Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta37706.11.20197

10634-2019 (02 08 00, 10 03 02)

Hyvinvointitoimialan lausunto Lausteen koulun tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 377

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja vs. hallintoylihoitaja Kirsi Kiviniemi 24.10.2019:

 

Turun kaupunginvaltuusto päätti 25.2.2019 § 79 hyväksyä Lausteen koulun väistötilahankinnan. Lausteen koulun koulutoiminta on toiminut syksystä 2019 alkaen väistötiloiksi hankituissa moduulitiloissa koulutalon piha- ja kenttäalueella. Kun alkuvuonna 2019 tuli ilmeiseksi, että Lausteen koulutalo suljetaan, alettiin valmistelemaan välittömästi myös Lausteen koulun pysyvän tilaratkaisun tarveselvitystä (liite 1).

 

Sijoittuvat toiminnot ja tilatarpeet

 

Tilatarveselvityksessä on määritetty, että Lausteen koulutaloon sijoittuu 2-sarjainen peruskoulu vuosiluokille 1–6 tukitiloineen (mm. keittiö- ja liikuntatilat). Tiloihin sijoittuu myös Lausteen koulun 1-2. luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, noin 50 lasta. Esiopetuksessa tulee toimimaan kolme ryhmää ja tähän liittyen täydentävä päivähoito.

 

Opiskeluhuollon tilatarpeen kokonaisuuden muodostavat kouluterveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoritoiminta. Lausteen koulutalossa sijaitsevan hyvinvointitoimialan ja sivistystoimen poikkihallinnollisen palvelun Perhetuvan toiminta ja tilatarpeet säilyvät ennallaan. Nuorisotilan tarve on nykyistä Lausteen nuorisotilaa vastaavaa. Kirjastopalvelujen tilantarpeeksi on määritelty vähintään noin 120 m2.

 

Tilatarpeiden ratkaisuvaihtoehdot

 

Tilatarveselvityksessä on edellä mainittujen tilatarpeiden pohjalta muodostettu viisi erilaista ratkaisuvaihtoehtoa tilatarpeiden ratkaisemiseksi. Tarveselvityksessä esitetään erilaisia tilaratkaisuvaihtoehtoja sekä Lausteen, että Skanssin kaupunginosissa. Skanssia on tutkittu tässä yhteydessä vaihtoehtona sekä sen läheisyyden että yhtäaikaisesti suunnitteilla olevan tilahankkeen vuoksi. Skanssiin on kevyen liikenteen reittejä pitkin pisimmillään Vaalan itäosista matkaa reilu 3 km, Lausteen keskustasta n. 2 km ja Karhunaukion päiväkodilta n.1,5 km. Linja-autoreitti on hyvä.

 

Vaihtoehto A (tilaohjelma 1)

Kaikki nykyiset toiminnot sisältävä uudisrakennus toteutetaan Lausteen koulun tontille, vanha koulurakennus puretaan.

 

Vaihtoehto B (tilaohjelma 2)

Suppeampi uudisrakennus toteutetaan nykyiselle tontille sisältäen perusopetuksen 1–6 -luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Vaihtoehto C (tilaohjelma 3)

Huomattavasti suppeampi uudisrakennus toteutetaan Karhunaukion päiväkodin lähelle sisältäen perusopetuksen 1–2 -luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sekä perusopetuksen vuosiluokat 3–6 sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Vaihtoehto D

Lausteen nykyisen koulutalon peruskorjaus nykyisille toiminnoille.

 

Vaihtoehto E

Kaikki Lausteen toiminnot sijoitettaisiin Skanssiin toteutettavaan monitoimitaloon. Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Tulevien sisäisten vuokrien arviot Lausteelle sijoittuvissa vaihtoehdoissa on esitetty alla olevassa taulukossa.

 

 

Kouluterveydenhuollon näkökulmasta kirjaston ja nuorisotilan läsnäolo koulun yhteydessä tukisi alueen kaikenikäisten asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä, mutta erityisesti siis juuri lasten ja nuorten. Olennaista on, että kouluterveydenhuollolla ja oppilashuollolla kaikkineen on oppilasmäärään nähden riittävät tilat. Tärkeää on, että käytettävissä olisi myös joku tila, joka mahdollistaisi verkostotyön perheiden ja mahdollisesti tarvittavien muiden ammattilaisten kanssa. Esitellyistä vaihtoehdoista ensisijainen olisi vaihtoehto A.

 

Liite 1                                                                    Lausteen koulun tilatarveselvitys

Liite 2                                                                    Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 24.10.2019

 

Ehdotus        Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Lausteen koulun tilatarveselvityksestä ja esittää toteutettavaksi vaihtoehtoa A.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTilapalvelukeskus
tiedKiviniemi Kirsi
tiedKuronen Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 377
Liite 1:Lausteen koulun tilatarveselvitys
Liite 2:Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö