Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16028.04.20219

4760-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys selvityksen aloittamisesta hyvinvointitoimialan lasten ja nuorten diabetespalveluiden liikkeenluovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä:

Osana terveyspalvelujen sopeuttamisohjelmaa esitetään, että aloitetaan hyvinvointitoimialan lasten ja nuorten diabetespalveluiden liikkeenluovutusta koskeva selvitys Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

Sosterla § 160

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas ja ylilääkäri Minna Aromaa 15.4.2021:  

Turun kaupungin tarjoamat lasten ja nuorten diabetespalvelut yhdistyivät toiminnallisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa osapuolten tekemällä sopimuksella 2018. Määräaikainen sopimus osapuolten välillä allekirjoitettiin 3.5.2018 päättymään 31.12.2019. Tämän jälkeen solmittiin toistaiseksi voimassa oleva sopimus alkaen 1.1.2020 (Liite 1.). Yhteistyön taustalla oli ja on edelleen erikoisosaamista vaativan osaamisen keskittäminen ja ylläpitäminen, jolloin asiakkaiden saaman palvelun laatu voidaan turvata ja samalla varmistaa henkilöstöresursointi, kun yksikön koko on suurempi kuin yksittäisen kunnan toimintana.

Liite 1Sopimus työpanoksen myynnistä

Lasten ja nuorten diabeteskeskus sijaitsee TYKS:n U-sairaalan 12. kerroksessa. Yksikössä työskentelevät TYKS:n ja Turun kaupungin Lasten ja nuorten poliklinikan diabetestoimijat ja se palvelee koko maakuntaa.

Sopimuksen myötä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lasten ja nuorten poliklinikan henkilöstön, lääkäri ja sairaanhoitaja, työpanosta myydään VSSHP:lle. Yksikössä työskentelevät henkilöt ovat hallinnollisesti edelleen Turun kaupungin työntekijöitä, mutta työnjohdollinen vastuu on VSSHP:n lasten diabetesyksikön vastaavalla lääkärillä ja osastonhoitajalla.

Diabeteksen hoidon yhdistäminen on tuonut merkittävää toiminnallista synergiaetua ja lisäksi yhdistäminen on palvellut tarkoituksenmukaisesti koko maakuntaa. Järjestely on osoittautunut onnistuneeksi ja on tarkoituksenmukaista valmistella nykyisen toimintamallin vakiinnuttamista liikkeenluovutuksen muodossa Turun kaupungilta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Toimintojen virallinen yhdistyminen palvelee sopimuksen molempia osapuolia, eikä määräaikaisille ratkaisuille nähdä enää toiminnallisia perusteita. Liikkeen luovutuksen piiriin kuuluisivat nyt sopimuksen piiriin kuuluva henkilöstö.

Asiaa on käsitelty yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 13.4.2021, terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksessa 20.4.2021, hyvinvointitoimialan yhteistoimintakokouksessa 23.4.2021 ja sitä tullaan käsittelemään kaupungin yhteistoimintakokouksessa 27.4.2021.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 15.4.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään lasten ja nuorten diabetespalveluita koskevan liikkeenluovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 160
Liite 1:Sopimus työpanoksen myynnistä