Lounais-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt selvitystä lastensuojelun sijaishuollon tilanteesta selvityspyynnöllään 30.11.2020. Olen pyytänyt asiassa selvityksen sijaishuollon yksikön johtava sosiaalityöntekijä Milla Lumiolta, joka on liitteenä.

Lastensuojelun sijaishuollon yksikön tilanne on tällä hetkellä suhteellisen vakiintunut; kaikissa sosiaalityöntekijän vakituisissa (11) ja tilapäisissä (3) viroissa on sosiaalityöntekijä. 30.11.2020 tilanteen mukaan kymmenellä on sosiaalityöntekijän ammattipätevyys ja kolmella sijaispätevyys. Sosiaalityöntekijän virassa 1.12.2020 aloittaneella sosiaalityöntekijällä on sosiaalityöntekijän sijaispätevyys - ao. vakanssi on ollut kolme kertaa julkisessa haussa, eikä virkaa saatu täytettyä amattipätevällä sosiaalityöntekijällä. Yksikössä työskentelee kaksi kirjaaja-ohjaajaa, jotka avustavat sosiaalityöntekijöitä asiakassuunnitelmien kirjaamisessa – muissa lastensuojelun yksiköissä vastaavaa ammattiryhmää ei työskentele. Huostaanotettujen lasten vanhempien kanssa työskentelee yksikössä neljä sosiaaliohjaajaa. Henkilöstösuunnitelmassa esitetyt virkojen ja toimien perustaminen on edennyt suunnitellusti – yksikköön on perustettu mm. toimistosihteerin toimi, joka osaltaan keventää sosiaalityöntekijän ja johtavan sosiaalityöntekijän rutiininomaisia toimistotyön tehtäviä. 

Arvioin yksikön johtavan sosiaalityöntekijän tavoin, että kaikkien henkilöstösuunnitelmassa esitettyjen vakanssien eteneminen suunnitellusti, antaa paremmat mahdollisuudet kehittää yksikön työtä ja kohdentaa sosiaalityöntekijän työaikaa lastensuojelulain edellyttämiin tehtäviin: lapsen riittävän usein toteutettaviin tapaamisiin lastensuojeluprosessiin eri vaiheissa ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän vastuuseen ensisijaiseen valvontaan liittyen. Edellä mainitut ovat seikkoja, joihin Eduskunnan oikeusasiamies on kiinnittänyt huomiota arvioidessaan Turun lastensuojelun toimintaa yksittäisissä kanteluasioissa.

Lastensuojelun sijaishuollon henkilöstön rekrytointia ja pysyvyyttä on osaltaan parantanut sitoutumiskannustuspalkkio, jota maksetaan yksikön sosiaalityöntekijöille ja sosiaaliohjaajille. Lisä on suuruudeltaan 200€/kk sosiaalityöntekijöille ja sosiaaliohjaajille 100€/kk. Viimeinen erä sitoutumiskannustuslisää maksetaan yksikön em. ammattiryhmille ajalta 1.3.- 31.12.2020.

Lastensuojelun sijaishuollon tilanteen voidaan arvioida tällä hetkellä olevan parempi kuin keväällä 2019, jolloin Lounais-Suomen aluehallintovirastolle on edellisen kerran annettu selvitys yksikön tilanteesta. Johtava sosiaalityöntekijä Milla Lumio on aloittanut virassa 1.11.2019, jonka jälkeen yksikköön on rekrytoitu kahdeksan uutta sosiaalityöntekijää. Yksikön parantuneesta työntekijätilanteesta huolimatta asiakastyön vakiintuminen kestää aikansa; on arvioitu, että uuden sosiaalityöntekijän tutustuminen ja luottamuksen rakentaminen kaikkiin asiakkaisiinsa kestää puolesta vuodesta vuoteen. Tämä huomioiden on luonnollista, että kaikille sijaishuollon asiakkaana oleville lapsille ei vielä ole kyetty laatimaan suunnitelmaa, joka olisi kyetty kirjaamaan ja tallentamaan asiakastietojärjestelmään sekä postittamaan asiakkaalle. Asiakassuunnitelmien tekemisen lisäksi asiakastyössä kiinnitetään huomiota päivittäiskirjausten ajantasaisuuteen ja mm. rajoituspäätösten lainmukaiseen toteuttamiseen. Asiakassuunnitelmien määriä seurataan säännöllisesti ja johtavan sosiaalityöntekijän avustuksella tehdään suunnitelmaa siitä, miten suunnitelmat saadaan tehtyä.

Yksittäisissä tilanteissa sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnissa on edelleen haasteita kaikissa lastensuojelun tehtävissä avo-, sijais- ja jälkihuollossa. Työ on haastavaa ja kuormittavaa, eikä palkkataso ilman sitoutumiskannustuspalkkiota vastaa ympäristökuntien palkkatasoa. Turulla on isona työnantajana tarjottavana muita etuja, joita on pyritty hyödyntämään rekrytoinnissa. Tästä huolimatta työkuorma voi heikosta sosiaalityöntekijöiden saatavuudesta johtuen aika-ajoin kasvaa kohtuuttomasti ja aiheuttaa lastensuojelun yksiköissä poissaoloja, tehtävien kasaantumista ja asiakkaana olevan lapsen asioiden hoitamisen puutteita ja lapsen tilanteen kriisiytymistä.  

Eira Virolainen

lastensuojelun johtaja