Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20612.06.20196

4745-2018 (04.03)

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituksen jatkaminen

Tiivistelmä:

Turussa on ns. paperittomien hätämajoitusta on järjestetty yhteistyössä SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Tässä esitetään toiminnan jatkamista puolella vuodella.

Sosterla § 206

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 7.6.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituksen järjestämisestä yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin kanssa 16.5.2018 § 138. Toimintaa päätettiin jatkaa 6 kk:n sopimuksella 12.12.2018 § 338.

Hätämajoitus on toiminut kesäkuusta 2018. Hätämajoituksen tarve on ollut varsin vähäistä mutta jatkuvaa. Vuoden 2019 puolella tarve on hieman kasvanut. Sidosryhmät, poliisi ja Kela, viestivät molemmat paperittomien henkilöiden määrän lisääntymisestä. Paperittomien määrään ennustetaan kasvua myös 1.6. voimaan tulevan ulkomaalaislain muutoksen vaikutusta. Lakiuudistus tiukentaa mahdollisuutta turvapaikan uusintahakemuksen tekemiseen ja nopeuttaa päätöksiä perusteettomiksi katsottuihin uusintahakemuksiin.

Turun kaupungilla ei edelleenkään ole perheettömien aikuisten hätämajoitukseen on osoitettavissa muita vaihtoehtoja kuin Sillankorva, jonka majoittamiskapasiteetti on kuluvana vuonna valvovan viranomaisen edellyttämien toimenpiteiden vuoksi aikaisemmasta pienentynyt. Perheiden hätämajoitustarpeeseen on suunniteltu vastattavan tapauskohtaisesti.

Paperittomien hätämajoituksen järjestämiseen ei tiedossani ole tällä hetkellä muita toimivia ja turvallisia järjestelyjä kuin yhteistoiminta SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Esitän tässä vaiheessa sopimuksen jatkamista 31.12.2019 saakka. Määräaikainen jatkaminen on perusteltua, koska palvelun tarpeessa voi tapahtua muutoksia ja samanaikaisesti hyvinvointitoimiala selvittää edelleen myös omia mahdollisuuksia hätämajoituksen järjestämiseen.

SPR tuottaa paperittomille henkilöille, paitsi tässä sovitun hätämajoituksen, myös heidän tarvitsemansa välttämättömän tuen, kuten ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä vapaaehtoisverkoston avulla palveluja, kuten henkistä tukea ja terveysneuvontaa. SPR:n Varsinais-Suomen piiri esittää Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle hätämajoituksen järjestämistä 1.7.-31.12.2019 enimmäishintaan 128 500 €, joka kattaa tilavuokran, toimintamäärärahan sisältäen elintarvikkeet sekä henkilökunnan palkan. Toiminnan kustannusten pienentämiseksi selvitetään parhaillaan niin tila- kuin työnjohdollisia toimenpiteitä. Vuoden 2018 valtionosuus on laskutettu, mutta päätöstä ei ole vielä saatu.

Sosiaalihuoltolain 21 § mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat kiireellistä tilapäistä apua. Tämä voi koskea myös ilman oleskeluoikeutta maassa oleskelevia henkilöitä. (STM Kuntainfo 2/2017). STM:n ohjeen mukaan laittomasti maassa oleskelevat henkilöt tulee ensisijaisesti ohjata kuntiin, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstö tapauskohtaisesti arvioi henkilön välttämättömän tuen, huolenpidon ja palvelun tarpeen. Oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon perustuu perustuslakiin

SPR ohjaa muut majoitukseen hakeutuvat henkilöt perhe- ja sosiaalipalvelujen osoittamiin majoituspalveluihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkamaan paperittomien hätämajoituksen järjestämistä yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin kanssa edellä esitetyn mukaisesti ajalle 1.7.-31.12.2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lammen ehdotus esityksen hylkäämisestä raukesi kannattamattomana.

Lampi jätti asiasta eriävän mielipiteen:

"Sosiaali- ja terveyslautakunnan ei pidä jatkaa paperittomien hätämajoituksen järjestämistä yhteistyössä SPR:n kanssa.

Hätämajoituksen järjestäminen on houkutin jäädä Suomeen ja vähentää näin sekä vapaaehtoista paluuta että maasta poistamisen toteutumista. Tämä ei edesauta myöskään 1.6. voimaan tulleen ulkomaalaislain toteuttamista.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakuntaan kohdistuu kustannusten säästötarpeita. Kustannuksia ei pidä silloin aiheuttaa toimilla, joiden kohteena ovat maassa laittomasti olevat."

Jakelu

ilmSuomen Punainen Risti Varsinais-Suomen Piiri
tpvKuronen Sirpa