Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1209.01.20192

1857-2016 (065, 315, 021)

Luolavuori-Koivulan alueen kotihoidon palvelujen järjestäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 12

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.1.2019:

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 19.11.2018 käsitellessään lautakuntien pöytäkirjoja ja viranhaltijoiden päätöspöytäkirjoja päättänyt ottaa käsittelyynsä sosiaali- ja terveyslautakunnan 7.11.2018 päätöksen § 295 koskien Luolavuori-Koivulan alueen kotihoidon palvelujen järjestämistä. Sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsi Debora Oy:n irtisanomisilmoituksen tiedoksi ja päätti, että palvelut toteutetaan omana toimintana. Samalla lautakunta päätti käynnistää täydentävän kotihoitopalvelun hankinnan valmistelun koko kaupungin alueelle.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 17.12.2018 § 504 päättänyt pysyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 7.11.2018 § 265 ja samassa yhteydessä todennut, että Luolavuori-Koivulan kotihoidon palveluiden siirtyessä kaupungin omaksi toiminnaksi, arvioidaan liikkeen luovutusta koskevien säädösten ja oikeuskäytännön vaikutus tähän tapaukseen. Mikäli liikkeen luovutusta koskevat edellytykset täyttyvät, tulee noudattaa liikkeenluovutusta koskevia säädöksiä.

Liikkeen luovutusta koskevat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY) ja työsopimuslaki. Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Ensimmäisessä momentissa tarkoitetussa liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän palkka- tai muusta työsuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän saatavasta, jollei muuta ole sovittu. (15.11.2002/943).

Liikkeen luovutuksessa työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-edut siirtyvät. Tämä koskee luovutushetkellä voimassa olevia työsuhteita riippumatta siitä, onko työnteko tai palkanmaksu keskeytyneenä esimerkiksi lomautuksen, perhevapaan tai työvapaan vuoksi. Ennen luovutushetkeä päättyneet työsuhteet eivät siirry.

Palveluiden järjestäminen keskeytyksettä on Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle välttämätöntä. Turun kaupungin ja Debora Oy:n välillä on tarkoitus tehdä sopimus, jolloin Luolavuori-Koivulan kotihoidon palvelua tosiasiallisesti tuottava henkilökunta siirtyy hyvinvointitoimialan palvelukseen liikkeenluovutuksen periaattein.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta oikeuttaa toimialajohtajan tekemään esityksen kaupunginhallitukselle liikkeen luovutussopimuksen laatimiseksi hyvinvointitoimialan ja Debora Oy:n välillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvLiuksa Riitta