Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19219.05.202111

5947-2021 (07 01 00)

Tietolupaviranomaisen valtuuttaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 192

Tutkimuspäällikkö Marit Holmberg 30.4.2021:

Laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä eli Toisiolaki sekä tietolupa-viranomaisen (Findatan) määräys, edellyttivät toimenpiteitä hyvinvointitoimialan tutkimuslupaprosessiin. (Laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (552/2019) 18 - 34 §, 60 § 1 momentti).

Sosiaali- ja terveyslautakunta teki asiasta päätöksen 7.4.2021 § 115, joka siirtää sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaiselle Findatalle ilmoitusmenettelyllä Effica-, Pegasos- ja WinHit- rekistereiden tutkimuslupaprosesseihin liittyvät seuraavat tehtävät 1.5.2022 lukien: tietojen kokoamis-, yhdistämis- ja esikäsittelypalvelu, tunnisteiden hallinnointipalvelu, tietopyyntöjen hallintajärjestelmä ja tietoluvat, tietoturvallinen käyttöpalvelu ja tietoturvallinen käyttöympäristö.

Hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annetun lain 60 §:n muuttamisesta, jossa voimaan astumisen päivämääräksi oli määritelty 1.5.2022 ( STM047:00/2021 SÄÄDÖSVALMISTELU ), ei kuitenkaan ehditty käsitellä eduskunnassa, joten hallituksen muutosesitys raukesi ja alkuperäinen suunnitelma määräyksen soveltamisesta 1.5.2021 lähtien astui voimaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että tietoturvallisen käyttöympäristön edellyttämiä vaatimuksia sovelletaan jo 1.5.2021 alkaen ja emme pysty 1.5.21 jälkeen tarjoamaan tietoturvallista käyttöympäristöä.

Hyvinvointitoimialalla tehdään rekistereihin perustuvaa tutkimusta ja sen turvaaminen edellyttää, että sosiaali- ja terveyslautakunta aikaistaa päätöksensä voimaan astumisen päivämäärää siten, että uusi päätös mahdollistaa rekistereihin perustuvan tutkimuksen jo vuotta aikaisemmin.

Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee Tietolupaviranomaisen määräyksen tiedokseen ja päättää ilmoittaa Tietolupaviranomaiselle/Findatalle (ilmoitusmenettelynä), että se päättää aikaistaa Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisuudessa toimivat Effica-, Pegasos- ja WinHit- rekistereihin perustuvat tutkimuslupaprosessien siirrot Findatalle tutkimustoiminnan turvaamiseksi.

Liite 1Tietolupaviranomaisen määräys

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää siirtää sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaiselle Findatalle ilmoitusmenettelyllä Effica-, Pegasos- ja WinHit- rekistereiden tutkimuslupaprosesseihin liittyvät seuraavat tehtävät välittömästi:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoFindata


Liitteet:

Sosterla § 192
Liite 1:Findata määräys