Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta37606.11.20196

10477-2019 (10 03 01, 10 03 02)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lausunto Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön) tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 376

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vs- hallintoylihoitaja Kirsi Kiviniemi 24.10.2019:

 

Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön, Talinkorventie 16) tarveselvitys (liite 1) on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan, kaupunkiympäristötoimialan (kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus), hyvinvointitoimialan sekä tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitys on valmistunut 29.9.2019.

 

Tilaselvitysvaiheen aikana on tunnistettu, ettei kiinteistön peruskorjaus ole tarkoituksenmukainen. Siksi tarveselvitys on tehty olettamuksesta, että päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus korvataan yhdellä uudisrakennuksella. Samalla molemmat rakennukset puretaan.

 

Hyvinvointitoimialan toiminnot

 

Osoitteessa Kustavintie 4 sijaitsevassa Suikkilan liikekeskuksessa on hyvinvointitoimialan neuvola, kotihoidon työtoimitila sekä hammashoitola. Liikekeskuksen tilojen osalta selvitetään kiinteistökehittämistä. Koska liikekeskus sijaitsee suhteellisen lähellä Talinkorventietä, ovat neuvolapalvelut ja kotihoito osana Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Suikkilan kouluyksikön hanketta. Suunterveydenhuollon osalta tehdyssä verkkoselvityksessä (kh 2.5.2016 § 183) on linjattu, että alle kolme tuntia käsittävät hammashoitolat on tarkoitus keskittää suurempiin yksiköihin. Koska Suikkilan hammashoitola on pieni (2 tuntia), tullaan se tehdyn selvityksen mukaisesti tulevaisuudessa keskittämään osaksi suurempaa yksikköä. Näin ollen hammashoitola rajataan tarveselvityksen ulkopuolelle.

 

Kustavintien neuvolan alueella on noin 150 lasta odottavaa perhettä ja 1200 lasta. Kustavintien neuvolassa toimii tällä hetkellä 4 terveydenhoitajaa ja 1 lääkäri. Jatkossa uudessa yksikössä tullaan toteuttamaan perhekeskustoimintamallia, ja se tulee toimimaan pienimuotoisena perhekeskuksena. Uudessa neuvolayksikössä toimii jatkossa viisi terveydenhoitajaa ja yksi lääkäri. Yksi terveydenhoitajan vakanssi siirtyy Brahen neuvolasta, joten henkilöstölisäystä ei tule.

 

Kotihoidon piirissä alueella on tällä hetkellä n. 120 asukasta ja henkilöstöä n. 30. Alueella rakennetaan runsaasti (myös senioriasutusta) ja kotihoitoavun tarve lisääntyy ikääntyvien määrän kasvaessa ja ikääntyvien asuessa kotona pidempään. Toimitilan tulee jatkossakin sijaita keskeisellä paikalla alueella kotihoidon henkilöstön liikkumisen, logistiikan näkökulmasta.

 

Kustannukset

 

Talinkorventie 16:en tulevan uudisrakennuksen arvioitu bruttoala on n. 3 850 m². Uudisrakennusten kustannusennuste on 12 320 000-14 250 000€.

 

Hyvinvointitoimialan osalta neliö- ja vuokramäärissä ei ole mukana hammashoitolan osuutta, koska se on rajattu tarveselvityksen ulkopuolelle. Neuvolan neliömäärä on Kustavintiellä 152 ja Talinkorventiellä tarvesuunnittelun mukaan 262 m². Kotihoidon nykyisessä toimitilassa neliöitä on 204 ja tarvesuunnitelman mukaisessa korvaavassa toimitilassa neliöitä on 209. Lisäksi hyvinvointitoimialan osuudessa on mukana kouluterveydenhoidon ja psykologin työtilat sekä hyvitys yhteiskäyttöisistä tiloista.

 

 

Vuokra on laskettu enimmäiskustannusennusteesta. Vuokrassa oleva hoitovuokra sisältää kohteen lämmityksen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon ja jätehuollon. Hoitovuokran taso on arvioitu verrokkikohteiden kautta. Lopullinen perittävä hoitovuokra määräytyy kohteen käyttöönottovaiheessa solmittaviin palvelusopimuksiin perustuen. Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettavaksi tulevat kustannukset sähköstä, vedestä ja jätevedestä.

 

Kaikki edellä mainitut neliöt, kustannukset ja vuokrat tarkentuvat hankesuunnittelun myötä.

 

Hyvinvointitoimialan osalta ei tule henkilöstömuutoksia.

 

Kalustekustannukset arvioidaan hankesuunnitteluvaiheessa.

 

Hyvinvointitoimiala luopuu Suikkilan liikekeskuksen tiloista neuvolan ja kotihoidon tiimityötilan osalta hankkeen myötä.

 

Palvelualueiden näkemys

 

Kustavintien neuvolalle tarvitaan korvaavat tilat. Neuvolaverkon suunnitelmassa Kustavintien neuvolan tilat kaavailtiin keskusta-alueelle perustettavaan useamman neuvolan yhdistävään perhekeskukseen. Ajallisesti tällä suunnitelmalla ei pystytä vastaamaan Kustavintien neuvolan tämänhetkiseen tarpeeseen. Myös perhekeskuskonsepti kehittyy edelleen. Talinkorventielle rakentuva kokonaisuus palvelee alueellisesti hyvin lasten ja perheiden tarpeita ja mahdollistaa neuvolan ja kouluterveydenhuollon ympärille rakentuvan perhekeskusmaisen toiminnan.

 

Talinkorventien 16 on sijainniltaan sopiva kotihoidon työtoimitilan korvaavaksi tilaksi.

Liite 1                                  Suikkilan seudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys

Liite 2                                  Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 24.10.2019:

 

Ehdotus        Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevan Suikkilan seudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTilapalvelukeskus
tiedAhonen Sari
tiedKiviniemi Kirsi
tiedKuronen Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 376
Liite 1:Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys
Liite 2:Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvitys