Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11007.04.20214

13869-2020 (00 01 00, 00 01 02)

Esitys selvityksen aloittamiseksi Turun seudun tulkkikeskuksen liikkeenluovutuksesta

Tiivistelmä:

Turun seudun tulkkikeskus toimii hyvinvointitoimialalla nettobudjettiyksikkönä tuottaen tulkkauspalvelua mm. Turun kaupungille, VSSHP:lle, SPR:lle ja lähi-kunnille. Kilpailulainsäädännön mukaan kunnallinen yksikkö ei voi toimia markkinoilla. Siten esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen liikkeen luovutuksen selvityksen aloittamista Monetra Oy:lle.

Sosterla § 110

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, Turun seudun tulkkikeskuksen vt. johtaja Hanna-Mari Kolistaja, vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama ja kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 23.3.2021: 

Turun seudun tulkkikeskus on toiminut Turun kaupungin organisaatiossa 1.3.1994 alkaen. Nykyisin tulkkikeskus toimii Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluissa nettobudjettiyksikkönä. Tulkkikeskus tarjoaa asioimistulkkaus-, viestinvälitys- ja käännöspalveluja maahanmuuttajien kanssa tapahtuvaan asiakastyöhön silloin, kun viranomaisella ja maahanmuuttaja-asiakkaalla ei ole yhteistä kieltä. Lisäksi tulkkikeskus tarjoaa asiakaskoulutuksia ja asiantuntijaluentoja. Tulkkauspalvelua on saatavissa sekä virka-aikaan että päivystysluonteisesti vuorokauden ympäri. Suomessa viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota suomen tai ruotsin kieltä taitamattomille maahanmuuttajille tulkkaus- ja käännöspalveluja. 

Tulkkikeskuksessa työskentelee 14 vakituista kuukausipalkkaista työntekijää, yksi tilapäinen työntekijä ja työntekijäreservissä on noin 200 asioimistulkkauksen ja kääntämisen ammattilaista. Vuonna 2020 tulkkikeskuksessa työskenteli noin 170 asioimistulkkia ja kääntäjää kuukausipalkkaisten työntekijöiden lisäksi. Tulkkikeskuksen kielivalikoimaan kuuluu noin 70 kieltä.   

Turun seudun tulkkikeskuksen tarjoamia kielipalveluja ovat ensisijaisesti käyttäneet Turun kaupungin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja lähikuntien viranomaiset. Suurimpiin vuoden 2020 tulkkaustilausten maksaja-asiakkaisiin kuuluvat mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Suomen Punainen Risti, Raision kaupunki, Salon kaupunki ja Kaarinan kaupunki.

Turun seudun tulkkikeskuksen organisaatiomallin selvittäminen on ollut kaupungin talousohjelmien toimenpidelistalla useiden vuosien ajan. Koska tulkkikeskus on kunnallinen yksikkö, sen mahdollisuuksia tuottaa ulosmyytävää palvelua rajoittaa kilpailulainsäädäntö. Kilpailulain kilpailuneutraliteetin toteutumista turvaava lainsäädäntö tuli voimaan 1.9.2013 ja säännös kirjanpidon eriyttämisestä tuli voimaan 1.1.2020. Lainsäädännön perusteella Turun seudun tulkkikeskuksen asemaa organisaatiossa on selvitetty ja päädytty esittämään toiminnan liikkeen luovutusta koskeva selvitys- ja valmistelutyö. Liikkeenluovutusta esitetään selvitettäväksi Monetra Oulu Oy:n kanssa, joka on tulkkauspalveluja tarjoava usean hankintayksikön omistama sidosyksikköyhtiö. Samassa yhteydessä selvitetään muut sidosyksikkösuhteen edellyttämät toimenpiteet, esimerkiksi Monetra Oulu Oy:n osakkaaksi tuleminen sekä tarvittavien palvelusopimusten sisältö ja ehdot. Nyt esittävän selvityksen tarkoituksena on arvioida mahdollisen liikkeenluovutuksen hyödyt, haasteet ja kustannusvaikutukset sekä vaikutukset tulkkaus- ja käännöspalvelujen laatuun ja saatavuuteen. Tavoiteaikataulu liikkeenluovutuksen toteutumiselle on 1.1.2022.

Asiaa on käsitelty tulkkikeskuksen työpaikkakokouksessa 27.11.2020, perhe- ja sosiaalipalveluiden yhteistoimintakokouksessa 7.12.2020, hyvinvointitoimialan yhteistoimintakokouksessa 10.12.2020 ja kaupungin yhteistyötoimikunnassa 23.3.2021.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 24.3.2021.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle Turun seudun tulkkikeskuksen liikkeenluovutuksen selvitys- ja valmistelutyön aloittamista Monetra Oulu Oy:n kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus