SOPIMUS

TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEELLISEN PERUSKOULUTUKSEN KLIINISEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN TURUN TERVEYSKESKUKSESSA

 

SopijapuoletTurun kaupungin hyvinvointitoimiala, jäljempänä terveyskeskus, Turun yliopisto, jäljempänä yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jäljempänä sairaanhoitopiiri

1

Sopimuksen tarkoitusYhteistyön järjestäminen lääketieteellisen peruskoulutuksen kliinisen vaiheen sekä lääketieteellisen tutkimustoiminnan toteuttamisesta soveltuvilla erikoisaloilla Turun hyvinvointitoimialalla.

2

Sopimuksen tavoiteTämän sopimuksen tavoitteena on

-lisätä valmistuvien lääkärien valmiuksia työskennellä perusterveydenhuollossa

-parantaa perusterveydenhuollon henkilöstön saatavuutta Turun seudulla

-edistää tutkimustyötä ja näyttöön perustuvaa kehittämistä perusterveydenhuollossa

3

Opetukseen käytettävät tilat

Opetusta toteutetaan Turun opetusterveyskeskuksessa ja muissa terveyskeskuksen järjestämissä tiloissa

4

Opetuksen määräSopimuksen yhdyshenkilöt sopivat opetuksen vähimmäis- ja enimmäismääristä ja järjestämisestä vuosittain viimeistään kevätlukukauden loppuun mennessä (ks myös kohta 8).

5

Opetuksen järjestäminenYliopisto vastaa terveyskeskuksessa annettavasta lääketieteen opetuksesta ja nimeää yliopistoon palvelusuhteessa olevan opetushenkilökunnan neuvoteltuaan terveyskeskuksen yhdyshenkilön kanssa.

Terveyskeskus nimeää terveyskeskukseen palvelusuhteessa olevan opetushenkilökunnan neuvoteltuaan yliopiston yhdyshenkilön kanssa.


6

Opetushenkilökunnan asema ja vastuu

Opetukseen osallistuvat voivat olla yliopiston, terveyskeskuksen tai molempien palvelusuhteessa.

Yliopiston palveluksessa oleva opetushenkilökunta voi tehdä opetuksen yhteydessä terveyskeskuksen kliinistä työtä joko sivuvirkasuhteessa tai terveyskeskuksen ja yliopiston toimeksiantosuhteen perusteella. Yliopiston nimeämä opetushenkilökunta on opetukseen ja tutkimukseen liittyvissä tehtävissä yliopistoa koskevien säädösten ja sen hallinnon alaista ja potilaan hoitoon liittyvissä tehtävissä terveyskeskuksen hallinnon alaista.

Terveyskeskus vastaa yliopiston laatiman opetus- ja tutkimussuunnitelman järjestämisestä omalta osaltaan.

Terveyskeskuksessa opiskelevat lääketieteen opiskelijat ovat velvollisia noudattamaan terveyskeskusta koskevia säädöksiä ja määräyksiä.

Yliopisto vastaa uusimman lääketieteen tiedon ja julkisen terveydenhuollon tarpeiden huomioon ottamisesta opetuksessa. Terveyskeskus sitoutuu ylläpitämään palveluksessaan olevan opetustilanteisiin osallistuvan henkilökunnan tiedot ja taidot ajan tasalla. Yliopisto antaa tätä tarkoitusta varten maksutonta täydennyskoulutusta.

Yliopisto vastaa siitä, että lääketieteen opiskelijoilla on peruskoulutuksen kliinisen vaiheen edellyttämät valmiudet ja taidot. Terveyskeskus huolehtii, että opiskelija saa omaan henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaansa perustuen monipuolista osaamista edellyttäviä opetuspotilaita.

Opetushenkilökunta ja opiskelijat voivat osallistua muun henkilöstön tavoin tavanomaisiin terveyskeskuksen palavereihin ja täydennyskoulutustapahtumiin. Opetushenkilökunnalla ja opiskelijoilla on oikeus käyttää terveyskeskuksen sosiaalitiloja, suojavaatteita sekä vahvistettua maksua vastaan henkilökuntaruokalapalveluksia.

7

Sairaanhoidolliset- ja tukipalvelut

Terveyskeskus vastaa opetukseen tarvittavista opetuspotilaista, tiloista, hoitohenkilökunnasta, materiaaleista, tietojärjestelmistä sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluista.

8

Kustannusten jakoSairaanhoitopiiri suorittaa koulutustoiminnan järjestämisestä koulutuspäiväkorvauksen terveyskeskukselle. Koulutuspäiväkorvaukseen sisältyvät koulutuksesta aiheutuvat tila-, laite-, materiaali- ja henkilöstökustannukset. Päiväkorvauksen suuruus on tässä tarkoitetussa hajautetussa koulutuksessa olevan opiskelijan koulutuspäivien lukumäärää vastaava osuus sairaanhoitopiirin saamasta lääketieteen peruskoulutuksen EVO-rahasta.

Koulutuspäiväkorvauksen laskentaperuste esitetään liitteessä 1, jossa on esitetty myös koulutuspäivien vähimmäis- ja enimmäismäärä. Sopijapuolten yhdyshenkilöt tarkistavat korvauksen suuruuden vuosittain huomioiden kulloinkin voimassa olevan valtion maksaman EVO-korvauksen suuruuden. Kustannusten jako osapuolten välillä arvioidaan uudelleen, mikäli valtion EVO-korvauksen perusteet muuttuvat olennaisesti.

9

Salassapito ja tietojärjestelmät

Yliopisto huolehtii, että sen henkilöstö ja opiskelijat tuntevat ja noudattavat tietoturvaa koskevia säädöksiä ja ohjeita. Terveyskeskus huolehtii toimintaympäristönsä tietoturvasta ja sen ohjauksesta.

Yliopiston palveluksessa oleva opetushenkilökunta ja lääketieteen opiskelijat allekirjoittavat terveyskeskuksen vaitiolositoumuksen asiakas- ja potilastietojen salassapitoon ja tietojärjestelmien käyttöön. Allekirjoituksellaan he sitoutuvat noudattamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstölle lainsäädännössä määrättyä potilaan asemaan ja oikeuksiin liittyvää salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta.

Yliopisto hankkii terveyskeskukseen palvelusuhteessa olevalle opetushenkilökunnalle oikeudet Turun yliopiston IT-resurssien sovittuihin käyttäjätunnuksiin Turun yliopiston tietohallinnon ja Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan väliseen sopimukseen 2/08/08 perustuen. Turun yliopiston IT-resurssien ko. käyttöoikeuden haetaan kalenterivuosittain.

10

Vastuu ja vahingonkorvausvelvollisuus

Terveyskeskus vastaa opetuksen yhteydessä annettavasta hoidosta potilaalle mahdollisesti syntyneistä vahingoista.

Opiskelijalle mahdollisesti kliinisen työn ulkopuolella aiheutuneesta vahingosta vastaa yliopisto.

Sopijapuoli on velvollinen korvaamaan täysimääräisesti toiselle sopijapuolelle sopimusrikkomuksesta aiheuttamansa välittömän vahingon.

Vahingon korvaamiseen sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa vahingonkorvauslainsäädäntöä.

 

11

Sopimuksen yhdyshenkilötTerveyskeskuksen yhdyshenkilöksi nimetään xxx, yliopiston yhdyshenkilöksi nimetään lääketieteellisen tiedekunnan opetuksen varadekaani ja sairaanhoitopiirin yhdyshenkilöksi johtajaylilääkäri.

Yhdyshenkilöiden tehtävänä on

-vastata tämän sopimuksen alaisen toiminnan järjestelyjen yksityiskohdista ja toteuttamisesta organisaatiossaan

-arvioida vuosittain sopimuksen alaisen toiminnan järjestelyjen muutostarvetta

-vahvistaa vuosittain koulutuspäivien suuruus

Yhdyshenkilöiden toimivaltansa puitteissa tekemät yksimieliset päätökset sitovat sopijapuolia.

12

Maksujen suorittaminenKoulutustoiminnan korvaukset laskutetaan jälkikäteen puolivuosittain kunkin lukukauden päätyttyä. Laskun maksuaika on 30pv netto ja yliaikakorko sama kuin sairaanhoitopiirin ja sen jäsenkuntien välisessä laskutuksessa kunkin laskun eräpäivänä on voimassa.

Terveyskeskus laskuttaa lukukausittain toteutuneiden lääketieteen koulutuspäivien mukaisesti sairaanhoitopiiriä.

Yliopisto laskuttaa yliopistoon palvelusuhteessa olevan opetushenkilökunnan palkka-, henkilöstösivukulut sekä opetustoimintaan liittyvät matkakulut terveyskeskukselta.

13

Tulkintaerimielisyyksien selvittäminen

Sopimuksen tulkintaa koskevat erimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti yhdyshenkilöiden välisin neuvotteluin ja toissijaisesti sopijapuolten johdon välisin neuvotteluin.

Jos neuvotteluissa ei saavuteta yhteisymmärrystä, tulkintaerimielisyydet ratkaisee Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

14

Voimassaolo ja irtisanominen

Tämä sopimus on voimassa 1.1.2019 alkaen ja on voimassa vuoden 2023 loppuun.

Sopimusta on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta yksi kullekin sopijapuolelle.

Turussa 30.1.2019

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

 

Riitta LiuksaMax Lönnqvist

toimialajohtajatalous- ja hallintojohtaja

 

Turussa . 2018 Turun yliopisto

 

 

Kalervo VäänänenPentti Huovinen

Yliopiston rehtoriLääketieteellisen tiedekunnan dekaani

 

Turussa . 2108Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

 

 

Leena SetäläMikko Pietilä

Sairaanhoitopiirin johtajajohtajaylilääkäri

 


Liite 1

 

TURUN YLIOPISTON LÄÄKETIETEEN PERUSKOULUTUKSEN KLIINISEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ AIHEUTUVIEN KUSTANNUSTEN KORVAAMISESTA VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISTÄ TURUN HYVINVOINTITOIMIALALLE VUONNA 2018

Koulutuspäiväkorvauksen laskentaperusteet LL-koulutusohjelmassa

 

Koulutuspäiväkorvauksen laskentaperusteet LL-koulutusohjelmassa

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri saa sosiaali- ja terveysministeriön vuosittaisen asetuksen perusteella lääkärikoulutuksesta aiheutuneiden ylimääräisten kustannusten kattamiseksi erityisvaltionosuutta (koulutusEVO), joka määräytyy lääketieteen lisensiaattitutkintojen, uusien opiskelijoiden määrän ja erikoislääkäritutkintojen perusteella LL-tutkinnot ja uusien opiskelijoiden määrä lasketaan kolmen toteutuneen vuoden keskiarvon perusteella. Vuonna 2018 käytetään vuosia 2015, 2016 ja 2017. Valtioneuvoston asetukseen STM/2018, voimaan 1.6.2018, liittyvän ministeriön talouslaskentaliitteen kolmen vuoden keskiarvon mukaan LL ja aloituspaikat muodostivat Tyks:n lääkärikoulutuksen opetusevosta 66,4 % (68,3% vuonna 2017, 68,5 % vuonna 2016 ja 67,3% vuonna 2015) euroina 6 392 992 € (6 935 608 vuonna 2017, 6 552 914 € vuonna 2016, 6 610 739 € vuonna 2015).

 

Tutkintokohtainen korvaus vuonna 2018 on 46 400 € (48 750 vuonna 201746 050 € vuonna 2016 ja 47 800 € vuonna 2015).

 

Rahoituksesta maksetaan toista kertaa yliopistolle koulutuskorvausta erikoislääkäri- ja erikoislääkärikoulutusohjelmien hallinnoinnista 505 620 € (511 500 € vuonna 2017 eli tutkintokohtainen korvaus yliopistolle on 5 300€ (5 500 € vuonna 2017.

 

Lukuvuonna 2017-2018 Turun yliopiston lääketieteen kliinisen peruskoulutuksen koulutuspäivien lukumäärä on 91 378 pv eli sama kuin viime lukuvuonna (92 569 pv lukuvuonna 2015- 2016).

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on sopinut korvaavansa Turun HYTEn lääkäreiden peruskoulutuksen EVOsta laskennallisen osuuden, joka perustuu edellä mainittujen koulutuspäivien lukumäärän suhteelliseen osuuteen koulutusyksikköjen kesken lukukausittain eli 6 392 992 € jaettuna 91 378 pv = 69,96 eli pyöristettynä 70 €.

 

Edellä mainitun perusteella vuonna 2018 yhden koulutuspäivän hinnaksi muodostuu 70 (75,90 vuonna 2017, 71 € vuonna 2016, 78,80 euroa vuonna 2015).


Koulutuspäiväkorvauksen laskentaperusteet tarkistetaan vuosittain yhdyshenkilöiden toimesta sen jälkeen, kun Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut päätöksensä kuluvan vuoden opetusta koskevan valtionosuuden jakamisesta.

Päätös tuli sairaanhoitopiirille tiedoksi 5.6.2018.