Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta28424.10.20187

10680-2018 (05 15 00)

18-vuotta täyttäneiden päihdehuollon avo-, vieroitus- ja selviämisasemapalveluiden kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialla hankitaan turkulaisille päihdepalveluja tarvitseville asiakkaille avo- ja vieroitushoidon palveluja myös ostopalveluna. Lisäksi hankitaan aikuisten selviämisasemapalveluja. Palveluiden tarve on laajentunut viimeisten vuosien aikana ja monialainen päihdetyö on tullut entistä tärkeämmäksi. Joustavien palveluprosessien sekä monipuolisten ja laadukkaiden päihdepalveluiden turvaaminen tulevina vuosina vaatii palveluiden kilpailuttamista. Kilpailutusta esitetään toteutettavaksi seudullisena ajalle 1.1.2020 - 31.12.2022 yhden (1) vuoden optiolla.

Sosterla § 284

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, psykososiaalisten palveluiden johtaja Annie Turunen ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 2.10.2018:

Turkulaisille tulee olla tarjolla toimivia ja riittävän monipuolisia päihdehuollon avo-, vieroitus ja selviämishoidon palveluja joustavasti sekä oikea-aikaisesti. Palvelutarpeen arviointi tulee voida tehdä viipymättä ja tarvittaessa tiiviissä yhteistyössä päihde- ja mielenterveyspalveluiden hoitoprosesseihin osallistuvien tahojen kanssa. Päihdepalveluja tulee voida saada jonottamatta, ja asiakasohjauksen tulee olla saumatonta. Toimijoina ovat hyvinvointitoimialan kaikki palvelualueet, erikoissairaanhoidon eri vastuualueet, työterveyshuollon palvelut ja kilpailutettavia päihdepalveluja antavat palveluntuottajat. Päihdehuollon rakennemuutostavoitteena on edelleen painopisteen siirtäminen laitoshoidon palveluista avopalveluihin ja palveluyksiköistä kotiin vietäviin palveluihin. Palveluiden tavoitettavuus edellyttää helposti saavutettavia lähipalveluja.

Ostopalveluilla vahvistetaan kaikilla hyvinvointitoimialan palvelualueilla tehtävää sosiaalityötä ja terveyspalveluiden hoitoon ohjausta. Tavoitteena on tukea yksilöitä ja perheitä päihteiden käytön vähentämisessä ja/tai lopettamisessa ensisijaisesti avopalveluiden keinoin. Kaikkiin päihdepalveluihin tulisi päästä käypä hoito –suositusten mukaisesti. Vieroitushoidon palveluihin ohjataan, kun avopalvelut eivät ole riittäviä. Selviämisasema on matalan kynnyksen paikka, josta on tavoitteena tarvittaessa siirtyä suoraan vieroitushoitoon.

Ostopalvelut on tähän saakka hankittu yhdeltä palveluntuottajalta, koska koko asiakkaan hoitoprosessiin pitkälle erikoistuneita, hyvinvointitoimialan palveluprosessit hyvin tuntevia lähipalveluntuottajia ei ole ollut käytettävissä. Palvelujen käytön lisääntyessä, hankinnan vuositason kustannusten kasvaessa ja tuottajakentän laajentuessa palvelut on syytä kilpailuttaa.  Vuonna 2017 ko. avo-, vieroitus- ja selviämishoidon ostopalveluihin käytettiin Turussa n. 3 milj. euroa. Kuluvana vuonna palveluja arvioidaan ostettavan saman verran.

Kilpailutettavaksi esitetään seuraavat palvelukokonaisuudet:

Avopalvelut

Laitospalvelut

Varsinais-Suomen kunnille on tarjottu mahdollisuutta osallistua kilpailutukseen. Kilpailutuksen kohteena olevia palveluja järjestävät kunnat ovat antaneet alustavan ilmoituksensa kilpailutukseen osallistumisesta seuraavasti:

Kaarinan kaupunki, Koski TL:n kunta (palvelut Lieto), Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Loimaan kaupunki,

Marttilan kunta (palvelut Lieto). Naantalin kaupunki, Oripään kunta, Paimion kaupunki, Pöytyän kunta,

Salon kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki: Kustavin kunta (palvelut Uki), Pyhärannan kunta (palvelut Uki), Taivassalon kunta (palvelut Uki), Vehmaan kunta (palvelut Uki).

Hankinnan vuosikokonaiskustannus em. kuntien osalta on n. 5,7 milj. euroa ja koko hankintakaudelta 17 milj. euroa. Palvelujen sisältö tai laajuus tulevat tarkentumaan hankintaprosessissa mukana olevien kuntien ja/tai Turun kaupungin oman toiminnan aloitteesta. Toiminnan laajuus tulevaisuudessa on riippuvainen sote- ja maakuntavalmistelun etenemisestä ja voimaan astumisesta.

Kun Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt seudullisen kilpailutuksen käynnistämisestä, pyydetään kunnilta erikseen valtuutus kilpailutuksen ja hankintapäätöksen tekemiseen. Kilpailutusasiakirjojen valmisteluun kootaan asiantuntijaryhmä kuntien edustajista. Jokainen kunta tekee sopimuksen/sopimukset omalta osaltaan.

Esitämme, että 18-vuotta täyttäneiden päihdehuollon avo-, vieroitus- ja selviämishoidon palvelut kilpailutetaan ajalle 1.1.2020 - 31.12.2022 yhden (1) vuoden optiolla. Tarjouspyyntö valmistellaan strategisen hankinnan kanssa.

Seudulliseen kilpailutukseen osallistuvia kuntia pyydetään tekemään päätöksen osallistumisesta, valtuuttamaan Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kilpailuttamaan päihdehuollon avo-, vieroitus- ja aikuisten selviämishoidon palvelut ja valtuuttamaan Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta tekemään hankintapäätöksen. Jokainen kunta tekee sopimuksen/sopimukset omalta osaltaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 18.10.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoao. kunnat
tiedAhonen Sari
tiedHolmberg Sari
tiedHonkinen Päivi-Leena
tiedKauniskangas Katariina
tpvKuronen Sirpa
tpvMäkelä Anja
tpvNiinimäki Merja
tpvTurunen Annie
tiedVirolainen Eira
tiedVirta Minna
tiedVuorinen Elisa