Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6224.02.20216

8697-2020 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden reumatologian alan polikliinisten toimintojen liikkeenluovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä:

Osana terveyspalvelujen sopeuttamisohjelmaa esitetään, että hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden reumatologian alan polikliiniset toiminnot liikkeenluovutetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.4.2021 alkaen.

Sosterla § 62

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas ja ylilääkäri Kari Koskela, vs talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama 17.2.2021:

Taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt Turun kaupungin hyvinvointitoimialan eräiden kliinisten toimintojen yhdistymisselvitystä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa vuosien 2015–16 aikana (Sosterla 15.12.2015 § 243, 10.5.2016 § 98). Tuolloisen selvitystyöryhmän väliraportissa 29.2.2016 todettiin, että mm. reumatologian toimintojen yhdistyminen turvaisi toimintaa ja vähentäisi haavoittuvuutta. Lisäksi väliraportissa todettiin, että Hyvinvointitoimialan geriatrisen sairaanhoidon tarvitsema näiden erikoisalojen osaamisresurssi samoin kuin perusterveydenhuollon matalan kynnyksen konsultaatioiden turvaaminen olisi varmistettava, mikäli fuusio tapahtuu. Selvityksen jälkeen käynnistynyt laaja SOTE-valmistelu kosketti laajemmin myös maakunnallista reumatologian alan toimintojen järjestämistä.

Turun kaupungin lokakuussa 2019 esitetyssä sopeuttamisohjelmassa ja tähän liittyvässä sairaalan kehittämisen projektissa reumatologian toimintojen yhdistäminen on katsottu aiheelliseksi.

Osana sairaalapalveluiden kehittämisprojektia selvityshenkilöt (Turun yliopistollisen keskussairaalan Reumatologian ja kliinisen immunologian keskuksen ylilääkäri Laura Pirilä ja Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden ylilääkäri Kari Koskela) tekivät selvityksen 1.6.2020 nykyisestä reumatologian tilanteesta.

Selvityksen perusteella Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti 2.9.2020 § 317 kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään reumatologian toimintoja koskeva liikkeenluovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tätä ennen asiaa oli käsitelty kardiologian ja reuman yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 19.8.2020, terveyspalvelujen ja hyvinvointitoimialan yhteisessä yhteistoimintakokouksessa 21.8.2020 ja kaupungin yhteistoimintakokouksessa 25.8.2020. Kaupunginhallitus oikeutti kokouksessaan 28.9.2020 § 401 hyvinvointitoimialan oikeutetaan reumatologian toimintoja koskevan liikkeenluovutuksen tarkemman selvityksen ja valmistelun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

Tämän jälkeen liikkeenluovutusta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

Hyödyt

Liikkeenluovutuksella haetaan yhden sairaalan mallia, jossa lähetteet käsitellään yhden lähetejonon kautta samojen periaatteiden mukaisesti asuinkunnasta riippumatta. Yksi reitti varmistaa kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden nopean hoidon ja muilla potilailla tasapuolisen hoitoarvion. Yhdistymisellä turvataan osaaminen ja resurssointi erikoissairaanhoidossa ja selkeytetään työnjakoa perusterveydenhuollon kanssa.

Avoterveydenhuoltoon jää jatkossa aikaisemman käytännön mukaisesti remissiossa olevien reumapotilaiden jatkohoito ja seuranta. Reumapotilaat ovat olleet erikoissairaanhoidon piirissä noin kaksi vuotta taudin toteamisesta ja biologisia lääkkeitä saavat vielä nykykäytännön mukaisesti pysyvästi. Biologisista hoidoista saatujen hyvien kokemusten mukaan tähän ryhmään kuuluvat potilaat siirtyisivät tulevaisuudessa myös avoterveydenhuollon seurantaan ja erikoissairaanhoidon seurantavälit pidentyisivät 1-2 vuoden välein toteutuviksi. Reumapotilaan jatkokuntoutus jäisi kaupungin omana toimintana toteuttavaksi kuten muissakin kunnissa. Siten fysioterapian, jalkaterapian ja toimintaterapian tarpeen arvioidaan lisääntyvän vähäisessä määrin yhdistymisen jälkeen. Tarve- ja työkykyarviot olisivat kuitenkin reumakeskuksen vastuulla kuten muissakin sairauksissa.

Haasteet

Liikkeenluovutukseen liittyy riskinä aina sen edellyttämät tai siitä johtuvat toiminnalliset muutokset. Nykyisessä toimintamallissa etuna on hyvä konsultaatiomahdollisuus sairaalassa ja avoterveydenhuollossa, josta sovitaan palvelukuvauksessa siten, että toiminnalliset haasteet vältetään. Siirtyviä vakansseja on vähän, mutta poikkeustilanteessa tälläkin vähennyksellä saattaa olla vaikutusta, ml lomakaudet.

Kustannukset

Liikkeenluovutuksella ei arvioida olevan oleellisia kustannusvaikutuksia. Reumatologialla on vuoden 2019 tilinpäätöksen perusteella arvioiden tuloja noin 90 000€, joissa tulee tapahtumaan vähentymistä. Kustannusnousua saattaa tulla reumapotilaiden jatkokuntoutuksesta, mutta näiden kustannusten oletetaan olevan luonteeltaan vähäisiä.

Henkilöstö

Liikkeenluovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeenluovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeenluovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeenluovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeenluovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Lähtökohtaisesti liikkeenluovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. Maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeenluovutuksessa.

Liikkeenluovutuksella on siirtymässä osaston ylilääkärin virka ja sairaanhoitajan toimi.

Liikkeenluovutukseen liittyvää päätösesitystä ja yllä mainittuja asioita on käsitelty terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksissa 13.10.2020, 10.12.2020 ja 26.1.2021 sekä hyvinvointitoimialan yhteistoimintakokouksessa 28.1.2021 ja kaupungin yhteistoimintakokouksessa 16.2.2021.

Liikkeenluovutussopimus

Liikkeenluovutussopimusta on valmisteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa ja siihen liittyy oleellisia liitteitä

Liite 1Siirtyvä käyttöomaisuus (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 2Siirtyvät puhelinnumerot (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 3Siirtyvä henkilöstö (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 4Vuokrasopimus (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 5Liikkeenluovutussopimus (luonnos, salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia. Esimerkiksi vuokrattava alue on määritelty, mutta yhteiskäytössä olevat tilat ovat tarkemmin määriteltävä. Myös käynnissä oleva ICT-selvitys tulee tarkentamaan sopimusta työasemien ja ohjelmistojen suhteen.

Oheismateriaalina esitetään kustannuslaskenta ja palvelukuvaus.

Oheismateriaali 1Reumatologian toiminnalliset kustannukset (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Oheismateriaali 2Reumatologian palvelukuvaus (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi Turun kaupungin hyvinvointitoimialan reumatologian sairaalapalveluiden alan polikliinisten toimintojen liikkeenluovutuksen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.4.2021 alkaen ja asia esitetään oheisen sopimuksen ja sen liitteiden mukaisesti päätettäväksi hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallitukselle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.2.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden reumatologianalan polikliinisten toimintojen liikkeenluovutuksen 1.4.2021 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 62
Liite 1:Siirtyvä käyttöomaisuus (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 2:Siirtyvät puhelinnumerot (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 3:Siirtyvä henkilöstö (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 4:Vuokrasopimus (salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 5:Liikkeenluovutussopimus (luonnos, salainen JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)