Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15928.04.20218

4756-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys selvityksen aloittamisesta hyvinvointitoimialan silmätautien poliklinikan liikkeenluovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä:

Osana terveyspalvelujen organisaatiouudistusta esitetään selvityksen aloittamista koskien hyvinvointitoimialan silmätautien poliklinikan liikkeenluovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Sosterla § 159

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, polikliinisten palveluiden yksikköjohtaja Minna Aromaa 14.4.2021:

Silmätautien poliklinikka kuuluu terveyspalveluiden palvelualueen polikliinisten palveluiden tulosyksikköön. Terveyspalveluiden organisaatiouudistuksen toteutuessa polikliinisten palveluiden tulosyksikön toiminta loppuu v. 2022, kun lasten ja nuorten terveyspalvelut aloittaa toimintansa. Polikliinisten palveluiden tulosyksikköön nykyisin kuuluvien kahden erikoisalapoliklinikan, silmätautien sekä korva, -nenä- ja kurkkutautien poliklinikoiden sijoittumista suunnitellaan osana geriatriset, kuntouttavat ja erikoisalapalvelut -kokonaisuuden projektia.

Viime vuosina silmälääkäreiden rekrytointivaikeudet ovat muodostuneet ongelmaksi, silmätautipotilaiden määrä on lisääntynyt merkittävästi, ja hoidon järjestäminen yhdenvertaisesti sairaanhoitopiirin muiden kuntien kanssa on osoittautunut haasteelliseksi.

Silmätautien poliklinikalla työskentelee viisi silmätautien erikoislääkäriä yhteensä 3,7 lääkärin vakanssipohjalla (ylilääkäri ja yksi silmälääkäreistä 100%, kaksi silmälääkäriä 60 %, yksi silmälääkäri 50 %). Sairaanhoitajavakansseja on seitsemän, lähihoitajan ja osastonsihteerin vakansseja kumpaakin yksi. Poliklinikalla hoidetaan mm. glaukoomaa, diabeettisia verkkokalvosairauksia, lasten karsastusta sekä muita silmäsairauksia. Poliklinikan vuosittaiset suoritemäärät ovat noin 10 300.

Liittyen sekä silmälääkäreiden pidempiaikaiseen rekrytointiongelmaan että tarpeeseen uudelleen organisoida terveyspalvelujen toimintaa, on todettu, että on tarpeellista selvittää toimintojen mahdollinen yhdistyminen sairaanhoitopiirin kanssa. Siten liikkeen luovutuksen mahdollisuus, sen hyödyt, haasteet ja mahdolliset kustannukset tulee tässä vaiheessa selvittää.

Henkilökunnalle on järjestetty yhteistoiminnallinen työpaikkakokous 22.3.2021, jossa asiaa on käsitelty. Asia on käsitelty myös terveyspalveluiden yhteistoimintakokouksessa 23.3.2021 sekä hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 23.4.2021. Asia tullaan käsittelemään kaupungin yhteistyötoimikunnan kokouksessa 27.4.2021.

Toimialajohtaja Riitta  Liuksa 15.4.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään silmätautien poliklinikan liikkeenluovutusta  koskeva tarkempi selvitys- ja valmistelutyö Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus