Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta28804.09.20196

12435-2018 (00 01 00, 05 17 00, 10 03 02)

Lehmusvalkamasäätiöltä vuokrattavat tilat vanhusten avopalveluiden kuntouttavaa päivätoimintaa ja kotiinkuntoutumistoimintaa varten

Tiivistelmä: -

Sosterla § 288

Vs. hallintoylihoitaja Kirsi Kiviniemi, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti marraskuussa 21.11.2018 § 319 (dnro 12435-2018) luopua Mansikkapaikka ja Pohjantähti –nimisten tehostetun palveluasumisen yksiköiden tiloista Lehmusvalkamassa, Karviaiskatu 7, 1.11.2019 lukien. Mansikkapaikan ja Pohjantähden tilat käsittävät yhteensä 933 m2, josta Mansikkapaikan käytössä on 487 m2 ja Pohjantähden käytössä on 446 m2.

Tämän jälkeen sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 12.6.2019 § 215 jatkaa tilojen vuokrasopimusta vuoden 2019 loppuun, jotta kaikki tarvittavat tilaketjutukset saadaan suunniteltua ja hyvinvointitoimialalla olevia muita tilatarpeita saadaan ratkaistua.

Hyvinvointitoimialan tilatarpeita on arvioitu uudelleen ja todettu, että tilat soveltuvat vanhusten avopalveluiden kuntouttavalle päivätoiminnalle ja kotiinkuntoutumistoiminnalle.

Mansikkapaikalta vapautuviin tiloihin muuttaa vanhusten avopalveluiden kuntouttava päivätoiminta. Kuntouttava päivätoiminta tarjoaa päiväaikaista palvelua erilaisille ryhmille maanantaista perjantaihin. Asiakkaiden kuntoutusjaksot ovat 3 kk pituisia ja yleisimmin asiakas käy kerran viikossa päiväkuntoutuksessa. Päivätoiminnan ryhmissä käy 25 asiakasta ja muistisairaiden päivätoiminnan ryhmissä 29 asiakasta päivittäin eli yhteensä 54. Henkilökuntaa päivätoiminnassa on 18 työntekijää. Tällä hetkellä kuntouttava päivätoiminta on kaupungin sairaala-alueella rakennuksessa 16. Muutto Lehmusvalkamaan mahdollistaa uudella tavalla eri ryhmien toiminnan. Nykyiset pienet tilat rajoittavat asiakkaiden omatoimisuutta eikä fyysisen toimintakyvyn ylläpito onnistu. Lehmusvalkamassa kuntouttavalla päivätoiminnalla on käytössään koko kiinteistön mahdollisuudet, kuten ruokasali, liikuntasali ja käden taitojen tilat.

Tehostetun palveluasumisyksikkö Pohjantähdeltä vapautuviin tiloihin Lehmusvalkamassa muuttaa vanhusten avopalveluiden kotiinkuntoutumistoiminta. Myös tämä toiminta on nyt ollut sijoitettuna rakennukseen 16 sairaala-alueella. Kotiinkuntoutumistoiminta koostuu kotiutus- ja kuntoutustiimeistä, kotiutuspuhelimesta ja yöhoidosta. Koko henkilökunnan määrä on 39 työntekijää ja esimies.

Turun kaupungin tilapalvelukeskus on peruuttanut Mansikkapaikan ja Pohjantähden irtisanomisilmoituksen. Tilojen vuokrausta jatketaan entisin ehdoin siten, että Lehmusvalkamasäätiö tekee tiloissa kustannuksellaan pintaremontin ja uusii sprinkler-järjestelmän. Lehmusvalkamasäätiö rakentaa kustannuksellaan kahdeksan autojen sähkö-/mittaripaikkaa ja vuokraa paikat Turun kaupungin käyttöön normaalein autopaikkojen vuokraehdoin (mittaripaikan vuokra on tällä hetkellä 7 euroa/kk).

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi Mansikkapaikan ja Pohjantähden vuokrasopimuksen irtisanomisen peruuttamisen ja vanhusten avopalvelujen kuntouttavan päivätoiminnan ja kotiinkuntoutumistoiminnan siirtymisen ao. tiloihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTilapalvelukeskus
tiedAhonen Sari
tiedKiviniemi Kirsi
tiedVuorinen Anne