Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta28224.10.20185

11918-2018 (05 08 00)

Asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelun tilanne Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella

Tiivistelmä:

Asiantuntija-avusteista huoltoriitojen sovittelua koskevat lait tulivat voimaan 1.5.2014. Asiantuntija-avustaja avustaa sovittelijana toimivaa tuomaria lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevassa tuomioistuinsovittelussa. Asiantuntija-avustajien järjestäminen on käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijaintikunnan tehtävänä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on esittänyt pyynnön lisätä asiantuntija-avustajien määrää kahdella tai kolmella.

Sosterla § 282

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, psykososiaalisten palveluiden johtaja Annie Turunen ja johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen 16.10.2018:

Asiantuntijapalveluiden järjestäminen on käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijainkunnan tehtävä. Asiantuntija-avustajia valitaan tuomioistuimen tarvitsema määrä ja palveluiden tuottaminen organisoidaan joustavasti ja tehokkaasti. Sijaintikunnan ei kuitenkaan tarvitse itse tuottaa asiantuntijapalveluita, vaan se voi tehdä sen yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai palvelut voi tuottaa Sote-piiri. Kunta voi hankkia palvelun myös ostamalla sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä 10.12.2013 § 267 on tehty yhteistyösopimukset asiantuntija-avustajien osoittamisesta Salon kaupungin (1 lastenvalvoja), Naantalin kaupungin (1 psykologi ja 1 sosiaalityöntekijä), yhden itsenäisen ammatinharjoittajan (1 sosiaalityöntekijä) kanssa ja lisäksi Turun kaupunki on osoittanut asiantuntija-avustajaksi kaksi psykologia kasvatus- ja perheneuvolasta. Lisäksi Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä 10.3.2015 on tehty yhteistyösopimus Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa (2 psykologia) ja 13.12.2017 päätökseen perustuen toinen Turun kaupungin osoittamasta asiantuntija-avustajasta voi jatkaa toimintaa yksityisenä ammatinharjoittajana työsuhteensa päätyttyä Turun kaupunkiin. Sopimukset ovat voimassa toistaiseksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on ilmoittanut tarvitsevansa lisää 2-3 asiantuntija-avustajaa.

Liite 1Huoltoriidan sovittelu – Oikeusministeriön esite

Asiantuntija-avustajien toiminnasta

Sovitteluiden tehokas hoitaminen varmistetaan keskitetyllä ennakoitavalla päivystysjärjestelmällä, jonka puitteissa avustaja saadaan nopeasti istuntoon. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on asettanut tiettyjä vaatimuksia asiantuntija-avustajien kokemukseen ja päivystysmallin rakentumiseen liittyen. Psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä tulee olla yhtä paljon. Päivystys rakentuu siten, että viikossa varataan kolme päivää sovitteluistuntoihin ja asiantuntija-avustajina päivystää yksi psykologi ja yksi sosiaalityöntekijä per viikko. Jokaiselle asiantuntija-avustajalle tulee näin yksi päivystyspäivä kerran kuukaudessa. Kahden avustajan tulee hallita molemmat kotimaiset kielet.

Asiantuntija-avustajien pätevyysvaatimus

Asiantuntija-avustajalla tulee olla Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) nojalla myöntämä oikeus harjoittaa laillistettuna ammattihenkilönä psykologin tai lastenpsykiatrin ammattia taikka sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) nojalla myöntämä oikeus harjoittaa laillistettuna ammattihenkilönä sosiaalityöntekijän ammattia tai muu soveltuva ylempi korkeakoulututkinto esim. lastenpsykiatrian erikoislääkäri. Lisäksi asiantuntija-avustajalla tulee olla tehtävän hoitamisessa edellytettävä täydennys- ja lisäkoulutus sekä kokemusta työskentelystä eroperheiden kanssa. Asiantuntija-avustajalta odotetaan kykyä tunnistaa vanhemmuuden häiriötekijöitä sekä lapsen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Asiantuntija-avustajien koulutus

Oikeusministeriö kouluttaa tuomarit ja asiantuntija-avustajat, jotka sitoutuvat työskentelemään huoltoriitojen parissa, vastikkeetta.

Asiantuntija-avustamisesta maksettava korvaus

Valtio korvaa kunnille asiantuntijapalvelun järjestämisestä aiheutuvat kustannukset. Korvaus perustuu päiväkohtaiseen kiinteään korvaukseen ja poikkeuksellisesti tuntiperusteiseen korvaukseen. Korvaus maksetaan järjestämisvastuussa olevalle kunnalle eli Varsinais-Suomessa Turun kaupungille. Korvaus on kiinteä 300 euroa/istuntopäivä. Korvaus sisältää asiantuntija-avustajan perehtymisen soviteltavaan asiaan ja avustamisen sovitteluistunnossa. Sovitteluun liittyvistä sovitteluistunnon ulkopuolisista toimenpiteistä maksetaan korvausta 40 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta. Matka- ja majoituskustannusten sekä päivärahan korvaamiseen sovelletaan valtion matkustussääntöä. Laskutus perustuu kunnan tuomioistuimelle toimittamaan laskuun.

Liite 2Ohje huoltoriidoissa käytettävien asiantuntijapalveluiden laskuttamisesta

Turun kaupungin kasvatus- ja perheneuvolan psykologit Irja Keiski-Salonen, Kati Saleva ja Leena Kaistaniemi sekä sosiaalityöntekijät Kaarle Lounela ja Outi Aulamo-Juntunen, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan itäisen sosiaalitoimiston sosiaalityöntekijä Riikka Tihiäsalo, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan Pernon sosiaalitoimiston sosiaalityöntekijä Emmi Niittyvaara, Turun kaupungin perheoikeudellisen yksikön sosiaalityöntekijä Aino Hynninen ja Kaarinan kaupungin lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Henna Kauppila ovat ilmaisseet valmiutensa toimia asiantuntija-avustajina.

Asiantuntija-avustajana toimiminen vie perustyöstä aikaa vähintään yhden päivän kuukaudessa.  Tehtävän hoidon aiheuttaman lisätyön takia asiantuntija-avustajia ei esitetä 1-2 enempää samasta työyksiköstä.

Irja Keiski-Salonen on koulutukseltaan psykologi ja perheterapeutti.

Sosiaalityöntekijä Aino Hynninen on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä, VTM ja hän on ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja saanut MIM-vanhemmuusarviointimenetelmä koulutuksen. Lisäksi Hynnisellä on kokemusta täytäntöönpanosovittelusta.

Henna Kauppila on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä, VTM (ja FM). Hän on suorittanut psykoterapeuttiset valmiudet antavat opinnot ja ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot. Lisäksi hänellä on kokemusta täytäntöönpanosovittelijana toimimisesta.

Koulutuksensa ja työkokemuksensa osalta Irja Keiski-Salonen, Aino Hynninen ja Henna Kauppila soveltuvat toiminaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella asiantuntija-avusteisena sovittelijana.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelutoiminnan tilanteen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen käräjäoikeus
aoao. henkilöt
tiedKuronen Sirpa
tpvLiuksa Riitta
tiedPaatonen Maaret
tiedTurunen Annie


Liitteet:

Sosterla § 282
Liite 1:Huoltoriidan sovittelu - Oikeusministeriön esite
Liite 2:Ohje huoltoriidoissa käytettävien asiantuntijapalveluiden laskuttamisesta