Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta29104.09.20192

9392-2019 (02 02 00)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan strategisten ja operatiivisten sopimusten valmistelu sekä talousarvioehdotus vuodelle 2020

Tiivistelmä: -

Sosterla § 291

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 30.8.2019:

Kaupunginvaltuuston hyväksymä ohjeluku v. 2020 talousarviovalmistelulle on 641,6M€ netto, jossa kasvua v. 2019 II-osavuosikatsauksen ennusteeseen noin 1,2%. Kuluvan vuoden budjettiylitys on merkittävä ja nettokasvu vuoden 2018 tilinpäätöksestä on tämän hetkisen tiedon mukaan noin 3,1%. Palvelualueiden talousarvioehdotukset on valmisteltu siten, että toimialataso on ohjeluvussa.

Toimintaympäristömuutoksia ja talouden haasteita on erikseen esitelty sosiaali- ja terveyslautakunnalle toisen osavuosikatsauksen yhteydessä. Erityisesti kustannustason nousuun tulee vaikuttaa, koska hyvinvointitoimialan keskimääräinen kasvu on ollut noin 3,3%/vuosi. Laskennallisesti talousarvion riittävyyden varmistamiseksi tulee toteuttaa toimenpideohjelma, jolla alennettaisiin menoja noin 2% reaalisesti ja tämäkin riittää vain tilanteessa, jossa palveluiden kysyntä ei kasva merkittävästi. Turun taloustilanne huomioiden tulee toteuttaa sellaisia muutoksia, jotka laskevat kustannuksia, koska merkittäviä tulonlähteitä ei juurikaan ole tai asiakasmaksujen korotukset ovat lähinnä nimellisiä.

Talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimenpiteitä valmistellaan seuraavien osa-alueiden osalta:

  1. Erikoissairaanhoidon tarpeenmukainen käyttö sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen sujuva työnjako
  2. Vanhuspalvelujen optimoitu palvelurakenne
  3. Kotiuttamis- ja kuntoutusprosessien sujuvoittaminen
  4. Lastensuojelumenojen hillintä

Lisäksi

  1. Henkilöstöresurssisuunnitelma
  2. Sote-tilojen ja palveluverkon toimivuus
  3. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
  4. Tiedolla johtaminen ja tiedonhallinta (VSSHP-yhteistyö)

Osa edellä mainituista toimenpiteistä on sellaisia, että niistä tarvitaan erillisiä päätöksiä ja toisaalta niiden vaikutus ulottuu strategiseen ja operatiivisiin sopimuksiin. Hankkeiden valmistelua jatketaan tiiviisti, koska talouden tasapainottamistoimia tarvitaan selkeästi jo v. 2020 jatkuen koko taloussuunnitelmakauden. Tilastojen valossa Turun sote-menoissa on 10-30 miljoonan euron säästöpotentiaali mikäli valtakunnallista keskiarvoa pidetään tavoitteena. Tämä ei tietenkään ota huomioon paikallisia olosuhteita, palveluiden saatavuutta tai laatua, mutta on hyvä indikaattori ja tämän perusteella voidaan olettaa, että talouden tasapainottamistoimet eivät ole mahdottomia saavuttaa tai että palveluiden laatu kärsisi merkittävästi.

Osana talousarviota tulee esittää mm. henkilöstösuunnitelma ja työvoiman käyttöä kuvaava tavoiteluku sekä käyttöomaisuusinvestointeihin sitoutuvat määrärahat. Henkilöstösuunnitelmaa ja v. 2020 työvoimatavoitetta joudutaan tarkentamaan vielä syksyn aikana, koska merkittävää kasvuvaraa ei ole ja mahdollisista henkilöstölisäyksistä täytyy olla olemassa tarkempi kustannushyötyanalyysi esim. ostopalveluiden vähennystavoitteen muodossa. Mahdollisiin valtion tiukennuksiin esim. hoitajamitoitusten tai lääkäreiden määrän lisäämisen osalta ei ole mahdollista varautua etukäteen.

Talousarvion perusteita ja vuoden 2020 toimintaa on käsitelty hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 29.8.2019.

Liite 1Strateginen sopimus v. 2020

Liite 2Palvelualueiden operatiiviset sopimukset

Liite 3Palvelualueiden talousarviovertailu (2018 – 2020)

Liite 4Hyvinvointitoimialan talousarvioehdotus kustannuslajeittain v. 2020

Liite 5Käyttöomaisuusinvestoinnit

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä v. 2020 talousarvioehdotuksen liitteiden mukaisesti.

PäätösAsia palautettiin yksimielisesti.

Jakelu

tpvLiuksa Riitta


Liitteet:

Sosterla § 291
Liite 1:Strateginen sopimus v. 2020
Liite 2:Palvelualueiden operatiiviset sopimukset
Liite 3:Palvelualueiden talousvertailu (2018-2020)
Liite 4:Hyvinvointitoimialan talousarvioehdotus kustannuslajeittain v. 2020
Liite 5:Käyttöomaisuusinvestoinnit