Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta35623.10.20196

12054-2019 (00 01 00)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lääkinnällisen kuntoutuksen fysiatrian erikoislääkäripalvelujen yhdistäminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin fysiatrian yksikköön

Tiivistelmä: -

Sosterla § 356

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, polikliiniset palvelut, tulosyksikköjohtaja Minna Aromaa, ylilääkäri Juhani Juhola 11.10.2019:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lääkinnällisen kuntoutuksen fysiatrian erikoislääkäripalvelut ovat osa Turun kaupungin omaa erikoissairaanhoidon palvelutuotantoa. Fysiatrian erikoislääkäripalveluita tuottavat kaksi erikoislääkäriä sekä yksi erikoistuva lääkäri. Erikoislääkäreistä toinen on yksikön ylilääkäri. Turun kaupungin omat fysiatrian erikoislääkärit hoitavat turkulaisia potilaita, jotka tarvitsevat erikoislääkärin arviota tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa sekä diagnostiikassa ja toimintakyvyn arvioissa. Ylilääkärin tehtävään sisältyy potilastyön lisäksi lääkinnällisen kuntoutuksen yksikön johtaminen (erikoislääkäripalvelut, fysio-, puhe- ja toimintaterapiapalvelut sekä apuvälinekeskus) mukaan lukien budjettivastuu, lääketieteellinen vastuu ja toiminnan kehittäminen sekä vastuu kuntoutuspäätöksistä. Turun kaupungin fysiatrian lääkärit tutkivat noin 1000 uutta potilasta vuodessa ja käyntejä on noin 1500. Vuosittain potilaskontakteja on noin 2000.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) puolestaan toimii niin ikään fysiatrian yksikkö, joka tarjoaa fysiatrian lääkäripalveluja VSSHP:n alueen muille kuin turkulaisille potilaille. Myös tämä yksikkö on erikoislääkärivolyymiltaan pieni: ylilääkärin lisäksi yksikössä toimivat toinen erikoislääkäri ja erikoistuva lääkäri. Vaativalla kuntoutusosastolla työskentelevät erikoislääkäri ja erikoistuva lääkäri. Poliklinikalla käyneiden potilaiden lukumäärä vuonna 2018 oli 1170 ja potilaskontakteja oli yhteensä 2700. Sekä Turun kaupungin että VSSHP:n fysiatriayksiköt toimivat Mäntymäen alueella, mutta eri puolilla isoa rakennuskokonaisuutta.

Fysiatria on erikoisalana pieni ja kärsii jatkuvasta erikoislääkäripulasta. Myös erikoistuvien lääkäreiden rekrytointi on ollut vaikeaa. Toisaalta valtakunnallisissa arvioissa fysiatrian osaamisen tarve kasvaa entisestään lähivuosina. Tämä aiheuttaa jokseenkin kestämättömän resurssitilanteen pienelle erikoisalalle ja pahimmillaan johtaa jonojen merkittävään pidentymiseen. Tällä hetkellä valtakunnassa on useita fysiatrian virkoja täyttämättä johtuen erikoislääkäripulasta. Sekä Turun kaupungin että sairaanhoitopiirin yksiköt ovat erittäin haavoittuvia henkilöstöresurssin osalta. Jo yksittäisen työntekijän poissaolo aiheuttaa merkittävää jonojen kasvua, mikä vaarantaa hoitotakuun toteutumisen. Nykytilanteessa molemmat yksiköt ovat kantaneet vastuuta erikoistuvien lääkäreiden rekrytoinneista ja koulutuksesta. Valikoitujen potilaiden osalta fysiatrian erikoislääkärikonsultaatioita on jouduttu ostamaan mm. yksityissektorilta. Tällä hetkellä kummassakin yksikössä potilasjonon pituus on noin kolme kuukautta.

Terveydenhuoltolain mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä vastaa alueellaan erikoissairaanhoidon palvelujen yhteensovittamisesta väestön ja perusterveydenhuollon tarpeiden mukaisesti. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on velvollinen yhteistyössä perusterveydenhuollosta vastaavan kunnan kanssa suunnittelemaan ja kehittämään erikoissairaanhoitoa siten, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden. Kokonaisuudessa on huomioitava erikoissairaanhoidon palvelujen tarjoaminen tarkoituksenmukaisesti perusterveydenhuollon yhteydessä sekä erikoissairaanhoidon yksiköissä.

