Lounais-Suomen aluehallintovirasto on vastaanottanut vuosien 2018 ja 2019 aikana yhteensä neljä epäkohtailmoitusta koskien Turun kaupungin sijaishuollon sosiaalityön yksikköä. Epäkohtailmoitusten mukaan yksikkö ei suoriudu tehtävistään; yli puolet 11 vakanssista ovat täyttämättä; työntekijöitä ei ole riittävästi ja johtava sosiaalityöntekijä on vastuussa niistä lapsista, joilla ei ole nimettyä lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää; lapsia ei ehditä tapaamaan tarpeeksi usein; rajoitustoimenpiteitä ei joko ehditä tehdä tai niitä ei tehdä lain edellyttämällä tavalla sekä osa asiakassuunnitelmista on ollut tekemättä pitkään. Epäkohtailmoitusten lisäksi aluehallintovirastoon on saapunut kantelu, jonka mukaan usealta lapselta puuttuu lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Aluehallintovirasto on lähettänyt asiasta selvityspyynnöt, joihin on vastattu.

30.11.2020 päivätyllä lisäselvityspyynnöllä Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakuntaa toimittamaan asiassa oman selvityksensä sekä hankkimaan asiassa tarvittavat viranhaltijoiden selvitykset. Tällä selvityksellä vastaan lisäselvityspyyntöön sijaishuollon sosiaalityön yksikön johtavana sosiaalityöntekijänä. Olen toiminut ko. virassa 1.11.2019 lähtien.

1)    Montako lasta on ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää 30.11.2020?

Kaikilla sijaishuollossa olevilla lapsilla on nimettynä asioista vastaava sosiaalityöntekijä. 30.11.2020 yksikön 14 sosiaalityöntekijän vakansseista vailla työntekijää oli yksi. Tässä vakanssissa on aloittanut 1.12.2020 sosiaalityöntekijä. Väliaikaisesti syys-marraskuun 2020 ajan ko. tyhjän asiakaspiirin asiakkaat oli jaettu muille sosiaalityöntekijöille hoidettavaksi.

2)    Miten lapsen oikeusturvasta huolehditaan, mikäli hänelle ei ole nimettynä asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää?

Kaikilla sijaishuollossa olevilla lapsilla on nimettynä asioista vastaava sosiaalityöntekijä.

3)    Mikäli johtava sosiaalityöntekijä huolehtii niiden lasten asiakastyöstä, joille ei ole nimettynä lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää, montako asiakasta johtavalla sosiaalityöntekijällä on?

Yksikön johtava sosiaalityöntekijä ei toimi tällä hetkellä lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä kenellekään sijoitetulle lapselle.

Alkuvuodesta 2020 kun yksikön tilanne ei ollut vielä vakiintunut, johtava sosiaalityöntekijä toimi yhteensä noin kahden kuukauden ajan n. 50 lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä.

4)    Onko lastensuojelulain mukaisia rajoituspäätöksiä jäänyt tekemättä tai onko ne tehty lainvastaisesti?

Kaikki tarvittavat rajoituspäätökset on tehty asianmukaisesti. Ajoittain työntekijät ovat joutuneet tekemään välttämättömiä, akuutteja rajoituspäätöksiä ylityönä, kun normaali työaika ei ole aina niiden tekoa mahdollistanut.

Yksikössä on kiinnitetty vuoden 2020 aikana huomiota hallintolain mukaisen kuulemismenettelyn toteutumiseen lastensuojelupäätöksissä mukaan lukien rajoituspäätökset.

5)    Mikä on asiakkuudessa olevien lasten kokonaismäärä ja montako lasta on ilman ajantasaista asiakassuunnitelmaa 30.11.2020?

Sijaishuollossa olevien lasten kokonaismäärä 30.11.2020 on 391 lasta. Työntekijäkohtainen keskimääräinen asiakasmäärä on siten 28.

Sosiaalityöntekijät tilastoivat asiakaspiirinsä voimassa olevat asiakassuunnitelmat kuukausittain, kuukauden viimeisen päivän tilanteen perusteella ja tilastot käsitellään kuukausittain sijaishuollon viikkopalaverissa. Voimassa olevaksi asiakassuunnitelmaksi katsomme asiakassuunnitelman, jonka asiakassuunnitelmapalaveri on pidetty, suunnitelma on kirjattu ja lukittu asiakastietojärjestelmässä sekä asiakassuunnitelma on lähetetty asianosaisille.

Em. kriteerin mukaisesti ilman voimassa olevaa asiakassuunnitelmaa on 139 lasta eli 36 % asiakkaista. Asiakassuunnitelma on voimassa 252 lapsella eli 64 % lapsista. Työntekijäkohtaiset asiakassuunnitelmien voimassaoloprosentit vaihtelevat 41% ja 100% välillä. Tähän vaihteluun vaikuttaa sosiaalityöntekijöiden erilaiset työtavat ja ennakoimattomat poissaolot.

