Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8813.03.20199

13880-2018 (01 00 02, 00 01 02)

Vastaus Anna Mäkipään selvityspyyntöön Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin työvuorokohtaisesta hoitajamitoituksesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 88

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vs. hallintoylihoitaja Kirsi Kiviniemi:

Vanhuspalvelulaissa (980/2012) todetaan, että ”toimintayksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat toimintayksikön palveluja saavien iäkkäiden henkilöiden määrää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palvelun tarvetta ja joka turvaa heille laadukkaat palvelut”. Vanhuspalvelulaissa ei säädetä yksityiskohtaisemmin henkilöstön määrästä.

Vanhuspalvelujen laatusuosituksessa on annettu vähimmäismitoitustaso tehostetun palveluasumisen toimintayksiköille ja suositus on 0,50. Henkilöstömitoitukseen lasketaan

Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin henkilöstösuunnittelun lähtökohtana on lähi- ja perushoitajien, sairaan- ja terveydenhoitajien sekä hoiva-avustajien (50 %) työpanos, ja nämä huomioiden mitoitus on 0,56. Tämän lisäksi tulee vielä viriketoiminnan ohjaajien sekä terapeuttien (fysioterapeutti, toimintaterapeutti) työpanos. Nämä henkilöstöryhmät kiertävät erillisen suunnitelman mukaan asumispalvelujen toimintayksiköissä samalla tavalla kuin tällä hetkelläkin. Asumispalvelujen toimipisteitä on tällä hetkellä 15 osoitteessa ja muuton jälkeen toimintaa on yhdeksässä osoitteessa. Näin ollen kulkemiseen käytettävä aika pienenee ja aika kohdennetaan asukkaille. Asukkaiden viriketoiminnassa tärkeässä roolissa ovat myös kolmannen sektorin ja seurakuntien yhteistyökumppanit ja vapaaehtoiset.

Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin siirtyvissä yksiköissä on tällä hetkellä erilaisia mitoituksia ja osassa yksikössä mitoitus on pienempi, mikä on uusi suunnitelma. Joissakin yksiköissä mitoitus on korkeampi siitä syystä, että esimerkiksi 16 asukkaan yksikössä tarvitaan yövuorojen toteuttamiseksi tietty henkilöstömäärä. Nämä erot tasoittuvat uusien toimintayksiköiden käyttöönoton yhteydessä.

Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin siirtyvät yksikön esimiehet ovat laatineet Titania-työvuorojen suunnitteluohjelmalla kolmen viikon työvuorolistoja suunnitellulla henkilöstörakenteella ja henkilöstömäärällä. Työvuorokohtaiset henkilömäärät ovat linjassa asumispalvelujen muiden yksiköiden työvuorokohtaisten henkilöstömäärien kanssa.

Ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoidossa on tärkeää huomioida, että henkilökuntaa tarvitaan suunnilleen saman verran päivisin ja iltaisin sekä arkisin ja viikonloppuisin. Työvuorosuunnittelua on jo nyt viety tähän suuntaan kaikissa asumispalvelujen yksiköissä.

Kun eri tahot puhuvat mitoituksista, pitää huomioida mistä puhutaan. Eli onko mitoituksessa huomioitu yksikössä työskentelevä koko henkilöstö vai se henkilöstö, jonka työpanos kohdentuu täysimääräisesti asukkaiden välittömään huolenpitoon ja hoitoon. Edellä kuvatun henkilöstön työpanos kohdentuu asukkaiden välittömään huolenpitoon. Taloissa toimivien yksikön esimiesten ja asiakasvastaavan työpanosta ei ole laskettu mitoitukseen. Yksiköiden siivouksesta vastaa seitsemänä päivänä viikossa puhtauspalvelujen ammattilaiset, joiden työpanosta ei ole huomioitu mitoituksessa. Lämpimät ateriat lounas ja päivällinen toimitetaan yksiköihin ja niiden sisällössä on huomioitu ravitsemussuositukset ja aikataulu on laadittu siten, että asukkaiden yöpaasto ei ylitä suosituksia. Hoiva-avustajien työpanoksesta 50 % kohdentuu taloissa tehtävään asukkaiden henkilökohtaisten vaatteiden huoltoon ja ateriahuoltoon (vain 50 % on laskettu mukaan mitoitukseen). Asukkaiden liinavaatteet ja henkilökunnan suojavaatteet huolletaan ostopalveluna pesulassa.

Laatusuosituksessa viitataan toteutuneeseen henkilöstömitoitukseen. Tämä edellyttää sitä, että äkilliset henkilöstön poissaolot saadaan korvattua. Vanhusten asumispalveluissa on kehitetty ja laajennettu varahenkilöstön toimintaa vuodesta 2014 lähtien. Varahenkilöjärjestelmällä on keskeinen rooli äkillisten poissaolojen korvaamisessa. Uusien yksiköiden käyttöönoton yhteydessä varahenkilöstön resurssia on mahdollista vahvistaa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.2.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Anna Mäkipään selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvMäkipää Anna