Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15828.04.20217

4684-2021 (00 01 00, 01 01 03, 00 04 01)

Esitys selvityksen aloittamisesta hyvinvointitoimialan geriatristen ja kuntouttavien palveluiden fysiatrian toimintojen liikkeenluovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä:

Osana terveyspalvelujen sopeuttamisohjelmaa esitetään, että aloitetaan hyvinvointitoimialan geriatristen ja kuntouttavien palveluiden fysiatrian toimintojen liikkeen luovutusta koskeva selvitys Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

Sosterla § 158

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, Geriatriset ja kuntouttavat palvelut tulosyksikköjohtaja ja ylilääkäri Taru Falenius ja ylilääkäri Juhani Juhola 13.4.2021:

Selvityksen tavoitteena on varmistaa kattava näkemys mahdollisen liikkeen luovutuksen hyödyistä, haasteista ja kustannuksista. Edellinen selvitys fysiatrian toimintojen osalta valmistui syksyllä 2019, jonka perusteella sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi (Sosterla 23.10.2019 § 356) fysiatrian toimintojen vuokraamisen sairaanhoitopiirille. Toiminta käynnistyi 13.1.2020 vuokrasopimuksen mukaisesti (Liite 1), mistä lähtien fysiatrian toiminnot ovat sijoittuneet yhteisiin sairaanhoitopiirin hallinnoimiin tiloihin ja potilaiden hoito on ollut yhdenvertaista. Työntekijät ovat työsuhteiden osalta sijoittuneet edelleen kahteen eri hallinnolliseen organisaatioon eli Turun kaupunkiin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin. Toiminnan vuokraamisella haluttiin varmistaa, että toimintojen yhdistäminen ei vaikuta palvelun laatuun ja saavutettavuuteen ennen kuin edettäisiin mahdolliseen liikkeen luovutukseen. Painavimpina syinä toimintojen yhdistämiselle olivat jo tuolloin valtakunnallinen pitkään jatkunut pula fysiatrian erikoislääkäreistä sekä molempien organisaatioiden ajoittaiset rekrytointivaikeudet sekä pienestä henkilöstömäärästä johtuva toiminnan haavoittuvuus. Valtakunnallisten arvioiden perusteella fysiatrian osaamisen tarve lisääntyy tulevina vuosina tuki- ja liikuntaelin sairauksien hoidon painottuessa yhä enemmän kuntouttaviin toimintoihin. Tämä yhdessä lääkäripulan kanssa aiheuttavat kestämättömän riskin jonojen merkittävälle pidentymiselle. Samat haasteet ovat edelleenkin olemassa, mutta esimerkiksi rekrytointien osalta on voitu aiempaa paremmin suunnitella erikoistuvien lääkäreiden kouluttamista sekä turvata parempi erikoislääkärituki erikoistuville lääkäreille. Erikoislääkäreiden poissaolot eivät myöskään ole vaikuttaneet merkittävässä määrin jonotilanteeseen, kuten tapahtui ennen toiminnan vuokrausta.

Liite 1Vuokraussopimus

Liikkeen luovutusta on tässä kohtaa tarkoituksenmukaista selvittää, koska toiminnan vuokrauksen kautta on voitu varmistua palvelun laadukkuudesta, jatkuvuudesta sekä lääkäriresurssin paremmasta riittävyydestä. Erikoisalaa koskevat kehittämistavoitteiden ja työntekijöiden yhdenvertaisuutta koskevien tavoitteiden saavuttaminen sekä vuokrasopimukseen liittyvien epävarmuustekijöiden vaikutukset työsuhteisiin etenkin erikoistuvien lääkäreiden osalta eivät kuitenkaan muutu ennen liikkeen luovutusta. Tästä syystä on tarpeellista käynnistää selvitys fysiatrian toimintojen liikkeen luovutuksesta. Nykytilaa on kuvattu liitteessä 2.

Liite 2                                  Taustaselvitys fysiatria

Liikkeen luovutuksen selvityksen piiriin kuuluisivat tässä vaiheessa yksi fysiatrian ylilääkärin virka, joka on täytettynä, yksi fysiatrian erikoislääkärin virka, joka on täytettynä ja yksi fysiatriaan erikoistuvan lääkärin virka, joka on täytettynä määräajaksi. Tavoiteaikatauluna liikkeen luovutukselle voidaan pitää 1.10.2021.

Asiaa on käsitelty fysiatrian yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 8.4.2021, terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksessa 20.4.2021 ja hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 23.4.2021 ja sitä tullaan käsittelemään kaupungin yhteistoimintakokouksessa 27.4.2021.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.4.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään fysiatrian toimintoja koskevan liikkeenluovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 158
Liite 1:Vuokraussopimus
Liite 2:Taustaselvitys fysiatria