Hyvinvointitoimiala

21.10.2020

 

 

Ikääntyneiden henkilöiden asumispalvelut

 

Hankinnan kuvaus

Hankinnan kohteena on Turun kaupungin ja 16 muun varsinaissuomalaisen kaupungin/kunnan ikääntyneiden henkilöiden asumispalvelut. Ikääntyneiden henkilöiden asumispalveluiden markkinat kehittyvät voimakkaasti ja uusia palveluntuottajia sekä toimintayksiköitä tulee markkinoille jatkuvasti. Edeltävällä kilpailutuskierroksella käytetty hankintamenettely on vallitsevassa markkinatilanteessa liian jäykkä eikä mahdollista kehittyvien markkinoiden tehokasta ja tarkoituksenmukaista hyödyntämistä. Lisäksi palveluissa on tiedostettu tarve lisätä asiakkaan valinnanmahdollisuuksia erityisesti asuinpaikan ja palveluntuottajan valitsemisen suhteen.

Hankinta on seutuhankinta, joka toteutetaan dynaamisena toimittajarekisterinä ja jonka avulla ostopalveluhankintaa voidaan tehostaa hyödyntämällä alan kehittyviä markkinoita. Turun kaupunki toimii kilpailuttaja ja toimittajarekisterin hallinnoijana.

 

 

 

 

1. Arvioitu sopimuskauden pituus eli millä
aikavälillä hankinnalla on vaikutuksia yrityksiin

 

 

1.5.2021 (tavoite) - 30.4.2026, jonka jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla ajalle 1.5.2026 - 30.4.2027 ja 1.5.2027 - 30.4.2028.

 

2. Taloudellisen vaikutuksen suuruusluokka eli mikä on hankinnan ennakoitu arvo sisältäen mahdolliset optiokaudet

 

 

Turun osalta 30 Meuroa/vuosi, yht. 210 M€

Muiden kuntien osalta selvitystyö käynnissä.

 

 

3. Onko hankintayksikön/tilaajan kannalta tarkoituksenmukaista jakaa hankinta osiin
(sallitaanko osatarjoukset)

 

 

Kyllä

Ei

Perustelut ja lisätietoa osiin jakamisesta

 

Kilpailutuksessa on 4 osakokonaisuutta.

 

-Ikääntyvien henkilöiden tehostettu palveluasuminen suomenkielisille

-Ikääntyvien henkilöiden tehostettu palveluasuminen ruotsinkielisille

-Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminen suomenkielisille

-Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminen ruotsinkielisille

 

Palveluntuottajat valitaan osakokonaisuuksittain. Osatarjoukset sallitaan.

 

 

4. Arvio valituksi tulevien toimittajien/palveluntuottajien määrästä ja valitaanko varatoimittajia

 

 

Kyseessä dynaaminen toimittajarekisteri, jossa valituiksi palveluntuottajiksi tulevat kaikki hakijat, jotka täyttävät ilmoittautumispyynnössä asetetut soveltuvuusehdot.

Ilmoittautumispyyntö avataan määräajoin, jolloin palveluntuottajien määrä tulee muuttumaan sopimuskauden aikana. Avaaminen mahdollistaa mm. uudet palveluntuottajat sopimuskauden aikana.

 

Lisätietoa tulevien toimittajien/palveluntuottajien määrästä ja mahdollista varatoimittajista

 

5. Saattaako hankinnalla olla vaikutuksia
toimialan markkinarakenteeseen

 

 

Kyllä

Ei

Minkälaisia vaikutuksia

Kilpailutuksen jakaminen osakokonaisuuksiin antaa usealle palveluntuottajalle mahdollisuuden osallistua kilpailutukseen sekä tulla valituksi sopimuskumppaniksi tuottamaan hankittavaa palvelua. Osakokonaisuuksiin jakaminen antaa mahdollisuuden myös erikoistua jonkin osakokonaisuuteen.

 

Palvelujen tuottamisessa voidaan käyttää alihankintaa sekä tarjoukset voidaan jättää myös tarjousyhteenliittymänä. Tällöin pk-yritysten mahdollisuudet osallistua palveluntuotantoon paranevat.

