Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta37306.11.20193

11042-2019 (01 00 00)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Timo Nurmion tekemään selvityspyyntöön koskien Turun kaupungin lääkärinvirkoja

Tiivistelmä: -

Sosterla § 373

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas 18.10.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Timo Nurmio on 18.9.2019 tehnyt aloitteen/selvityspyynnön Turun kaupungin lääkärinviroista. Selvityspyynnössään hän kysyy, miksi Turun kaupungin lääkärien virat eivät kiinnosta niin, että Turkuun saataisiin päteviä henkilöitä avoimiin virkoihin. 

Olen saanut aloitteen/selvityspyynnön johdosta lausunnot avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkiselta, polikliinisten palveluiden ylilääkäri Minna Aromaalta ja sairaalapalveluiden ylilääkäri Kari Koskelalta.

Liite 1Päivi-Leena Honkisen selvitys

Liite 2Minna Aromaan selvitys

Liite 3Kari Koskelan selvitys

Ylilääkäri Honkinen antaa omassa selvityksessään tietoa terveysasemien lääkäritilanteesta lukujen valossa sekä kertoo terveysasemien lääkärien työmäärästä, työn monimuotoisuudesta ja kuormittavuudesta, koulutusvaiheen lääkäreihin kohdistuvasta tiukasta ohjausvelvollisuudesta, palkkapolitiikasta sekä työviihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä, mukaan lukien toimitilat. Honkinen toteaa, että tärkein keino saada kokeneet lääkärit pysymään Turun terveysasemilla olisi työkuorman vähentäminen. Vastaavasti terveysasemien sujuvan toiminnan kannalta olisi tarpeen saada kokeneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä terveysasemille, mutta myös lisätä hoitajamäärää merkittävästi.

Ylilääkäri Aromaan selvityksessä todetaan, että poliklinikoiden lääkäritilanne on ollut terveysasemien lääkäritilannetta parempi, vaikka silmätautien ja lastenneurologian poliklinikoilla on ollut rekrytointiongelmia. Myös Aromaa tuo esille lääkärien matalamman palkkatason muihin työpaikkoihin verrattuna. Ylilääkäri Koskela kertoo selvityksessään sairaalan lääkäritilanteesta, joka on pääsääntöisesti varsin hyvä. Kardiologian ja gastroenterologian erikoislääkärien saatavuus on osoittautunut ongelmalliseksi, mutta ongelma ei koske pelkästään Turkua.

Omana yhteenvetonani voin todeta, että lääkärien saatavuuden ongelmat ovat kärjistyneet erityisesti terveysasemilla. Tilanne on huolestuttava, joskin vuoden 2020 puolella näyttäisi olevan odotettavissa jonkinasteista helpotusta lääkärien rekrytointitilanteeseen. Tilanne ei valitettavasti hoidu pelkkää rekrytointia parantamalla, vaan erityisesti tulisi voida panostaa lääkärien parempaan pysyvyyteen terveysasemilla. Tähän on mahdollista vaikuttaa työkuormitusta helpottamalla, mihin olemmekin jo kohdistamassa kehittämisohjelmassa useita toimenpiteitä mm. työtehtävien uudelleen jakamisen, moniammatillisen työskentelymallin ja tilasuunnittelun keinoin. Toimenpiteiden toteutuminen on kuitenkin prosessina varsin hidas, erityisesti investointeja vaativat (kuten tilatarpeet).

Lääkärit ovat terveyspalveluiden toiminnan kannalta kriittinen ammattiryhmä; kuvattuihin ongelmiin tulee suhtautua vakavasti ja niihin tulee puuttua ajoissa. Mikäli perusterveydenhuollon toiminta ontuu, erikoissairaanhoidon kulut ja myös välilliset muut kulut esimerkiksi sairauspoissaolojen muodossa lisääntyvät väistämättä. Vain perustason toimintaan panostamalla voidaan puuttua kalliimpiin korjaaviin kustannuksiin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.10.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Timo Nurmion selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvNurmio Timo


Liitteet:

Sosterla § 373
Liite 1:Päivi-Leena Honkisen selvitys
Liite 2:Minna Aromaan selvitys
Liite 3:Kari Koskelan selvitys