Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta18619.05.20215

5812-2021 (00 01 05, 10 00 00)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto Mooriankunnas-rakennushankkeesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 186

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja projektijohtaja Outi Korpelainen:

Kaupunkikehitysjaosto pyytää sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa Mooriankunnas-kaupunkikehityshankkeesta.

Taustaa

Turun kaupunginvaltuuston (kv 14.10.2019) hyväksymässä sopeuttamisohjelmassa ikääntyneiden palvelurakenteen keventäminen on nostettu keskeiseksi kehittämishankkeeksi, jonka keinona on ikäihmisille tarkoitettujen asumisratkaisujen kehittäminen.

Välimuotoinen asuminen on ollut sosiaali- ja terveyslautakunnassa tämän kevään aikana esillä kahdesti. Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen esitteli sosiaali- ja terveyslautakunnassa 17.3.2021 (§81) Kurjenmäkikotien tarveselvityksen ja välimuotoisen asumisen valmistelua. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 7.4.2021 (§112) 14 asuntoa käsittävän Karinarannan välimuotoisen asumisen kohderyhmän, palvelukuvauksen, kriteerit ja asiakasmaksut 1.5.2021 alkaen.

Lähtökohtana Turun kaupungin vanhuspalvelujen rakennemuutoksen toteuttamiselle on, että Turussa lisätään välimuotoista asumista, jonka osuus on mitoitettu 3 %:n peittävyyteen 75 vuotta täyttäneiden määrästä vuoteen 2030 mennessä. Ottaen huomioon, että välimuotoiseen asumiseen hakeudutaan jo ennen kyseistä ikävuotta, tämä tarkoittaa käytännössä vähintään 1000 asumispaikan lisäystä seuraavan 10 vuoden aikana. Turun kaupungin vanhuspalveluissa käynnissä olevassa, Ympäristöministeriön rahoittamassa Avara-hankkeessa selvitetään parhaillaan mm. sitä, kuinka laajasti olemassa olevia seniori- ja/tai palveluasumisen yksiköitä voitaisiin kehittää välimuotoisen asumisen yksiköiksi.

Osaan seniori- ja palveluasumisen asumismuodoista voivat ikääntyvät ihmiset hakeutua asumaan itsenäisesti, jo ennen kotiin tuotettujen palveluiden tarvetta. Esimerkiksi senioriasumisen kohteisiin on alimmillaan 55 vuoden ikäraja. Kaikki senioriasuminen ei kuitenkaan edusta välimuotoista asumista, vaan välimuotoiseen asumiseen liitetään vahvasti mm. yhteisöllisyys, yhteiset tilat ja toiminta, esteettömyys ja lähipalvelujen sekä tarvittaessa kotihoitopalveluiden saatavuus. Kun lähellä toisiaan sijaitsee useita erilaisia ikäihmisille tarkoitettuja asumismuotoja, joihin on liitetty välimuotoisen asumisen elementtejä ja asumista tukevia palveluita, puhutaan palvelu- tai hybridikorttelista. Palvelu-/hybridikorttelissa sijaitsevia palveluita voivat käyttää myös muut lähialueen asukkaat.

Mooriankunnas –hankkeeseen liittyvät suunnitelmat mm. Kupittaan Citymarketin laajentamisesta sekä asuinrakennusten lisäämisestä alueelle. Asuinrakennusten osalta suunnitelmiin sisältyy välimuotoisen asumisen laajentaminen. Suunnitelmien etenemisen edellytyksenä on, että siihen kytketään nykyisen Kurjenmäkikodin toiminnan lakkauttaminen ja rakennuksen purkaminen. Kurjenmäkikoti korvataan uudistiloilla nykyisen Kulkurinvalssin yhteyteen. Kurjenmäkikodin korvaavien tilojen tarveselvitys on valmistunut Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja tilapalvelujen yhteistyönä ja on tulossa lautakunnan käsittelyyn kevätkauden aikana.

Välimuotoisen asumisen edellytykset huomioitavaksi

Ympäristöministeriön rahoittamassa, Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla käynnissä olevassa Avara-hankkeessa on järjestetty useita kuulemistilaisuuksia koskien ikääntyneiden henkilöiden toiveita asumisesta. Tilaisuuksissa esille tuotuja keskeisiä asioita on sisällytetty seuraavaan:

Ikäihmisille tarkoitettuja asuntoja voi samalla alueella olla useissa eri asuintaloissa senioriasumisen ja palveluasumisen muodossa sekä yksin asuville että pariskunnille. Ikäihmisille tarkoitettujen asuntojen tulee olla erikokoisia. Ainakin osa asunnoista tulee olla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Ikkunoista ja parvekkeilta avautuviin näkymiin tulee myös kiinnittää huomiota, toisaalta arvostetaan luontoarvoja ja toisaalta ihmisvilinää. Asunnoissa tulee olla myös parveke tai niihin tulee liittyä esteettömät ulkoilutilat.

Jossakin alueen rakennuksista voi sijaita tiloja ikäihmisten yhteisökodeille, joissa on omat asunnot 4-5 ikäihmiselle ja sen lisäksi yhteisiä oleskelutiloja ja yhteiskeittiö. Mahdollisuus pariskuntien yhdessä asumiselle ja ikäihmisten asuminen yhteisökodissa tukevat myös muistisairaan henkilön välimuotoisen asumisen toteutumista.

