Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8413.03.20195

1401-2019 (03.04)

Selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle Mäntymäen perhetukikeskusta koskevan epäkohtailmoituksen vuoksi

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on selvityksen Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta Mäntymäen perhetukikeskuksen henkilöstön kelpoisuuksista ja rekrytointimenettelyistä

Sosterla § 84

Perhe- ja sosiaalipalvelut, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 5.3.2019

Lounais-Suomen Aluehallintovirasto on pyytänyt nimettömään puhelinsoittoon perustuen selvityksen Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta Mäntymäen perhetukikeskuksen henkilöstön kelpoisuuksista ja rekrytointimenettelyistä LSAVI/558/05.06.03/2018. Aluehallintovirasto on pyytänyt selvityksen perhetukikeskuksen henkilöstöstä ajalta 1.12.2018-21.1.2019.

Olen pyytänyt asiasta selvitykset lastensuojelun johtaja Eira Virolaiselta ja Mäntymäen perhetukikeskuksen johtaja Sari Eskolalta.

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö LSAVI/558/05.06.03/2018

Liite 2Lastensuojelun johtaja Eira Virolaisen selvitys

Liite 3Mäntymäen perhetukikeskuksen johtaja Sari Eskolan selvitys

Oheismateriaali 1Luettelo yksiköiden henkilöstön tehtävänimikkeet ja suoritettu tutkinto

Oheismateriaali 2Mäntymäen perhetukikeskus tutkintotodistukset, työvuorolistat ja toteutumatulosteet

Yhdeltä sijaisena toimineelta puuttuu tutkintotodistus. Lastensuojelun johtaja Eira Virolainen on tarkastanut Valviran rekisteristä 28.2.2019, että työntekijä on laillistettu sosionomi.

Saatujen selvitysten perusteella totean, että vakituisessa työsuhteessa olevat henkilöt täyttävät pätevyysvaatimuksen. Myös sijaisena toimivat täyttävät pääsääntöisesti sijaiselle asetetut pätevyysvaatimukset lukuun ottamatta muutamaa miespuolista sijaista. Asiasta on yksityiskohtainen selonteko johtaja Sari Eskolan selvityksessä, jossa on selvitetty myös rekrytointikäytäntöjä sekä vaativaa työtä tekevän yksikön rekrytointiongelmia erityisesti yllättävissä sijaistarpeissa.

Mäntymäen perhetukikeskuksessa on vuosittain ollut vaara- ja uhkatilanteita. On siis ehdottoman välttämätöntä asiakas- ja työturvallisuuden vuoksi, että henkilöstöä on riittävästi paikalla kaikkina päivinä ja vuorokaudenaikoina. Erityisen ongelmalliseksi yksikössä koetaan kelpoisten ja riittävän kokemuksen omaavien miespuolisten sijaisten rekrytointi.

Turun hyvinvointitoimialan lastenkodeissa on henkilöstön rekrytoinnista ohjeena, että avoimeksi tulevat vakanssit täytetään mahdollisimman pian ammattipätevällä henkilöllä ja että lyhytaikaisina sijaisina käytetään alan opiskelijoita tai pätevyysvaatimukset omaavia henkilöitä. Toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen esitettyjen henkilöiden tutkintotodistukset ja rikosrekisteriote tarkastetaan lastensuojelun hallinnossa työsopimuksen solmimisen yhteydessä. Osastojen lähiesimiehenä toimivat vastaavat hoitajat vastaavat sijaisrekrytoinnista. Vastuu sijaisten pätevyysvaatimusten tarkastamisesta on yksikössä. Kouluttamattomien sijaisen käytöstä on huomautettu yksikön esimiestä.

Yhteenvetona totean, että Mäntymäen perhetukikeskuksen sijaisrekrytoinnissa on selvitettävänä ajanjaksona ollut puutteita ja yksikössä on pakkotilanteissa käytetty epäpäteviä sijaisia. Palvelualueella pyritään löytämään ratkaisu, jonka avulla yksikköön saataisiin rekrytoitua ammattipätevyyden omaavia miespuolisia sijaisia.

Oheismateriaalit nähtävillä kokouksessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä esitetyn selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 84
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö LSAVI/558/05.06.03/2018
Liite 2:Lastensuojelun johtaja Eira Virolaisen selvitys
Liite 3:Mäntymäen perhetukikeskuksen johtaja Sari Eskolan selvitys