 

Dynaaminen toimittajarekisteri mahdollistaa uusien palveluntuottajien tulemisen markkinoille myös sopimuskauden aikana.

 

 

6. Onko hankinnassa paikallisia (Turun seutu) tarjoajia

 

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

Lisätietoa paikallisista tarjoajista

Alueella on jo nyt useita paikallisia yrityksiä. Hankintamenettely mahdollistaa uusien yritysten syntymisen sopimuskauden aikana.

 

 

 

7. Potentiaalisten tarjoajien lukumäärä

 

alle 10 yritystä

10–20 yritystä

yli 20 yritystä

Lisätietoa potentiaalisista tarjoajista

     

 

 

8. Onko suunnitteilla/toteutettu markkinavuoropuhelu tai muu markkinakartoitus potentiaalisten tarjoajien kanssa.

 

 

Markkinavuoropuhelu suunnitteilla/toteutettu

Tietopyyntö suunnitteilla/toteutettu

Muu markkinakartoitus suunnitteilla/toteutettu

Ei

 

Lisätietoa suunnitteilla olevista tai toteutetuista markkinakartoituksen tavoista

Koronatilanteen vuoksi yleistä markkinavuoropuhelutilaisuutta ei ole järjestetty. Tietopyyntö toteutetaan lokakuussa 2020. Pyynnössä yrityksiä pyydetään kommentoimaan mm. palvelukuvausluonnoksia, vastuunjakotaulukon luonnosta, sopimusluonnosta, hankintamenettelyä sekä suunniteltua hinnoittelurakennetta. Tietopyynnön jälkeen vastaukset arvioidaan sekä huomioidaan hankinnan valmistelun loppuun saattamisessa.

 

9. Voidaanko hankinnalla edistää innovaatioita

 

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

Millä tavalla hankinnalla voidaan mahdollisesti edistää innovaatioita

     

 

 

10. Voidaanko hankinnalla edistää seudullisen elinkeinoelämän kilpailukykyä

Kyllä

Ei

Mahdollisesti / En osaa sanoa

 

Millä tavalla hankinnalla voidaan mahdollisesti edistää seudullisen elinkeinoelämän kilpailukykyä

Palvelut tulee tuottaa Varsinais-Suomessa.

 

 

 

Pvm

 

Lausuntopyynnön valmistelija(t):

 

Jaana Friman

 

Sari Ahonen

 

seudullinen asiantuntijatyöryhmä

projektipäällikkö, hankintapalvelut

palvelualuejohtaja, hyvinvointitoimiala

 

 

 

Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto pvm 10.11.2020 :

 

 

Kyseessä on varsin monipolvinen ja osittain jopa vaikeasti hahmotettavissa oleva satojen miljoonien arvoinen hankintakokonaisuus, joka on tarkoitus toteuttaa dynaamisena hankintamenettelynä. Hankinta on kaikin puolin varsin haasteellinen, niin eri asiakasryhmien, mahdollisesti kymmenien palveluntuottajien kuin tilaajan vastuiden osalta. Tässä yritysvaikutusarvioinnissa ei voida ottaa kantaa palvelun sisältöön vaan keskitytään ainoastaan hankintamenettelyn toteuttamiseen liittyviin yksityiskohtiin.

Dynaaminen hankintamenettely sopii nyt esillä olevaan hankintaan erinomaisesti, etenkin suunnitteilla oleva varsin pitkästä (seitsemän vuotta) sopimusajasta johtuen. Hankinnan kokonaisarvo noussee lähelle neljääsataa miljoonaa euroa, joten se on yksi kaikkien aikojen mittavimmasta, ellei mittavin Turun hankintakeskuksen toteuttama julkinen hankinta. Hankinnan mittavuudesta ja kohderyhmästä (loppuasiakkaat) sekä laajasta palveluiden tuottajien verkostosta johtuen hankinta tulee suunnitella ja valmistella huolellisesti huomioiden kaikkien osapuolten tarpeet.