Edellä kerrotun johdosta Turun kaupunki ja VSSHP ovat käynnistäneet neuvottelut fysiatrian erikoislääkäripalvelujen yhdistämisestä. Mikäli yhdistäminen toteutuu, fysiatristen potilaiden hoito keskitettäisiin TYKS:n fysiatrian poliklinikalle. Yhteinen lähetejono ja lähetekäsittely vähentäisivät viiveitä, joita nykyinen toimintamalli on aiheuttanut mm. lähetteiden siirtämisestä organisaatioiden välillä. Fysiatrit käyttäisivät jatkossa sairaanhoitopiirin potilastietojärjestelmää.

Neuvottelujen tuloksena esitetään Turun kaupungin fysiatrian erikoislääkäripalvelujen vuokraamista VSSHP:lle siten, että Turun kaupungin nykyinen lääkinnällisen kuntoutuksen ylilääkäri toimisi sekä Turun kaupungin että sairaanhoitopiirin fysiatrien esimiehenä. Lääkärityövoima sekä yhden sihteerin työpanos vuokrattaisiin sairaanhoitopiirille erillisen sopimuksen mukaisesti. Sairaanhoitopiiri maksaisi henkilöstön vuokrauksesta Turun kaupungille erikseen sovittavan korvauksen, jonka suuruus määräytyisi siten, että muutos olisi Turun kaupungille kustannusneutraali. Fysiatrit olisivat edelleen Turun kaupungin työntekijöitä. Potilaskäynnit laskutettaisiin VSSHP:n hinnaston mukaisesti Turun kaupungilta, mikä kattaisi sairaanhoitopiirille vuokrauksesta koituneet kulut. Hoitovastuu olisi työvoiman vuokraajalla eli sairaanhoitopiirillä. Nykyisen ylilääkärin työpanoksesta jäisi 50 % Turun kaupungille (lääketieteellinen vastuu sekä sovitut esimiesvastuut ja vastuu toiminnan kehittämisestä).

Vuokrausmalli mahdollistaa toiminnan suunnittelun sekä pitkäjänteisemmän muutoksen valmistelun lääkinnällisessä kuntoutuksessa ja asteittaisemman kehitystyön fysiatrisen potilaan hoidossa vahvistaen myös perusterveydenhuollon kehittämistyötä. Sopimusta esitetään toistaiseksi voimassa olevaksi siten, että sitä tarkastellaan kustannusten ja toimivuuden osalta sopimusseurantaneuvotteluissa vähintään kerran vuodessa. Vuokrausmallia on testattu hyvin tuloksin lasten ja nuorten diabetestoimintojen yhdistyttyä.

Muutoksella pystytään vähentämään henkilöstöresursseihin kohdistuvaa riskiä. Isommassa yksikössä toimintoja pystytään aiempaa paremmin yhdenmukaistamaan, ja fysiatrian erikoislääkärien roolia potilaan hoidossa pystytään selkiyttämään. Turunmaan sairaalan yhdistyessä osaksi Turun yliopistollista keskussairaalaa palveluiden saaminen molemmilla kotimaisilla kielillä paranisi aiemmasta.

Toimintojen yhdistämisen esitetään tapahtuvan 1.1.2020 alkaen, jolloin uuden fysiatrian yksikön toiminta käynnistyisi TYKS fysiatrian poliklinikan tiloissa. Turun kaupungin lääkinnällisessä kuntoutuksessa tullaan käynnistämään viipymättä järjestelytoimet perusyksikön johtamisen vastuiden osalta lautakunnan päätöksen jälkeen.

Asiaa on käsitelty terveyspalveluiden yt-elimen kokouksissa 8.5.2019 ja 3.9.2019 sekä työpaikkakokouksissa 23.4.2019 ja 12.9.2019 sekä hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 17.10.2019.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.10.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että lääkinnällisen kuntoutuksen fysiatrian erikoislääkäripalvelut yhdistetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin fysiatrian yksikköön 1.1.2020 edellä esitetyllä tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedAromaa Minna
tiedJuhola Juhani
tpvKauniskangas Katariina