olevan opiskelijakortin tai oppilaitoksen voimassa olevan todistuksen opiskelusta

-todistuksen täyden kansaneläkkeen tai takuueläkkeen määrästä

-Kelan todistuksen siitä, että asiakkaalle maksetaan eläkkeen varhennusvähennyksen tai suhteutuksen takia pienempää kuin täyttä kansaneläkettä

-maksukaton täyttymisen jälkeen saadun vapaakortin.

Uuden asiakasmaksulain nojalla terveydenhuollon palveluista maksuttomia ovat terveydenhuoltolain (1326/2010) 13–17 §:n, 19 §:n 1 kohdan sekä 24, 27 ja 29 §:n perusteella järjestetyt perusterveydenhuollon palvelut sekä hoitoon kuuluvat aineet ja pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarkoitetut hoitotarvikkeet; pois lukien edempänä laissa maksullisiksi määritellyt palvelut.

Vaikutus hyvinvointitoimialan talouteen

Alle 18-vuotiailta ei ole peritty terveyskeskus- ja hammashoitomaksuja, joten lakimuutoksella ei ole vaikutusta tältä osin maksutuottoihin.

Suurin vaikutus asiakasmaksulainmuutoksella on poliklinikkamaksujen tuottoihin. Vaikutusta on arvioitu vuoden 2019 luvuilla, koska vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen. Alle 18-vuotiailta ei peritä jatkossa myöskään poliklinikkamaksuja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lastenneurologian poliklinikan ja lasten ja nuorten poliklinikan asiakasmaksutuotot poistuvat. Vuonna 2019 nuo olivat yhteensä 146.000€. Muilla poliklinikoilla alle 18-vuotiden asiakasmaksutuotot lääkärikäynneistä on noin 10 000€. Siten alle 18-vuotiaiden perusterveydenhuollon ja poliklinikan maksutuottojen yhteisvaikutus on asiakasmaksutuloja vähentävä noin 156 000€.

Poliklinikkamaksuja perittiin 2019 yhteensä 973 000€, joista sairaanhoitajakäyntejä oli 31% eli näiden maksuttomuuden vaikutus on noin 302 000€. Poliklinikkamaksuja perittiin myös sairaalapalveluissa yhteensä 555 000€. Hoitajakäyntien osuus näistä on n. 25% eli kustannusvaikutus on n. 140 000€, jos kaikista hoitajakäynneistä on peritty poliklinikkamaksu. Hoitajan vastaanottokäyntejä laskutettiin 2019 vain silmätautien poliklinikalla 44.500€. Kyse on hoitajien suorittamista silmäpohjakuvauksista ja niiden osalta laskutus päättyy. Muualla ei laskutettu hoitajan vastaanottokäyntejä. Hoitajakäyntien muuttuminen maksuttomaksi alentaa asiakasmaksutuloja vuositasolla noin 490 000€.

Vaikutus asiakkaisiin

Lakimuutoksella asiakkaiden yhdenvertainen asema paranee ja maksuttomien palveluiden määrä kasvaa, mikä edesauttaa perusterveydenhuollon saavutettavuutta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että

Maksun suuruudet noudattavat valtioneuvoston voimassa olevaa asetusta.