Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4920.02.20195
Sosiaali- ja terveyslautakunta7806.03.20193

1861-2019 (00 01 02, 00 01 01)

Selvityksen käynnistäminen puhtauspalveluiden siirtämisestä liikkeenluovutuksella Turun kaupungin omistamalle sidosyksikölle Kaarea Oy:lle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 49

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 4.2.2019:

Hyvinvointitoimialan laitoshuollosta tehtiin selvitysprojekti v. 2016 ja selvityksen johdosta perustettiin puhtauspalveluiden toiminnallinen kokonaisuus toimialan hallinnon teknisen huollon yhteyteen. Selvitystyön piirissä oli noin 214 vakanssia ja puhtauspalveluihin siirrettiin yhteensä 115 vakanssia palvelualueilta. Päivittäisjohtamisesta vastaa palvelupäällikkö sekä palveluesimies. Palvelualueille jäi sellaisia vakansseja, joiden tehtäviin kuului esim. ruokahuolto tai välittömässä hoitotyössä avustaminen. Toteutettu muutos oli osittainen kompromissi, jolla voitiin varmistaa sekä siivoustyön tehostamistarve ja laadullinen yhdenmukaisuus sekä palvelualueiden hoitotyön tukemisen jatkuminen.

Vuoden 2017 aikana havaittiin kuitenkin, että palvelualueilta siirtyneellä henkilömäärällä ei pärjätä ja puhtauspalveluissa on ollut 4 tilapäistä palkkaamislupaa ja vakansseja käytössä yhteensä 119 kpl perustyössä. Puhtauspalveluiden sairauspoissaoloprosentti on korkea (keskim. yli 6%) ja sijaisia on tarvittu melko paljon. Vuoden 2018 seurannan perusteella työvoima henkilötyövuosina mitattuna on ollut 136,6.

Mäntymäen sairaala-alueen puhtauspalveluita lienee mahdollista tehostaa mikäli kokonaisuus olisi yhden toimijan vastuulla. Tällä hetkellä kiinteistön vuokraan kuuluvasta perussiivouksesta (käytävät, aulat ja muut yleiset tilat) Mäntymäessä ja Kaskenlinnassa vastaa Arkea ja varsinaisten sairaalatilojen puhtauspalveluista toimialan oma yksikkö.

Turun kaupunginvaltuusto on käsitellyt omistajapoliittisia linjauksia osana Turun kaupunkistrategiaa kokouksessaan 11.6.2018 § 145. Omistajapolitiikalla linjataan ensisijaisesti missä yhteisöissä kunta on mukana omistajana ja mitä kunta omistajuudellaan tavoittelee. Arkea Oy on jakautunut ja jakautumisen yhteydessä on perustettu sidosyksikköyhtiö Kaarea Oy, joka tuottaa konsernimuotoisesti ruokahuoltopalveluita, siivousta ja kiinteistöpalveluita kunnille ja sellaisille julkisille toimijoille, jotka ovat hankintayksiköitä.

Omistajapolitiikassa on myös linjattu, että Kaarea Oy toimii mahdollisesti perustettavan maakunnan ja muiden omistajinaan toimivien julkisyhteisöjen tukipalveluiden tuottajajana. Yhtiö on siis Turun kaupungin sidosyksikkö eikä toimi kilpailluilla markkinoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on linjannut kokouksessaan 9.10.2018, että ainakin ravintohuoltoa koskeva sopimus siirretään Arkeasta Kaareaan. Muiden tukipalveluiden siirron osalta valmistelutyö on vielä meneillään.

Kaarea Oy:stä tulee vahva toimija tukipalveluiden tuottajana. Hyvinvointitoimialalla keskitytään sosiaali- ja terveydenhuollon ydinpalveluiden tuottamiseen ulkoisille asiakkaille. Edellä mainitusta syistä on tarkoituksenmukaista, että puhtauspalveluiden osalta käynnistetään selvitys, jonka tavoitteena on siirtää hyvinvointitoimialan puhtauspalvelut liikkeenluovutuksella Kaarea Oy:lle. Alustavan aikataulun perusteella siirto voisi astua voimaan 1.6.2019 lukien.

Asiaa on käsitelty puhtauspalveluiden työpaikkakokouksessa 7.2.2019, kaupungin yt-toimikunnassa 12.2.2019, hyvinvointitoimialan hallinnon yt-elimessä 13.2.2019 ja hyvinvointitoimialan yt-elimessä 14.2.2019.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.2.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään puhtauspalveluita koskeva liikkeenluovutusvalmistelu Kaarea Oy:lle

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Sosterla § 78

Pöydältä 20.2.2019 § 49.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Käsittelyn aikana asiassa äänestettiin kaksi kertaa. Pietarin Vehviläisen kannattaman seuraavan sisältöisen ehdotuksen:

"Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään puhtauspalveluita koskeva liikkeenluovutusvalmistelu Kaarea Oy:lle ja lisäksi edellyttää, että jos liikkeenluovutukseen päädytään, sen yhteydessä valmistellaan henkilöstösopimus ja siinä huomioidaan mm. työsuhdeturva koskien tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuvaa lomautusta tai irtisanomista", puolesta äänestivät Pietarin Vehviläisen lisäksi Mäkipää, Hersi, Linkinen.

Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Laine, Haapala, Beqiri, Alvesalo, Laakso, Wennström, Lampi ja Eeva.

Päätös asiassa tehtiin 8-5.

Mäkipään Hersin kannattaman hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät Mäkipään Hersin lisäksi Linkinen.

Päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Laine, Haapala, Beqiri, Alvesalo, Laakso, Wennström, Lampi, Eeva, Vehviläinen ja Pietari.

Päätös asiassa tehtiin 10-3.

Mäkipää, Linkinen ja Hersi jättivät asiassa eriävän mielipiteen.

Jakelu

esiKaupunginhallitus