Pelkästään pidetty asiakassuunnitelmapalaveri, josta löytyy keskeneräinen luonnosversio ei siis täytä voimassa olevan asiakassuunnitelman kriteereitä. Tosiasiassa 139 lapsen asiakassuunnitelmanneuvottelu ei ole pitämättä ja asiat sopimatta vaan luku kertoo erityisesti siitä, että asiakassuunnitelmien kirjaamisessa on viivettä. Arvion mukaan noin 60%:lla näistä 139 lapsista on olemassa luonnosvaiheessa oleva suunnitelma, joka viimeistellään 31.12.2020 mennessä.

Avohuollon lastensuojelusta sijaishuoltoon siirryttäessä asiakassuunnitelmaa ei laadita heti siirtopalaverissa vaan sen laatimista varten varataan erillinen asiakassuunnitelmapalaveri. Tämä aiheuttaa muutamien viikkojen viivettä, jolloin lapsella ei ole voimassa olevaa asiakassuunnitelmaa.

Asiakassuunnitelmatilanne on päivitetty viimeksi 31.12.2020 tilanteen perusteella ja luvut on käsitelty yksikön viikkopalaverissa 4.1.2021. Tällöin 299 lapsella eli 78 % lapsista oli voimassa oleva asiakassuunnitelma.

6)    Mitä toimenpiteitä Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on aikeissa tehdä, jotta lapsen oikeus lapsen asioista vastaavaan sosiaalityöntekijään, lain mukaisiin päätöksiin, lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän tapaamisiin ja ajantasaiseen asiakassuunnitelmaan toteutuvat?

Yksikön johtavana sosiaalityöntekijänä koen vastuulleni kuuluvan tiedottaa yksikön työmäärästä ja tilanteesta säännöllisesti omaa esimiestäni, lastensuojelun johtaja Eira Virolaista.

Yksikön 14 sosiaalityöntekijän vakansseista 11 on vakinaista ja kolme tilapäistä vakanssia. Tilapäisten sosiaalityöntekijän vakanssien vakinaistaminen on hyväksytty henkilöstösuunnitelmassa. Tällä hetkellä kolmelle tilapäiselle sosiaalityöntekijän vakanssille on tilapäinen täyttölupa 30.6.2021 asti. Vakansseja hoitavat työntekijät, jotka ovat työskennelleet ko. vakansseissa ja asiakaspiireissä yli vuoden.

Yksikön neljästä sosiaaliohjaajan vakanssista kaksi on ollut vakinaisia toimia ja kaksi tilapäisiä. Tilapäisten sosiaaliohjaajien vakanssien vakinaistamisesta tuli päätös joulukuussa 2020. Lisäksi kaksi kirjaaja-ohjaajan toimea ovat tilapäisiä vakansseja ja niitä on esitetty vakinaistettavaksi. Näillä tilapäisellä vakanssilla on tilapäinen täyttölupa 30.6.2021 asti.

Yksikön toisen toimistosihteerin toimi vakinaistettiin 1.12.2020 alkaen. Vakinaistaminen toi huomattavaa helpotusta yksikön toimistosihteerityöhön ja mahdollistaa tiettyjen työtehtävien siirron pois sosiaalityöntekijöiltä ja kirjaaja-ohjaajilta, joiden niitä ei ole tarkoituksenmukaista hoitaa. 

Pidän ensiarvoisen tärkeänä, että vakinaistettavaksi esitetyt virat ja toimet vakinaistetaan. Vakituisten virkojen ja toimien avulla yksikön työntekijätilanne saadaan vakautettua. Työntekijöiden pysyvyys on tärkeää erityisesti asiakastyön näkökulmasta mutta myös yksikön kehittämistyön, työssäjaksamisen ja yhteishengen vuoksi.

Työntekijät kokevat työmäärän nykyisilläkin työntekijämäärillä suureksi ja sosiaalityöntekijät tekevät ylityötä edelleen jonkin verran. Noin puolet yksikön sosiaalityöntekijöistä tekee ylityötunteja keskimäärin kahtena iltana kuukaudessa. Kovasta työtahdista ja ylityön tekemisestä huolimatta yksikkö ei edelleenkään täytä täysin lain edellyttämiä vaatimuksia asiakastyössä: kaikilla sijaishuollossa olevilla lapsilla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa asiakassuunnitelmaa ja lapsia ei kyetä riittävästi tapaamaan sijaishuoltopaikoissa.

Työtapoja ja työn organisointia pyritään edelleen kehittämään siten, että se helpottaa työntekoa: asiakassuunnitelmien säännöllisen seurannan avulla pyritään löytämään työkäytäntöjä, jotta työntekijäkohtaisesti useammalla lapsella on ajantasainen suunnitelma, työntekijöiden perehdytykseen kiinnitetään huomiota ja että työntekijöiden vaihtuvuus olisi mahdollisimman vähäistä. Kehittämistyössä on päästy vuoden 2020 aikana eteenpäin ja yksikköön on saatu vakiinnutettua käytäntöjä, joiden koen tukevan työntekoa. Ohjeistusten ajantasaistaminen ja yhtenäisistä työkäytännöistä sopiminen ovat kehittäneet mielestäni yksikön työn laatua ja yksikön työntekijöiden työssäjaksamista.

Oheismateriaali 1Luettelo henkilöistä, jotka toimivat lapsen asioista vastaavina sosiaalityöntekijöinä 30.11.2020

Milla Lumio

johtava sosiaalityöntekijä