Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta17615.05.20194

11848-2018 (02 08 00)

Vammaispalvelulain mukainen päivätoiminta

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan hankinnasta on pyydetty tarjoukset ajalle 1.8.2019 (tavoite) - 31.7.2021, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden mittaisella optiokaudella. Tarjouksia saatiin päivätoimintaan asumisen yhteydessä kolme (3) kappaletta ja päivätoimintaan erillisessä yksikössä neljä (4) kappaletta. Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi puitesopimukset esitetään solmittavaksi kaikkien kelpoisuusvaatimukset täyttävien ja hyväksytyn tarjouksen antaneiden palveluntuottajien kanssa. Vammaispalvelulain mukaista päivätoimintaa ostetaan sopimuskaudella, mahdolliset optiokaudet mukaan laskettuna, noin 920 000 eurolla.

Sosterla § 176

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen sekä strategisen hankinnan osuus hankinta-asiantuntija Tapani Järvinen 9.5.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 24.10.2018 § 286, että vammaispalvelulain mukainen päivätoiminta kilpailutetaan avoimella menettelyllä.

Päivätoiminta on kodin ulkopuolella järjestettyä itsenäisessä elämässä selviytymistä tukevaa toimintaa. Päivätoiminta rytmittää vaikeavammaisen henkilön arkea ja palvelu voi sisältää mm. ruuanlaittoa, liikuntaa, keskustelua, luovaa toimintaa ja sosiaalisten taitojen harjaannuttamista. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ohjaa ja osoittaa asiakkaat palvelun piiriin.

Strateginen hankinta on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan järjestämisestä ajalle 1.8.2019 (tavoite) -31.7.2021, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden mittaisella optiokaudella.

Hankinnasta järjestettiin avoin markkinavuoropuhelutilaisuus tarjoajille 29.1.2018.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 4.4.2019 EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa ja samalla sivustolla julkaistiin yhteenveto hankintaan liittyvistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista 25.4.2019. Hankinnasta lähetettiin julkaistavaksi korjausilmoitus 25.4.2019 Hilma-ilmoituskanavassa ja Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankinnassa on kaksi (2) osa-aluetta seuraavasti: 1. asumisyksikön yhteydessä tuotettava päivätoiminta ja 2. asumisyksikön ulkopuolella tuotettava päivätoiminta. Molemmissa osa-alueissa on sekä osa-aikaista, että kokopäiväistä päivätoimintaa. Tarjoaja voi antaa tarjouksen toiseen tai molempiin osa-alueisiin.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 6.5.2019 klo 11.00 mennessä päivätoimintaan asumisen yhteydessä kolme (3) kappaletta ja päivätoimintaan erillisessä yksikössä neljä (4) kappaletta.

Tarjoukset päivätoiminnasta asumisen yhteydessä antoivat:

Tarjoukset päivätoiminnasta erillisessä yksikössä antoivat:

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa verottomina päivätoiminnan hintoina (€ / asiakas / käyntikerta).

Sopimushinta on kiinteä varsinaisen sopimuskauden ajan, mutta optiokau-

delle palveluntuottaja voi esittää tilaajalle perustellusta syystä hinnan muu-

tosta. Hintojen tarkistamisen perusteena ovat henkilökustannusten ja yleisen kustannustason muutokset 1.8.2019 jälkeen.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään- tai arvoon.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten vertailu ja valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjoukset täyttävät niille asetetut vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjousten vertailu ja valinta

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vertailu ja valinnat tehdään osa-alueittain, eli erikseen asumisyksikön yhteydessä tuotettavasta päivätoiminnasta ja asumisyksikön ulkopuolella tuotettavasta päivätoiminnasta. Vertailussa ryhmän halvin yhteenlaskettu palvelun hinta (€/asiakas/käyntikerta) saa enimmäispisteet 100 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 100). Tämän jälkeen lasketaan kaikille tarjouksille tarjotun hinnan ja suositushinnan erotus. Jos tarjotun palvelun tarjoushinta alittaa tai ylittää suositushinnan, tarjoajan hintapisteitä lisätään/vähennetään tarjoajan tarjoushinnan ja tilaajan suositushinnan välisen erotuksen verran.

Tarjousten vertailu esitetään erillisillä liitteillä.

Liite 1Tarjousten vertailutaulukko

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että palveluntuottajiksi valitaan kaikki kelpoisuusvaatimukset täyttävät tarjoajat tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi, edellyttäen, että tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia, ja että lopullinen asiakkaiden sijoittaminen sopimuskumppaneille tapahtuu kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaan, ellei asiakkaan erityisolosuhteista muuta aiheudu.

Vammaispalvelulain mukaista päivätoimintapalvelua ostetaan vuosittain noin 230 000 eurolla.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 9.5.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2019 (tavoite) - 31.7.2021 valitaan tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi kaikki kelpoisuusvaatimukset täyttävät ja hyväksytyn tarjouksen antaneet palveluntuottajat, tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin, siten että lopullinen asiakkaiden sijoittaminen sopimuskumppaneille tapahtuu kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaan, ellei asiakkaan erityisolosuhteista muuta aiheudu.

Mahdollisen option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aotarjoajat
tiedAhonen Sari
tiedHolmberg Sari
tiedJärvinen Tapani
tiedKiiski Kaisa
tiedLehtonen Anita
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 176
Liite 1:Tarjousten vertailutaulukko