Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta35423.10.20194

12141-2019 (05 17 00)

Rintamaveteraanien palvelut

Tiivistelmä: -

Sosterla § 354

Palvelupäällikkö Taina Kaila 7.10.2019:

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevia palveluita koskeva laki on säädetty siten, että se tulee voimaan 1.11.2019. (Laki rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain muuttamisesta 54/2019).

Lain 12 a §:ssä todetaan: Rintamaveteraanille korvataan sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaisista kotipalveluista, 7 kohdan mukaisista asumispalveluista ja 9 kohdan mukaisista liikkumista tukevista palveluista, omaishoidon tuesta annetun lain (937/2005) mukaisesta omaishoidon tuesta sekä terveydenhuoltolain 24 §:n mukaisista sairaanhoitopalveluista aiheutuneet kustannukset (kotona asumista tukevat palvelut).

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelun korvataan jatkossa täysmääräisesti. Valtiokonttori korvaa kotona asumista tukevien palveluiden järjestämisestä aiheutuneet kustannukset ennakkona.

Valtiokonttori antaa kunnille soveltamisohjeet palveluiden myöntämiseen. Ohjeissa on todettu mm. seuraavasti: ”Kyseessä on kuitenkin erityisryhmä, jolle palveluja myönnettäessä kunta ei voi antaa omia ohjeitaan eikä soveltaa samoja kriteerejä kuin muihin ikääntyneisiin. Kunnissa on noudatettava Valtiokonttorin ohjeita silloin kun kysymys on valtion tälle erityisryhmälle lakisääteisiin palveluihin myöntämän rahoituksen käytöstä.”

Turussa veteraanien kotona asumista tukeviin palveluihin alettiin erityisesti panostaa vuonna 2017. Kaikkiin Turussa asuviin veteraaneihin oltiin yhteydessä ja heidän palvelutarpeensa arvioitiin, paitsi 4 veteraania ei halunnut käyntiä eikä arviointia silloin. Vuonna 2017 333 rintamaveteraania asui kotona tai ns. itsemaksavina palvelutaloissa. Elokuussa 2019 vastaava luku oli 172. Tehostetussa palveluasumisessa asuu noin 40 veteraania. Lisäksi vanhuskeskuksissa oli vielä 8 veteraania ns. laitospaikalla. Vanhuskeskuksessa oli siis tehostetun palveluasumisen paikalla veteraani, joka saa hoidon ja ateriat maksuttomasti ja samassa vanhuskeskuksessa laitospaikan veteraani olisi maksanut em. palveluista. Yhdenvertaisuuden vuoksi myös näiden 8 veteraanin palvelupäätöksiä muutettiin siten, että he saavat myös hoidon ja ateriat maksuttomasti ja palvelut muutoinkin noudattavat tehostetun palveluasumisen palveluita kokonaisuudessaan. Kaiken kaikkiaan elokuussa oli 235 veteraania.

Turussa porrastettiin rintamaveteraanien palveluiden käyttöönottoa siten, että jo olemassa olevat veteraaneille maksuttomat palvelut jatkuvat ja palveluiden tarpeita arvioidaan lain hengen ja Valtiokonttorin ohjeiden mukaisesti. Tehostetun palveluasumisen osalta rintamaveteraanien maksuttomat palvelut (hoito ja ateriat) otettiin käyttöön 1.9.2019 alkaen.

Palvelutaloihin itsenäisesti muuttaneiden palveluiden osalta palveluiden maksuttomuus otettiin käyttöön 1.10.2019. Kotihoidon palvelut ja mahdolliset tukipalvelut, jotka ovat kuuluneet ns. rintamaveteraanien palvelutarjottimelle, he ovat saaneet maksuttomasti jo aiemmin. Tähän asti itsenäisesti palvelutaloihin muuttaneet ovat maksaneet palvelutaloille erinäisiä kustannuksia itse kuten: palvelutalon palvelupaketin kustannuksia, aterioiden kustannuksia, siivouksen kustannuksia. Osassa palvelutaloissa palvelupaketti sisältää myös lounaan. Tiedot palveluiden sisällöistä on kysytty palvelutaloista syyskuussa 2019.

Jatkossa itsenäisesti palvelutaloihin muuttaneiden palvelut tulee olla samansisältöisiä kuin muissakin omissa kodeissaan asuvien palvelut palvelutarpeen arvioinnin perusteella ja palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaisesti. Palveluiden maksuttomuus ei oikeuta palveluun, jota ei ole palvelutarpeenmukaiseksi arvioitu, vain siksi, että palvelu olisi maksutonta. Poikkeuksena muihin kotona asuvien palveluihin verrattuna on ns. palvelupaketti, joka kattaa osan kotihoidon palveluista tai muita palveluita palvelutalon käytännön mukaisesti. Palvelutaloihin itsenäisesti muuttaneiden ateriat korvataan talon ateriavuorokauden hinnan mukaisesti.

Jos veteraani ei halua aterioida palvelutalossa, niin veteraani voi saada lounasseteleitä palvelutarpeen arvioinnin mukaan. 1 - 2 seteliä vuorokautta kohden.

Laskutuksen yhdenmukaistamiseksi on tarkoituksenmukaista saada asiakkaiden palvelut PSOP-järjestelmään (palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä), jolloin palveluiden sisällöt on määritelty mahdollisimman yhdenmukaisiksi. Järjestelmään tullaan tekemään Veteraanien palvelut palvelutaloissa -niminen palvelu, jonka sisällöt ovat:

Itsenäisesti palvelutaloihin muuttaneita veteraaneja on 14 eri palvelutalossa. Kahta palveluntuottajaa lukuun ottamatta kaikki muut ovat jo PSOP-järjestelmän käyttäjiä. Toisen palvelutalon osalta on ilmoitettu, että talo toimii ns. normaalina vuokratalona ja veteraanit saavat kotihoidon palvelut jo palvelusetelillä. Toisen palvelutalon osalta on tarkoituksenmukaista tehdä maksusitoumus, koska siellä asuu vain yksi veteraani.

Tällä hetkellä Veteraanien palvelut palvelutaloissa -palveluun hakeutuvat ne palveluntuottajat, joilla nyt on rintamaveteraaniasiakkaita. Siinä vaiheessa, kun joku veteraaneista haluaa muuttaa johonkin muuhun palvelutaloon kuin ko. palvelutalot, niin tämän palvelutalon tulee viedä tietonsa PSOP-järjestelmään. Jos ko. palveluntuottaja ei ole hyväksyttynä aiemmin tehostetun palveluasumisen palveluseteli- tai ostopalvelutuottajaksi, niin hänen tulee liittää hakeutumiseensa samat liitteet kuin edellytetään palvelusetelituottajaltakin.

PSOP-järjestelmässä Veteraanien palvelut palvelutaloissa -palvelu otetaan käyttöön 1.1.2020 alkaen. Itsenäisesti palvelutaloihin muuttaneiden sotainvalidien palvelut ovat saman sisältöiset. Veteraanien palvelut palvelutaloissa palvelun lisäksi veteraani voi siis saada muita veteraanipalveluita palvelusetelillä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 15.10.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että rintamaveteraanien palvelut järjestetään edellä mainitulla tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFokin Tanja
tiedHelin Eira
tiedKaila Taina
tiedLehto Eija
tiedPurhonen Kerkko
tiedVuorinen Anne