Asiantuntijalääkäri Jane Marttila ja ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi 6.5.2020:
Tartuntatautilain (7§) mukaan tartuntatautien torjunnan yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) toimii tartuntatautien torjunnan kansallisena asiantuntijalaitoksena. Sairaanhoitopiiri (SHP) ohjaa ja tukee kuntia lääketieteellisellä asiantuntemuksellaan tartuntatautien torjunnassa, kehittää alueellisesti tartuntatautien diagnostiikkaa ja hoitoa sekä selvittää epidemioita yhdessä kuntien kanssa (tartuntatautilaki 8§). Kunnan velvollisuutena on järjestää alueellaan tartuntatautien vastustamistyö, johon kuuluu tartuntatautien ehkäisy, varhaistoteaminen ja seuranta, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus sekä hoitoon liittyvien infektioiden torjunta (tartuntatautilaki 9§). Kunnan toimintaa epidemiatilanteessa ohjaa siis sekä valtakunnalliset ohjeet (STM, THL) että sairaanhoitopiiri (VSSHP).
Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen (ohje kunnille ja palveluntuottajille koronavirustartuntojen ehkäisystä ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksikössä 9.4.2020) mukaan asumispalveluyksikköön tulevia uusia asiakkaita tulee seurata aktiivisesti ja jos asukkaalle tulee hengitystieinfektion oireita, niin hänet siirretään omaan huoneeseen.
THL ohjeistaa (21.4.2020) varmistamaan uusien asukkaiden kohdalla, ettei uusi asukas ole altistunut COVID-19 tartunnalle. Jos hän on altistunut, hänet tulee asettaa karanteeniin yhdenhengen huoneeseen, jos mahdollista. Asumispalveluyksikössä tulee seurata, tuleeko toimintayksikköön saapuville uusille asukkaille hengitystieinfektioiden oireita (kuume, yskä ja/tai hengenahdistus).
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) ohjeistaa toimintaohjeessaan (17.4.2020), että uuden asukkaan saapuessa asumispalveluyksikköön hänen oirekuvaansa (kuume, yskä, hengenahdistus) tulee seurata 14 vrk ajan ja hänen tulisi pystytellä pääasiassa omassa huoneessaan (ei tarkoita virallista liikkumisrajoitusta). Jos oireita tulee, hänestä tulee ottaa Covid-näyte ja hänet tulee eristää omaan huoneeseensa, kunnes testi tulos on varmennettu negatiiviseksi. On myös etukäteen varmistettava, että uusi asukas ei ole altistunut Covid-tartunnalle. Jos hän on altistunut, hänet tulee eristää omaan huoneeseensa 14 vrk ajaksi ja jos hänelle tulee Covid-oireita, hänestä otetaan Covid-näyte. Covid-positiiviset hoidetaan huone-eristyksessä.
Turussa on päädytty aloittamaan 6.5.2020 asumispalveluyksiköiden uusien asukkaiden tulovaiheen Covid-testaukset. Testauksista huolimatta yksiköissä on tärkeää huomioida se, että noudatetaan edellä kuvattuja STM:n, THL:n ja VSSHP:n ohjeita uusien asiakkaiden kohdalla. Tulovaiheen näytteen negatiivisuus ei poista tarvetta 14 vrk:n tehostetulle infektio-oireiden tarkkailulle uusien asiakkaiden kohdalla tai tarvetta uusien näytteiden ottamiselle, jos oireita ilmenee.