Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta37906.11.20199

12740-2019 (05 12 00)

Omaishoidon tuen 18 - 64 -vuotiaiden tilapäishoidon palveluseteli

Tiivistelmä: -

Sosterla § 379

Palvelupäällikkö Taina Kaila ja palveluesimies Nina Hanhilampi 15.10.2019:

Omaishoidon tuesta annetun lain (2005/937) mukaan omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Omaishoitajalla on oikeus pitää lakisääteistä vapaata kolme vuorokautta sellaista kalenterikuukautta kohti, jonka aikana hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.

Turun kaupungin omaishoidon tuessa omaishoitajan vapaan toteuttamiseksi kunta järjestää asiakkaan tilapäishoidon. Yli 65-vuotiaiden ympärivuorokautinen tilapäishoito järjestetään Turun kaupungin omissa vanhuspalveluiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä. 18 - 64 -vuotiaille omaishoidon tuen asiakkaille kaupungilla ei ole osoittaa sopivaa sijaishoitopaikkaa. Ko. hoitopaikkoja on ostettu tapauskohtaisesti ja hoitopaikkoja ei ole ollut tarvittavaa määrää.

Uusia toimijoita pyritään saamaan palvelusetelijärjestelmän avulla. Tilapäishoidon palveluseteli tarjoaa omaishoitajalle mahdollisuuden sekä lakisääteisten että harkinnan varaisten vapaiden pitämiseen. Tämä tukee omaishoitajan jaksamista, vähentää laitoshoidon tarvetta sekä mahdollistaa omaishoidettavan kotona asumisen pidempään. 18 - 64 vuotiaiden tilapäishoidon palvelusetelin avulla voidaan turvata myös omaishoidettavan hoito omaishoitajan sairastuessa. Tilapäishoidon palvelusetelin avulla voidaan huomioida omaishoidettavan erityistarpeita, lisätä sosiaalisia kontakteja sekä laajentaa elinympäristöä. Se tarjoaa mahdollisuuden myös hoidettavan virkistäytymiseen ja kuntoutukseen.

18 - 64-vuotiaisiin omaishoidon tilapäishoidon palvelusetelin käyttäjiin kuuluu päihde- ja mielenterveysongelmaisia sekä pitkäaikaissairaita, jotka sairastavat muun muassa MS-tautia, amyotrofista lateraaliskleroosia (ALS), Parkinsonin tautia tai muita neurologisia sairauksia, reumaa tai syöpää. Omaishoidettavalla voi olla myös cp-vamma tai aivovamma. Lisäksi heillä saattaa olla erilaisia aistivammoja. Kehitysvammaiset, jotka ovat vammaispalvelun asiakkaita, eivät kuulu tämän palvelusetelin käyttäjiin. Vuonna 2018 18 - 64 vuotiaiden omaishoidettavien kokonaismäärä oli noin 300.

Tilapäishoidon keskimääräinen pituus on omaishoidettavalla 3 – 6 vrk/kk, maksimipituus on 14 vrk/kk. Mahdollisen vuorohoidon tarve voi olla 1 tai 2 viikkoa kuukaudessa. Lakivapaassa asiakkaan omavastuu on 11,40 €/vrk ja harkinnan varaisen vapaan kohdalla omavastuu on 22 €/vrk.

Tilapäishoidon palveluntuottajalta edellytetään erityisosaamista kohderyhmittäin, asianmukaisia hoito-olosuhteita sekä tiloja ja riittäviä resursseja turvaamaan omaishoidettavan ympärivuorokautisen hoidon tarve. Palveluntuottajan on tehtävä tiivistä yhteistyötä sekä omaishoitajan että omaishoidon ohjaajien kanssa. Palveluntuottajan toiminnan on oltava tavoitteellista ja hoidossa on huomioitava asiakkaan fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen. Tuotetun palvelun on oltava laadukasta ja asiakaslähtöistä.

Palvelu on jaettu kahteen palveluluokkaan asiakkaan kuntoisuuden mukaan.

  1. palveluluokkaan kuuluvat asiakkaat, jotka tarvitsevat enemmän valvontaa ja ohjausta päivittäisissä toiminnoissa. Rava alle 2,5 tai 2,5.
  2. palveluluokkaan kuuluvat asiakkaat, jotka tarvitsevat lisäksi runsasta fyysistä apua päivittäisissä toiminnoissa. Rava yli 2,5.

Omaishoidon ohjaaja määrittelee asiakkaan palveluluokan.

Palvelun hinnat ovat kiinteät.

Palveluluokka 1 125 euroa (sisältäen ateriavuorokauden hinnan)
Palveluluokka 2 150 euroa (sisältäen ateriavuorokauden hinnan)

Liite 1Sääntökirja

Esitetään, että omaishoidon tuen 18 - 64 -vuotiaiden tilapäishoidon palveluseteli otetaan käyttöön 1.1.2020 alkaen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 29.10.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä omaishoidon tuen 18 – 64 -vuotiaiden tilapäishoidon palvelusetelin käyttöönoton sekä sääntökirjan edellä esitetyn mukaisesti 1.1.2020 alkaen. Sääntökirjaan voidaan tehdä myöhemmin teknisiä tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHanhilampi Nina
tpvKaila Taina


Liitteet:

Sosterla § 379
Liite 1:Sääntökirja