Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13924.04.20196

4559-2019 (06 00 00, 00 04 01)

Hyvinvointitoimialan lausunto esitykseen ruotsinkielisen väestön tarvitseman erikoissairaanhoidon organisoinnista Varsinais-Suomessa ja Turunmaan sairaalan liittämistä osaksi Tyksiä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 139

Palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas ja asiantuntijalääkäri Jane Marttila 17.4.2019:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja on asettanut 31.8.2018 sairaanhoitopiiriin työryhmän selvittämään mallia miten ruotsinkielisten erikoissairaanhoidon palvelut turvataan mukaan lukien sellaiset sairaalaympäristöön nojaavat palvelut kuin psykiatrinen erikoissairaanhoito, sairaalakuntoutus ja palliatiivinen hoito. Esityksen mukaan 1) Turunmaan sairaala liitetään vuoden 2020 alussa osaksi Turun yliopistollista keskussairaalaa 2) Turunmaassa erikoissairaanhoidon palveluvalikoima olisi jatkossa vielä monipuolisempi kuin nykyään 3) Palvelut tuotettaisiin kaksikielisesti ja että 4) kieliohjelman mukaisesti kielitaitoa kehitettäisiin myös jatkossa koko sairaanhoitopiirissä.

Liite 1Esitys ruotsinkielisen väestön tarvitseman erikoissairaanhoidon organisoinnista Varsinais-Suomessa

Suunnitelman lähtökohta on hyvä ja realistinen. Suunnitelmassa on otettu huomioon talouden reunaehdot ja realismi erikoissairaanhoidon palvelujen tuottamisen vaatimuksista. Kielelliset oikeudet on arvioitu suhteessa hoidon laadun ja tasapuolisen hoidon saatavuuden turvaamiseen. Ruotsinkielisen väestön tarvitseman erikoissairaanhoidon organisoimiseksi esitys lähtee siitä, että Turunmaan sairaala liitetään v 2020 alussa osaksi Tyksiä Yksi sairaala –mallin mukaisesti. Liikelaitosmallin purkamisen jälkeen Tyksin eri toimialueet tuottavat erikoissairaanhoidon palvelut Turunmaan sairaalaan siten, että Turunmaan sairaalassa kävisi Tyksin erikoisalojen ammattilaisia hoitamassa potilaita. Ruotsinkielisten potilaiden tasapuolinen hoito halutaan kuitenkin turvata erityisjärjestelyin. Turunmaan sairaalaan suunnitellaan kaksikielistä palveluvalikoimaa, joka sisältäisi palveluohjausta esimerkiksi paljon palveluita tarvitseville potilaille, polikliinisia erikoissairaanhoidon avohoitopalveluita, akuutin sairaalahoidon jälkeistä kuntouttavaa vuodeosastopalvelua sekä palliatiivista poliklinikka- ja vuodeosastohoitoa. Mallissa esitetään yleisiä ja erityisiä keinoja ruotsinkielisten palveluiden turvaamiseksi: kielitaidon parantamista kieliohjelman mukaisesti, työkiertoa sekä kielitaidon huomioon ottamista henkilöstösuunnittelussa ja mahdollisuuksien mukaan myös työvuorosuunnittelussa. Esitetyt keinot ovat tarkoituksenmukaisia ja niiden toteutumisesta tulee huolehtia uudessa mallissa.

Suunnitelmasta ei käy ilmi, sijoitettaisiinko Turunmaan sairaalan suunniteltuun kaksikieliseen palliatiiviseen yksikköön kaikki Tyksin palliatiivinen hoito vai toteutettaisiinko sitä myös muualla Tyksissä. Palliatiivinen eritystasoinen hoito on ylipäätään järkevä keskittää, joten samalla tulisi miettiä sekä alueelliset erityistason palliatiivisen hoidon tarpeet kuin mahdollinen synergia Turun kaupungin toteuttaman palliatiivisen erikoissairaanhoidon kanssa. Samoin tulee tarkastella sitä, miten Turunmaan sairaalaan ajatellun (jatko)kuntoutusosaston mahdollinen synergia Turun kaupungin kuntouttavan osastohoidon ja ehkä myös Kaskenlinnan sairaalassa sijaitsevan Tyksin kuntouttavan osaston kanssa voitaisiin toteuttaa. Lisäksi Turunmaan sairaalaan suunniteltavan geriatrisen vuodeosastohoidon osalta yhteistyö Turun geriatrian kanssa olisi järkevää.

Turunmaan sairaala on ollut tärkeä Tyksin jatkohoitopaikka turkulaisille potilaille. Turulla on ollut nimettynä Turunmaan sairaalassa 3 kuntouttavaa osastopaikkaa ruotsinkielisille ja/tai keuhkopotilaille jatkohoitopaikoiksi Tyksin vuodeosastoilta. Tarkoituksena on ollut että paikkamäärä nousisi tämän kevään aikana. Turun kaupunginsairaalassa ei ole keuhkotauteihin erikoistunutta lääkäriä, joten yhteistyö Turunmaan kanssa on Turulle tärkeää. Myös ruotsinkielisten turkulaisten jatkohoitopaikkana Turunmaa on tarjonnut hyvän vaihtoehdon. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala haluaisi jatkaa tätä yhteistyötä myös osana nykyistä Turunmaan suunnitelmaa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.4.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle esitykseen ruotsinkielisen väestön tarvitseman erikoissairaanhoidon organisoinnista Varsinais-Suomessa ja Turunmaan sairaalan liittämistä osaksi Tyksiä Yksi sairaala -mallin mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin 5 - 3, 4 tyhjää.

Wennströmin Beqirin kannattamana tekemän lisäyksen päätösehdotukseen "Lautakunta toteaa, että

puolesta äänestivät Beqiri, Nurmio ja Wennström.

Esittelijän päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Lampi, Eeva, Anttila, Hersi ja Pietari.

Tyhjää äänestivät Laine, Alvesalo, Raho ja Linkinen.

Haapala oli poissa.

Wennström jätti asiassa eriävän mielipiteen.

Liite 2Eriävä mielipide - avvikande åsikt

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 139
Liite 1:Esitys ruotsinkielisen väestön tarvitseman erikoissairaanhoidon organisoinnista Varsinais-Suomessa
Liite 2:Eriävä mielipide - avvikande åsikt