Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16315.05.20196

5954-2019 (00 04 02, 05.00)

Sääntökirjojen päivittäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 163

Palvelupäällikkö Taina Kaila 29.4.2019:

Kotihoidon, omaishoidon tuen, siivouksen, lapsiperheiden kotipalvelun, henkilökohtaisen avun ja tehostetun palveluasumisen sääntökirjoja on päivitetty viimeksi huhtikuussa 2018, sosterla 25.4.2018 § 108.

Sääntökirjoja tulee päivittää Turun kaupungin hyvinvointitoimialan henkilöstörekisteriin kuuluvien henkilötietojen osalta. Palvelusetelituottaja käsittelee palveluseteliasiakkaiden ja mahdollisesti heidän puolesta-asioijiensa tietoja antaessaan asiakkaille palveluita. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on näiden tietojen rekisterinpitäjä. Kaikkiin sääntökirjoihin on lisätty Tietosuojasopimus ja Käsittelytoimen kuvaus, joihin palveluntuottaja sitoutuu samalla kun sitoutuu muihinkin sääntökirjan ehtoihin.

Palvelu- ja hoitopalautteen antamisesta on sääntökirjoissa todettu yleisellä tasolla ja tähän tulee jatkossa kiinnittää huomiota sekä asiakkaan hoidon ja palvelun näkökulmasta että myös yleensäkin laadun valvonnan näkökulmasta. Palveluntuottajan tulee jatkossa antaa kotiin annettavissa palveluissa (pl. siivous) palvelu- ja hoitopalautteet kahden viikon kuluessa kirjallisesti palvelun tai hoidon päättyessä. Sääntökirjoissa on tarkemmin määritelty asiasta.

Palveluntuottajien tapahtumakirjauksissa (palvelunannon ajankohta) PSOP-järjestelmään (palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä) on ollut viivettä, josta johtuen ei ole pystytty edes lähes reaaliajassa tarkastelemaan asiakkaiden saamia palveluita. Sääntökirjoihin nyt täsmennetty, että tapahtumakirjaukset tulee tehdä mahdollisimman pian ja vähintään viikoittain.

Lisäksi korostetaan, että palveluntuottajan tulee noudattaa palvelu- ja hoitosuunnitelmaa ja toteutuneet tapahtumat tulee kirjata PSOP-järjestelmään toteutuneen mukaisesti. Mahdollisiin ylityskirjauksiin on ehdottomasti kirjoitettava lisätietokenttään ylityksen syy. Ylityksistä tulee sopia palvelusetelin myöntäjän kanssa. Tapahtumakirjauksen lisätietokenttään on kirjoitettava kenen kanssa asiasta on sovittu ja ylityksen syy. Ilman selvitystä olevat ylitykset voidaan palveluntuottajalta kysymättä hylätä.

Kaikilta muilta palveluntuottajilta paitsi siivouksen palveluntuottajilta edellytetään Suomen tilaajavastuu Oy:n Luotettava Kumppani –palveluun liittymistä. Ns. vanhat tuottajat, jotka eivät vielä kuulu Luotettava Kumppani –palveluun tulee liittyä ko. palveluun vuoden 2019 aikana. Siivouksen palveluntuottajille suositellaan ko. palveluun liittymistä.

Luotettava Kumppani –palvelun välityksellä saadaan osa palveluntuottajilta vaadittavista liitteistä ja muut liitteet palveluntuottajan tulee liittää PSOP-järjestelmään hakeutuessaan ja myöhemmin vuosittain huhtikuun loppuun mennessä valvontaa varten. Vaadittavien liitteiden sisältöjä on myös päivitetty mm. siten, että toimintakertomustietojen tulisi kohdistua Turun asiakkaita koskevaan toimintaan.

Hakeutuessaan palveluntuottajaksi palveluntuottajan tulee käyttää virallista nimeään. Toimipaikkatiedoissa voidaan käyttää aputoiminimeä, joka on merkitty aluehallintoviraston rekisteriin.

Edellä on selvitetty keskeisimpiä asioita, joita on päivitetty sääntökirjoihin.

Sääntökirjat muutoksineen ovat liitteinä sekä tietosuojasopimus, käsittelytoimen kuvaus ja PSOPin tietosuojaseloste.

Liite 1Kotihoidon sääntökirja

Liite 2Omaishoidon tuen sääntökirja

Liite 3Siivouksen sääntökirja

Liite 4Tehostetun palveluasumisen sääntökirja

Liite 5Henkilökohtaisen avun sääntökirja

Liite 6Lapsiperheiden kotipalvelun sääntökirja

Liite 7Tietosuojasopimus

Liite 8Käsittelytoimen kuvaus

Liite 9PSOPin tietosuojaseloste

Kaikki edellä mainitut sääntökirjat tulevat voimaan 1.8.2019 alkaen.

Palvelusetelituottajaksi kaikkiin em. palveluihin on voinut hakeutua jatkuvasti. Jatkossa voinee olla tarkoituksenmukaista, että hakeutumiset keskitetään 2 kuukauteen keväällä ja syksyllä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy päivitetyt sääntökirjat, jotka tulevat voimaan 1.8.2019. Sääntökirjoihin voidaan tehdä myöhemmin teknisiä tarkennuksia.

Palvelusetelituottajaksi hakeutuminen voidaan toteuttaa kahtena kuukautena keväällä ja syksyllä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvKaila Taina
tpvKuronen Sirpa
tpvVuorinen Anne


Liitteet:

Sosterla § 163
Liite 1:Kotihoidon sääntökirja
Liite 2:Omaishoidon tuen sääntökirja
Liite 3:Siivouksen sääntökirja
Liite 4:Tehostetun palveluasumisen sääntökirja
Liite 5:Henkilökohtaisen avun sääntökirja
Liite 6:Lapsiperheiden kotipalvelun sääntökirja
Liite 7:Tietosuojasopimus
Liite 8:Käsittelytoimen kuvaus
Liite 9:PSOPin tietosuojaseloste