Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16815.05.201911

5792-2019 (10 03 02)

Hyvinvointitoimialan lausunto Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 168

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja vs. hallintoylihoitaja Kirsi Kiviniemi 8.5.2019:

Tiivistelmä

Tilapalvelukeskus on pyytänyt hyvinvointitoimialan lausuntoa Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelmasta. Lausunnosta pitää käydä ilmi se, että toimiala hyväksyy laaditun hankesuunnitelman ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Lausunnosta pitää käydä myös ilmi, mitä vaihtoehtoa hyvinvointitoimiala esittää toteutettavaksi.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 24.4.2017 § 169 Runosmäen monitoimitalon tilatarveselvityksen. Tilatarveselvityksen perusteella tilahankkeesta on valmistunut hankesuunnitelma. Tarveselvityksen mukaisesti Runosmäen monitoimitalon sijoituspaikka on Runosmäen koulun tontti (Piiparinpolku 19).

Monitoimitalo muodostuu päiväkodista, neuvola/perhekeskuksesta sekä kirjasto- ja nuorisotiloista. Hankesuunnitelmassa on tarkasteltu myös vaihtoehtoa, jossa on huomioitu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tilojen sijoittuminen rakennukseen. Neuvolatoiminnot siirtyisivät monitoimitaloon Signalistinkatu 2:sta. Perhekeskuksen toiminto on uusi palvelu.

Hankesuunnitelmassa on esitetty kolme eri tilavaihtoehtoa, jotka toteuttavat erilaisia toiminnallisia kokonaisuuksia. Vaihtoehdossa 1 Runosmäen monitoimitalo –hanke toteutetaan yhteistyöhankkeena Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Neuvola- ja perhekeskuksen tilat ovat mukana vaihtoehdossa 1.

Vaihtoehdossa 2 Runosmäen monitoimitalo toteutetaan ilman seurakunnan tiloja. Neuvolan ja perhekeskuksen tilat ovat mukana vaihtoehdossa 2.

Vaihtoehdossa 3 Runosmäen monitoimitalo toteutetaan ilman seurakunnan tiloja sekä ilman neuvolan ja perhekeskuksen tiloja.

Hankkeen toteutussuunnittelu voidaan aloittaa vuonna 2019 ja hankkeen rakennusvaihetta esitetään toteutettavaksi vuosina 2020 – 2022.

Runosmäen monitoimitalo on perusteltua toteuttaa niin, että siinä ovat mukana hyvinvointitoimialan palvelut, neuvola laajennettuna perhekeskustoimintamallin vaatimilla yhteiskäyttötiloilla. Neuvola tarvitsee jo lähitulevaisuudessa alueella uusia toimitiloja. Perhekeskus toimintamallina palvelee pikkulapsiperheiden lisäksi myös kouluikäisiä ja heidän perheitään. Se on myös yhteistoimintaympäristö varhaiskasvatukselle ja perusopetukselle. Kirjasto ja nuorisopalvelut tuovat lisäarvoa. Perhekeskustoimintaa pilotoidaan parhaillaan Syvälahdessa ja Ypsilonissa Yli-Maariassa; sieltä saatuja kokemuksia pystytään hyödyntämään monitoimitalon toteutusvaiheessa esim. tilojen yhteiskäyttöä suunniteltaessa. Seurakuntayhtymän mukaan tuleminen monitoimitaloon tuo perhe- ja sosiaalipalvelujen näkökulmasta merkittävää lisäarvoa ja mm. laajentaa perhekeskuksen toimintamahdollisuutta myös perheiden avoimena kohtaamispaikkana. Vaihtoehto 1 on näin ollen kannatettavin.

Liite 1Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö

Liite 2Hankesuunnitelma liitteineen

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.5.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelmasta ja esittää toteutettavaksi hankesuunnitelman vaihtoehtoa 1.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Sosterla § 168
Liite 1:Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö
Liite 2:Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelma liitteineen