Palvelukortteli-mallissa sijaitsevat erilaiset palvelut ja asumismuodot tukevat toisiaan ja tarvittaessa ikäihmisen on helppo vaihtaa asumismuodosta toiseen alueen sisällä. Myös monisukupolvisuus sopii tällaiselle alueelle ja välimuotoiseen yhteisölliseen asumiseen sekä tuo kaivattua arjen monimuotoisuutta.

Alueen ikäihmisten tarvitsemat kotihoitopalvelut ja asumista tukevat palvelut järjestetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella joko kaupungin tuottamina tai yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa, esimerkiksi palvelusetelin muodossa. Koska palvelukortteli on alueena laaja ja siellä on ikäihmisille tarjolla runsaasti asuntoja, olisi tarpeen harkita myös asumisen ja yhteisöllisyyden tukemista esimerkiksi asumisohjaajan tai ”sosiaalisen talonmiehen” tuella.

Asuntojen tulee olla esteettömiä ja mahdollistaa erilaisten kiinteiden ja liikuteltavien apuvälineiden käytön sekä asumista tukevat teknologiset ratkaisut. Esteettömyys ja mm. muistisairaiden turvallisuus tulee huomioida myös asuntojen ulkopuolella kiinteistössä ja piha-alueilla, liikkumisessa, kulkuväylillä, opasteissa, rakennusten värityksessä jne. Esteettömyyden lisäksi luontoarvot tulee huomioida alueen suunnittelussa. Turvallinen kulku alueelle ja alueen ulkopuolelle, kuten esimerkiksi lähellä sijaitseviin liikunta- ja/tai kulttuuripalveluihin sekä alueen puistoihin, julkisen liikenteen pysäkeille ja terveyskeskukseen tulee myös varmistaa. Yhteiskäyttöauto saa myös ikäihmisiltä kannatusta.

Välimuotoisen asumisen tavoitteita vahvistaa se, että nämä eri rakennuksissa sijaitsevat asumismuodot jakavat monipuoliseen toimintaan tarkoitettuja yhteisiä tiloja sisällä ja ulkona, mikä mahdollistaa yhteisöllisyyden niin ikäihmisten kuin muidenkin asukkaiden kesken. Esimerkiksi työssäkäyville tarkoitetut etätyöskentelytilat voivat toimia osan aikaa päivästä ja viikonloppuisin myös harrastustiloina tai paikkana järjestää juhlia ja lasten leikkipaikan vieressä voi olla ikäihmisille soveltuva kuntoilualue. Kuntosali, kampaamo, jalkahoitola, kahvila-ravintola jne. voivat toimia omina yrityksinään, tarjoten palveluita kaikille alueen asukkaille ja kohdennetusti myös ikäihmisille. Myös kotihoidon palveluntuottaja tarvitsee alueella toimitilat. Yhdistystoiminnalle tulee olla tarjolla tiloja, joissa eri järjestöt/vapaaehtoiset voisivat järjestää neuvontaa ja toimintaa/palveluita alueen asukkaille. Yhdistävä tekijä alueen tiloille, toiminnalle ja palveluille on se, että ne ovat ikä- ja muistiystävällisiä, koska sellaisina ne sopivat kaikille ikäryhmille.

Yhteenveto

Mooriankunnas -hanke edistää erinomaisesti Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tavoitteita välimuotoisen asumisen laajentamisesta ja hanketta on perusteltua viedä eteenpäin edellä kuvatut seikat huomioiden. Alueen keskeinen sijainti ja siihen liittyvät palvelut sekä suunniteltavien rakennusten laajuus tukevat välimuotoisen asumisen palvelu-/hybridikortteli ajattelua, mikä tulee hyödyntää Mooriankunnas-hankkeessa. Välimuotoisen asumisen ratkaisujen ja siihen läheisesti liittyvän alueen ja sen palvelujen suunnittelussa tulee kuulla Turun kaupungin vanhuspalvelujen ja ikäihmisten parissa toimivien tahojen, mm. vanhusneuvoston näkemyksiä, jotta alue ja sinne suunniteltavat palvelut tukevat mahdollisimman kattavasti turkulaisten ikäihmisten tarpeita. Hankkeen suunnittelun etenemisessä tulee huomioida, että Kurjenmäkikodin asukkaille turvataan katkeamaton hoito uudessa, tulevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä.

Mooriankunnas-hanke toteuttaa erinomaisesti välimuotoisen asumisen konseptia yhtenä osana Turun kaupungin vanhuspalvelujen palvelurakennetta. Hankkeen edetessä tulee selvittää, kuinka iso osa alueen asunnoista on kohdennettavissa välimuotoiseen asumiseen, jonka jälkeen Turun kaupungin vanhuspalveluissa voidaan tehdä tarvittavat muutokset palvelurakenteen suunnitelmiin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta antaa edellä olevan lausunnon kaupunkikehitysjaostolle Mooriankunnaksen alueen kehittämisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto