Rakennuttajainsinööri Jouni Anttila 13.11.2018:

 

Turun kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen palvelualueen toimitilojen rakennuttaminen -yksikkö vastaa Mäntymäen kotisairaala ja päiväpoliklinikka -hankkeen rakennuttamisesta. Hyvinvointitoimiala on tilannut rakennuttamisen Kaupunkiympäristötoimialalta.

 

Hanke perustuu siihen, että Tykslab on irtisanoutunut tiloista ja ne ovat vapautuneet muuhun käyttöön. Tilat on tarkoitus muuttaa kotisairaalan ja päiväpoli-klinikan käyttöön.

 

Tilamuutoshankkeen suunnittelussa on ollut kaupunkiympäristötoimialan edustajien lisäksi edustukset Hyvinvointitoimialalta. Hankkeen urakkalaskenta-suunnitelmat ovat valmiit.

 

Tilat ovat nykyisellään lähes alkuperäisessä kunnossa sekä pinnoiltaan, että tekniikaltaan.

 

Suunnittelukokouksissa on esitetty arvio hankkeen aikatauluksi siten, että kun investointipäätös on tehty, tarvitaan noin 2-3 viikkoa, jotta urakat voidaan lait-taa laskentaan. Mikäli päätös investoinnista tehdään marraskuussa 2018, voisi hankkeen rakentamisvaihe käynnistyä urakkalaskennan jälkeen helmi-maaliskuussa 2019 ja kestää noin 4 kuukautta.

 

Hankkeen kustannusarvio perustuu valmiisiin urakkalaskentasuunnitelmiin, joiden perusteella kustannuslaskentaa suorittava yritys on tehnyt määrälaskennan ja hinnoittelun.

 

Kustannuslaskennan yhteenvedon mukaan nykyisillä suunnitelmilla hinta olisi 544.503,00 euroa alv 0 %.

Lisäksi tulee rakennuttamis- ja suunnittelukustannukset, joiden on laskija arvioinut tässä kohteessa olevan noin 12 %:a eli 65.340,36 euroa.

 

Yhteensä kustannukset olisivat nykyisillä suunnitelmilla 609.843,36 euroa.

 

Todelliset kustannukset selviävät urakkalaskennan ja urakoinnin jälkeen. Nykyisessä markkinatilanteessa hinnoitteluun sisältyy epävarmuustekijöitä.

 

Hanketta esitetään investoinniksi siten, että Hyvinvointialan kustannukset olisivat 60 % kokonaiskustannuksista ja TSSTPK Oy:n kustannukset olisivat 40 % kokonaiskustannuksista.

 

Kustannustenjako perustuu siihen, että tehtäessä kokonaisuuden sisältävät urakat, samalla saatetaan vanhentunut rakennus pinnoiltaan ja tekniikaltaan nykytasolle.

 

Kustannustehokkain ajankohta on korjata tilat kokonaisuudessaan sekä pinnoiltaan, että tekniikaltaan niiden ollessa nyt tyhjillään.

 

Kunnossapidon kustannukset olisivat alkuperäisessä kunnossa olevat:

suunnittelualueen kaikkien lattia-, alakatto- ja seinäpintojen uusiminen

sähkötöistä valaistuksen uusiminen

vessojen pintojen ja varustuksen uusiminen

mahdollinen toisen iv-koneen purku ja konehuoneen muutostyöt

 

Hyvinvointitoimialan maksettavia muutoksia olisivat:

toiminnallisista muutoksista johtuvat:

uudet väliseinät, väliseinien muutokset ja väliseinien purut

uudet kalusteet ja varusteet

tilojen muutostöiden vaatimat ilmanvaihdon muutostyöt

tilojen muutoksista johtuvat sähkötyöt

 

Korjaus- ja muutoshankkeen edetessä kiinteistön arvo nousee, tilankäytön tehokkuus kasvaa ja korjausvelkaa saadaan tältä osin lyhennettyä.