Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20812.06.20198

6318-2019 (03.04, 05 09 00)

Vastaus Lounais-Suomen aluehallintoviraston LSAVI/3726/05.06.03/2019 selvityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Sosterla § 208

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 9.5.2019 pyytänyt Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta selvitystä Eteläisen avohuollon lastensuojelua yksikön tilanteesta. Aluehallintovirasto käsittelee asiaa valvonta-asiana.

Liite 1LSAVI/3726/05/06.03.2019 Selvityspyyntö

Selvityspyynnön syynä on Lounais-Suomen aluehallintovirastoon 9.5.2019 saapunut epäkohtailmoitus. Selvityksessä on erityisesti otettava kantaa Turun Eteläisen lastensuojelun avohuollon yksikön tilanteeseen seuraavissa asioissa:

1. Montako lasta on selvityksen antamisajankohtana ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää

2. Miten lasten oikeusturvasta huolehditaan, mikäli hänelle ei ole nimettynä lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää

3. Mitä toimenpiteitä Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on aikeissa tehdä, jotta lapsen oikeus lapsen asioista vastaavaan sosiaalityöntekijään toteutuu ja lastensuojelun avohuollon lakisääteiset tehtävät tulevat hoidetuiksi.

Lastensuojelun johtaja Eira Virolainen on antanut asiasta selvityksen.

Liite 2Johtaja Eira Virolaisen selvitys

Lastensuojelun avohuollon eteläisessä yksikössä on seitsemän sosiaalityöntekijän virkaa, joista kolme on nyt ilman viranhaltijaa. Lisäksi yksikössä on 10 perheohjaajan tai perhetyöntekijän tointa. Avoimiin virkoihin on haettu työntekijöitä kevään 2019 aikana, mutta päteviä hakijoita ei ole ollut. Opintovapaalla olevalle työntekijälle ei saatu sijaista. Eira Virolaisen selvityksen mukaan ilman viranhaltijaa olevissa piireissä on asiakkaina 90 lasta.

Lastensuojelun eteläisen yksikön asiakaslasten oikeusturvasta on pyritty huolehtimaan seuraavin keinoin:

Akuuteissa ja kiireellisissä asioissa yksikön esimies ja virassa olevat sosiaalityöntekijät ovat toimineet lapsen vastuusosiaalityöntekijänä. Perheohjaajat ja perhetyöntekijät ovat osallistuneet asiakasperheiden tilanteiden selvittelyyn.

Lastensuojelutyön kuormittavuutta on pyritty vähentämään muuttamalla lastensuojelun yksiköt moniammatillisiksi toimintayksiköiksi, jossa sosiaalityöntekijöiden lisäksi tiimeissä toimivat ohjaajat ja perhetyöntekijät sekä perheterapeutti johtavan sosiaalityöntekijän toimiessa konsultoivana sosiaalityöntekijänä. Työtä tehdään systeemisesti,

Työskentelytapojen muutos on edelleen meneillään, henkilöstön syventävät koulutukset aloitetaan touko-, kesäkuussa, kun suurin osa asiakassiirroista on tehty. Muutosta on hidastanut myös muualla kuin Turussa näkyvä sosiaalityöntekijäpula, joka kohdistuu erityisesti vaativiin lastensuojelun tehtäviin. Organisaatiomuutoksen yhteydessä asiakassiirroista aiheutunutta kuormitusta on lisännyt se, että osalla asiakasperheistä ei siirtotilanteessa ole ollut rekrytointivaikeuksista johtuen vastuusosiaalityöntekijää, eikä osaa perheistä oltu tavattu pitkään aikaan. Osa asiakasperheiden tilanteista on kevään mittaan kriisiytynyt ja vaatinut akuutteja toimenpiteitä. Turun avohuollon lastensuojelussa nämä ongelmat ovat näkyneet erityisesti eteläisessä lastensuojelun yksikössä.

Lastensuojelun avohuollon pohjoisessa ja läntisessä yksikössä kaikissa sosiaalityöntekijän viroissa on pätevä tai sijaispätevä sosiaalityöntekijä. Kaikissa yksiköissä sosiaalityöntekijäkohtaisia asiakasmääriä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Ensisijaisesti asiakasmääriä pyritään tasaamaan yksiköiden sisällä, mutta tarvittaessa arvioidaan tarve lisähenkilöstölle tai alueiden uudelleen tarkastelemiselle.

Lastensuojelun sosiaalityötekijöiden palkkoja nostettiin 1.5.2019 alkaen. Sosiaalityöntekijöiden vaikeaa rekrytointitilannetta pyritään helpottamaan mm. rekrytoinnin tehostamisella. Lisäksi arvioimme työhön tarvittavaa resurssia sekä sosiaalialan ammattirakennemuutoksen antamia mahdollisuuksia lastensuojelulain mukaisen lastensuojelutyön toteuttamisessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä esitetyn selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 208
Liite 1:LSAVI/3726/05.06.03/2019 Selvityspyyntö
Liite 2:Lastensuojelun johtaja Eira Virolaisen vastine selvityspyyntöön