Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8613.03.20197

6232-2017 (029)

Valviran päätös Dnro V/46262/2017

Tiivistelmä: -

Sosterla § 86

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

Valvira on tehnyt kantelun johdosta päätöksen, jonka mukaan Valvira huomauttaa asumispalvelujen päällikkö Riitta Karjalaista vastaisen toiminnan varalle siitä, että hänen tulee tehtävässään havaitessaan huolehtia asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavien epäkohtien korjaamisesta sekä siihen, että hänen tulee huomioida toiminnassaan sosiaalihuoltolain 48 §:n mukainen ilmoitusvelvollisuus sekä lain 49 §:n mukainen velvollisuus ilmoittaa epäkohdasta tai ilmeisen epäkohdan uhasta salassapitosäännösten estämättä aluehallintovirastolle, jos epäkohtaa tai ilmeisen epäkohdan uhkaa ei korjata viivytyksettä.

Valvira huomauttaa Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakuntaa vastaisen toiminnan varalle siitä, että sen tulee varmistaa potilas- ja asiakasturvallisuuden toteutuminen toimitiloissa, joissa se tuottaa sosiaalihuollon palveluita asiakkaille sekä siitä, että sen tulee varmistaa asiakkaiden palvelutarpeen mukaisten sosiaalipalveluiden järjestäminen asiakkaalle.

OheismateriaaliValviran päätös V/46262/2017 (Salassa pidettävä – salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 § 1 momentti 25 kohta)

Valvira on tehnyt päätöksensä asukkaan omaisen tekemän kantelun johdosta.

Valviran mukaan Sävelkodin palvelutalossa ei ole ryhdytty riittäviin asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistaviin toimenpiteisiin. Valvira toteaa, että Sävelkodin asiakkailla on oikeus laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon joka tilanteessa. Lisäksi Sävelkodin asiakkailla on oikeus turvallisiin, esteettömiin ja muutoinkin olosuhteiltaan heidän tarpeitaan vastaaviin toimitiloihin. Valviran käsityksen mukaan Turun kaupunki ei ole ryhtynyt riittäviin asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistaviin toimenpiteisiin ollessaan tietoinen Sävelkodin toimitilojen soveltumattomuudesta vanhusten tehostettuun palveluasumiseen, ja ollessaan tietoinen Sävelkodin hissin toimintahäiriöiden aiheuttamista asiakas- ja potilasturvallisuuden vaarantumisista. Lisäksi tässä tilanteessa Turun kaupunki on ollut velvollinen järjestämään asiakkaalle hänen tarpeitaan vastaavat sosiaalihuollon palvelut. Valvira toteaa, että Turun kaupunki on velvollinen järjestämään kuntalaisille heidän palvelutarpeitaan vastaavat sosiaalipalvelut. Valviran näkemyksen mukaan Turun kaupunki ei ole täyttänyt edellä todettua velvollisuuttaan järjestäessään asiakkaalle sosiaalihuoltolain mukaista asumispalvelua.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee Valviran päätöksen Dnro V/46262/2017 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.