Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta28624.10.20189

11848-2018 (02 08 00)

Vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Vammaispalvelulain mukainen päivätoiminta on kodin ulkopuolella järjestettyä itsenäisessä elämässä selviytymistä tukevaa toimintaa. Toiminnan tavoitteena on vaikeavammaisen henkilön elämänlaadun parantaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan kilpailuttamista ajalle 1.8.2019 - 31.7.2021 yhden (1) + yhden (1) vuoden optioilla.

Sosterla § 286

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 12.10.2018:

Vammaispalvelulain 8 b § mukaista päivätoimintaa järjestetään vaikeavammaiselle työkyvyttömälle henkilölle, jolla vamman tai sairauden aiheuttaman erittäin vaikean toimintarajoitteen vuoksi ei ole edellytyksiä osallistua sosiaalihuoltolain 27 e §:ssä tarkoitettuun työtoimintaan ja jonka toimeentulo perustuu pääosin sairauden tai työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviin etuuksiin.

Päivätoiminta on kodin ulkopuolella järjestettyä itsenäisessä elämässä selviytymistä tukevaa toimintaa. Toiminnan tavoitteena on vaikeavammaisen henkilön elämänlaadun parantaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Päivätoiminnan tulee olla asiakasta aktivoivaa ja tavoitteellista toimintaa, joka voi sisältää mm. ruoanlaittoa, liikuntaa, keskustelua, luovaa toimintaa ja sosiaalisten taitojen harjaannuttamista. Asiakkailla on mahdollisuus osallistua päivätoimintaan 1 – 5 päivänä viikossa palvelusuunnitelmaan perustuvan yksilöllisen päätöksen mukaisesti.

Päivätoiminnan asiakkailla on vamma tai sairaus, joka aiheuttaa pitkäaikaista haittaa ja pääsääntöisesti runsasta avun tarvetta. Asiakkaita toiminnassa on vuositasolla ollut noin 30 ja kustannukset yhteensä noin 230 000 euroa.

Vaikeavammaisten henkilöiden päivätoimintaa on ollut Turussa tarjolla vain muutamilla, ko. toimintaa erikoistuneilla palveluntuottajilla. Toimintaa on järjestetty pääosin asumisyksiköiden siihen varatuissa erillisissä tiloissa. Palvelua ei ole aiemmin kilpailutettu. Toiminnasta kiinnostuneita palveluntuottajia saattaisi olla nyt enemmän. Palvelujen käytön lisääntyessä, hankinnan vuositason kustannusten kasvaessa ja tuottajakentän mahdollisesti laajentuessa palvelu on syytä kilpailuttaa.

Esitämme, että vammaispalvelulain mukainen päivätoiminta kilpailutetaan ajalle 1.8.2019 - 31.7.2021 yhden (1) + yhden (1) vuoden optioilla. Tarjouspyyntö valmistellaan avoimella menettelyllä yhdessä strategisen hankinnan kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 18.10.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan kilpailutus ajalle 1.8.2019 - 31.7.2021 yhden (1) + yhden (1) vuoden optioilla käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä strategisen hankinnan kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedHolmberg Sari
tpvKiiski Kaisa
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa