Selvitys Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön koskien

COVID-19-virukseen liittyvästä vaarojen arvioinnista Turun kotihoidossa

 

 

 

1.Onko Turun kaupungin kotihoidossa tehty biologisten tekijöiden riskien

arviointi COVID-19-viruksen osalta? Milloin ja miten arviointi on tehty?

 

Turun kaupungin kotihoidossa biologisten tekijöiden riskien arviointi kuuluu osaksi vuosittaista vaarat ja haitat riskiarviointia. Tämä on tehty viimeksi alkusyksystä 2019. Tällöin COVID-19-viruksesta ei ollut tietoa, joten sen osalta arviointia ei voitu tehdä.

 

Turun kotihoidossa on päätetty toteuttaa uusi riskien kartoitus, joka käsittelee erityisesti COVID-19-viruksen riskin arviointia. Kartoitus tehdään Webropol kyselyn avulla ajalla 22.5. - 30.6.2020. Kyselyn avulla kartoitetaan COVID-19 -tilanteeseen liittyviä riskejä eri näkökulmista. Kartoitus on Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) riskien- ja vaarojenarviointi -lomakkeisto. Arvioinnissa huomioidaan koko työyhteisö ja kaikki ammattiryhmät. Riskien arviointi koostuu kahdesta vaiheesta; (A) ensimmäisessä vaiheessa käydään läpi mahdolliset riskit ja (B) toisessa vaiheessa kuvataan kukin havaittu riski, arvioidaan sen suuruus, määritellään sille toimenpiteet, vastuuhenkilö sekä toimenpiteiden aikataulu. COVID-19 riskien kartoitus tehdään useasta eri näkökulmasta: fyysiset vaaratekijät, fyysinen kuormittuminen, hallintajärjestelmät ja toimintatavat, kemialliset vaaratekijät, biologiset vaaratekijät, psykososiaaliset vaaratekijät ja tapaturmavaara.

Vuosittain kotihoidon lähipalvelualueilla käydään läpi turvallisuuden tarkistuslista, jossa aiheina ovat mm. tavanomaiset varotoimet, käsihygienia ja käsiendesinfektioaineiden käyttö / kulutus alueittain.

Myös kotihoidon omavalvontasuunnitelma korostaa tavanomaisten varotoimien noudattamista kaikessa työskentelyssä ja tarvittavien suojainten käyttöä eristystilanteissa. Kotihoidossa toimii hygieniahoitajan johdolla infektioyhdyshenkilöt, jotka ovat työpisteissä oleellisessa roolissa ajankohtaisen infektioiden torjuntaan liittyvän tiedon eteenpäin välittämisessä ja toiminnan jalkauttamisessa.

 

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-epidemian pandemiaksi. COVID-19 viruksen osalta toimintojen järjestelyissä on edetty hyvinvointitoimialan yhteisen pandemiasuunnitelman mukaisesti (esim. toimintojen uudelleen järjestelyt ja työntekijöiden liikuttelut tehtävistä toiseen).

Hallitus linjasi 16.3.2020, että Suomessa vallitsee koronaviruksen vuoksi poikkeusolot. Tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. STM 24.3. ohje  Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön henkilösuojainten käyttö, ohje (24.3.2020) pdf 1.1MB COVID-19-viruksen riskien arviointi on tehty yhteistyössä Turun hyvinvointitoimialalla infektioidentorjuntayksikön kanssa. Arviointia on tehty jatkuvasti olemassa olevan tiedon pohjalta infektioidentorjuntayksikön johdolla kotihoidon toiminnot huomioiden.

COVID-19-epidemian alun jälkeen Turun kaupungin kotihoidossa on systemaattisesti viety tietoa ja ohjeistusta eteenpäin ja päivittäin arvioitu tilanne kotihoidossa. Korona ohjeistuksia ja tehtyjä riskinarviointeja on käsitelty kotihoidon infektioyhdyshenkilöiden kokouksessa hygieniahoitajan johdolla sekä esimiesten kokouksissa. Maaliskuun alusta alkaen kotihoidon vastuuhenkilöt ovat osallistuneet päivittäisiin tartuntataudeista vastaavan lääkärin johtamiin epidemiakokouksiin, jossa on saatu ajankohtaiset ohjeistukset yksiköille. Samaan aikaan Kotihoidossa alkoivat päivittäiset COVID-19 liittyvät sisäiset esimiesten kokoukset, joissa on käsitelty epidemiakokouksissa saadut ohjeet sekä riskien arviointi. Esimiehet ovat käyneet henkilöstönsä kanssa läpi ajankohtaiset toimintaohjeet.

 

Kotihoidossa on laadittu yhteistyössä infektioiden torjuntayksikön kanssa ennaltaehkäisevä varautumissuunnitelma COVID-19 infektiolta suojautumiseen hengitysinfektio-oireisten asiakkaiden sekä toimintasuunnitelma tilanteen varalle, että suojautumisesta huolimatta todetaan COVID-19 tartunta. Kaikkien hengitystieoireisten asiakkaiden kohdalla on kotihoidon henkilökuntaa ohjeistettu suojautumaan kirurgisella suu-nenäsuojuksella ym. tarvittavilla suojaimilla kotikäyntien aikana pandemian alusta alkaen.

 

 

2. Onko vaarojen arvioinnissa todettu COVID-19-viruksesta aiheutuneen tai

aiheutuvan haittaa tai vaaraa työntekijöiden terveydelle työssä?

 

Turun kaupungin kotihoidossa biologisten tekijöiden riskien arviointi kuuluu osaksi vuosittaista vaarat ja haitat riskiarviointia. Tämä on tehty viimeksi alkusyksystä 2019. Biologisten riskien arviointi sisältää tarttuvien tautien riskinarvioinnin esim. bakteerit ja virukset. Tätä riskin arviointia on voitu osittain hyödyntää COVID-19 viruksen vaarojen ja haittojen arvioinnissa ja niihin varautumisessa. Nyt Turun kotihoidossa on päätetty toteuttaa uusi riskien kartoitus, joka käsittelee erityisesti COVID-19-viruksen riskin arviointia.

 

Turun kaupungin kotihoidossa on todettu vasta toukokuun puolivälissä ensimmäisellä asiakkaalla COVID-19 tartunta, joten tähän asti työntekijälle aiheutuvan haitan tai vaaran riski on ollut vähäinen. Lisäksi kotihoitoon on kotiutunut yksi ennalta tunnistettu COVID-19 tartuntaa sairastava asiakas.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistusten mukaan on huomioitu työtekijöiden riskiryhmät, joille on arvioitu voivan aiheutuvan vaaraa COVID-19 viruksesta kotihoidon työssä. Työterveyshuollon tai lääkärin arvion perusteella riskiryhmään kuuluva kotihoidon työntekijä on siirretty työskentelemään muihin yksiköihin, joissa haittaa tai vaaraa ei arvioida olevan.

 

 

3. Onko työnantaja käyttänyt kotihoidon biologisten tekijöiden riskejä

arvioitaessa apunaan ulkopuolista asiantuntijaa, kuten esim.

työterveyshuoltoa?

 

Työntekijöiden osalta THL:n arvioimat riskiryhmät on ohjattu työterveyshuollon arviointiin työskentelyn osalta kulloinkin voimassa olleen ohjeistuksen ja tiedon pohjalta.

 

Kotihoidon riskiarviointi on tehty hyvinvointitoimialan Infektioiden torjuntayksikön asiantuntijoiden tilannearvioon perustuen. Infektioiden torjuntayksikön tilannearviot ovat pohjautuneet sairaanhoitopiirin asiantuntijoiden riskinarviointiin ja valtakunnalliseen ajankohtaiseen tietoon perustuen.

 

 

4. Miten Turun kaupungin kotihoidon työntekijöitä on ohjeistettu ja opastettu

toimimaan COVID-19-epidemian aikana tartunnan välttämiseksi?

Vastaukseen pyydetään liittämään mahdolliset työntekijöille annetut

kirjalliset ohjeet.

 

Heti koronapandemian alusta alkaen on aloitettu ohjeiden laatiminen sekä hyvinvointitoimialan Infektioiden torjuntayksikön, että kotihoidon toimesta. Kotihoidon työntekijöitä on ohjeistettu siitä mistä ajankohtaiset COVID-19 pandemiaan liittyvät ohjeistukset löytyvät. Infektioiden torjuntayksikön hygieniahoitaja on käynyt ohjeistuksia säännöllisesti läpi kotihoidon infektioyhdyshenkilöiden kanssa ja kotihoidon esimiehet ovat osaltaan tiedottaneet työpisteissä ajankohtaisista ohjeistuksista. Kotihoidossa on lisätty päivystysaikaista toimintaa, esim. esimiespäivystys, jolloin työntekijöiden on ollut mahdollista saada vastauksia kysymyksiin tai vahvistusta oikeille toimintatavoille myös päivystysaikana.

 

Kotihoidon esimiehiä ja työntekijöitä on ohjeistettu yleisestä toiminnasta työtoimitiloissa infektion välttämiseksi, esim. turvavälien huomioimisesta työtoimitiloissa työskenneltäessä ja ruokailujen porrastamisesta. Lisäksi on ohjeistettu yhteiskäytössä olevien laitteiden, työvälineiden ja pintojen puhdistuksesta. Työtoimitiloihin on sovittu infektion torjumiseksi tehostetusta siivouksesta ja varmistettu että siivousohjeet ovat THL:n ohjeistuksen mukaiset. Tärkeimpiä pysyväisohjeita (esim. käsihygienia) on tulostettu toimipisteisiin kaikkien näkyville.

 

Työntekijöitä on ohjeistettu seuraamaan organisaation sisäistä tiedotusta ja infektioidentorjuntayksikön ohjeistuksia. Etätyötä on suosittu niissä työtehtävissä, joissa se on ollut mahdollista. Ehdottomana kieltona on ollut saapua työpaikalle, mikäli työntekijällä on infektio-oireita ja sairastamisen jälkeen on noudatettu kahden (2) oireettoman päivän poissaoloa.

 

Infektioiden torjuntayksikkö on ohjeistanut kotihoidon toimintaa suojainten käytön osalta. Kyseiset ohjeet ovat liitteenä.

 

Lisäksi Turun kotihoito on laatinut omia toimintaohjeita asiaan liittyen. Kyseiset ohjeet ovat liitteenä.

 

 

LIITTEET

 

Liite 1   Kotihoidossa hengitystieinfektiota sairastava COVID-19 koronavirus pandemian aikana

Liite 2   Suojaimet eri yksiköissä COVID-19 pandemian aikana, TAULUKKO

Liite 3   COVID-näytteet kotihoidon asiakkaista gerpolin ottamana

Liite 4   Ohje kankaisten kasvomaskien käyttöön

Liite 5   Sarastia Rekry ja COVID-19 yhteistyö

Liite 6   Tarkistettavat asiat: hengitystieinfektiota sairastava tai karanteeniin määrätty kotihoidon asiakas

Liite 7   Toimintaohje esimiehelle, kun epäillään altistumista tai sairastumista COVID-19 infektioon

Liite 8   Toimintaohje, kun kotihoidon asiakkaalla on todettu koronavirus COVID-19 tartunta

Liite 9   Toimintaohje: päivystysaikaisen toiminnan varmistaminen

Liite 10   Toimintaohje työntekijälle, kun epäillään altistumista tai sairastumista COVID-19 infektioon