Kilpailutus on neljään osakokonaisuuteen asiakasryhmien palvelutarpeen perusteella. Valmistelijan mukaan osatarjoukset sallitaan, eli kullekin osakokonaisuudelle voidaan valita eri toimittajia. Hankinnan maantieteellisestä laajuudesta johtuen, tulee myös sallia jokaiseen osakokonaisuuteen useita palveluntuottajia. Kuhunkin osakokonaisuuteen tulee valita riittävä joukko palveluntuottajia maantieteellisesti hajautettuna siten, että kaikki palvelujen kohteena olevat voivat saada tarvitsemansa palvelut haluamallaan paikkakunnalla.

Valmistelijan mukaan dynaaminen palveluntuottajarekisteri on avoinna koko hankintakauden ajan, eli uudet palveluntuottajat voivat liittyä siihen milloin tahansa sopimuskauden aikana.

Hankinta on jaettu käsitykseni mukaan osiin hankintalain tarkoittamalla tavalla siten, että myös pienet palveluntuottajat voivat menestyksellä tarjota palvelua. Lisäksi dynaamisuus mahdollistaa uusien, perustettavien yritysten mukaan tulon tuottajarekisteriin tarpeen niin vaatiessa.

Valmistelijan mukaan palveluiden tuottamisessa voidaan käyttää alihankintaa jää perustelematta tarkemmin. Alihankkijoiden käyttäminen ei liene kuitenkaan kovin realistinen toimintamalli, sillä palvelut tuotetaan pääosin pienehköissä yksiköissä ja tarjoukset on vaadittu jättämään erillisinä kunkin yksikön osalta. Samoin ryhmittymä ajatus lienee osin toteuttamiskelvoton johtuen kunkin palveluyksikön erikoistumisesta tietyn tyyppisen palvelun tuottamiseen.

Hankinnan onnistumisen kannalta on erityisen tärkeää panostaa sen suunnitteluun ja valmisteluun. Palveluntuottajat ovat oman toimintansa parhaita asiantuntijoita ja tätä osaamista tulee hyödyntää laajamittaisesti hankinnan suunnittelussa ja valmistelussa. Samoin laaja-alaisen markkinaselvityksen tekeminen ja markkinatiedon keräämisen on oltava itsestään selvä ja tärkeä osa hankinnan valmistelua. Markkinavuoropuhelu on syytä järjestää koronasta huolimatta. uskoisin että palveluntuottajilla on mahdollisuus käydä markkinavuoropuhelua etätyövälinein.

Valmistelijan suunnittelema kattohinta-ajatus ei saa kannatustani, vaan kyllä palvelun tuottamisen tulee tapahtua markkinaehtoisesti siten, että kilpailutuksen perusteella hyväksytään tarjotut hinnat. Palvelun tuottaminen kattohintaperiaatteella ei huomioi eri palveluntuottajia tasapuolisesti ja saattaa johtaa palvelun laadun merkittävään heikkenemiseen tai jopa tarjousten puutteeseen, jos suunniteltu kattohintataso määritetään kaavamaisesti ja liian alhaiseksi.

Valmistelija on kirjannut yhdeksi ehdoksi sen, että palvelut tulee tuottaa Varsinais-Suomessa. Se osaltaan edistää maakuntamme palveluntuottajien mahdollisuuksia osallistua laajalti palveluiden tarjoamiseen. Ehdon käyttäminen ja sananmuoto tulee varmistaa, jotta mahdolliset hankintalain paikkakuntaa koskevat ehdot eivät muodostu valitusperusteeksi.

Lausunnon on kirjoittanut Varsinais-Suomen yrittäjien hankinta-asiamies ja se on toimitettu tiedoksi Turun kauppakamarille.

 

 

 

 

 

Turun kauppakamarin lausunto pvm:

 

 

     

 

 

 

 

 

Tämä asiakirja ei ole hankintailmoitus tai tarjouspyyntö, vaan kyse on ainoastaan mahdollisen hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista.

 

Pyydämme laatimaan lausunnot siten, etteivät ne sisällä salassa pidettäviä liike- tai ammattisalaisuuksia.

 

Lomake palautetaan täydennettynä osoitteeseen hankinnat@turku.fi

Aihe-kenttään merkintä ”yrva, hankinnan nimi”