Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta28324.10.20186

10202-2018 (00 01 05)

Virtuaalipalvelujen käyttöönotto Turun kaupungin kotihoidossa

Tiivistelmä:

Virtuaalisen kotihoidon käyttöönottoa esitetään KL-Kuntahankinnat Oy:n puitesopimustoimittaja VideoVisit Oy:n virtuaalihoivaratkaisupalvelulla. Virtuaalisen kotihoidon käyttöönotto tapahtuu vanhuspalvelujen avopalveluissa vaiheittain siten, että vuoden 2019 loppuun mennessä palvelu on käytössä koko kaupungissa.

Sosterla § 283

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen, kotihoidon palveluesimies Tiina Turja 12.10.2018:

Teknologian hyödyntäminen ikäihmisten kotihoidossa on eräs ratkaisu tuottaa enemmän palveluita tehokkaammalla tavalla ja varmistaa kotihoidossa laadun säilyminen. Eräs teknologian käyttötapa on ns. virtuaalinen kotihoito. Siinä kotihoidon palveluja tuotetaan asiakkaan kotiin etäyhteyksin. Hoitajan kontakti asiakkaaseen tapahtuu kaksisuuntaisen kuva- ja äänivälitteisen yhteyden avulla asiakkaan kotona olevaan tabletti-laitteeseen. Tabletti-laite mahdollistaa asiakkaan yhteydenpidon myös omaisiin ja ystäviin kuvapuhelun välityksellä.

Virtuaalinen kotihoito on käytössä mm Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Eksotessa. Helsingissä palvelun käyttö on laajaa ja sen piirissä on jo yli 600 asiakasta. Helsingissä on arvioitu, että virtuaalinen kotihoito on 85 % tehokkaampaa kuin perinteinen kotihoito. Lisäksi säästöä syntyy matka-aikojen ja ajokilometrien vähentymisen kautta. Näin saadaan tuotettua enemmän palvelua nykyisin resurssein.

VideoVisitin virtuaalihoivaratkaisu-palvelun avulla voidaan lisätä kotihoidon tavoitettavuutta ja laajentaa kotihoidon palvelujen valikoimaa. Virtuaalista hoitoa tarjotaan palvelutarpeen arvioinnin perusteella palveluun soveltuville asiakkaille. Virtuaalinen käynti sisällytetään asiakkaan palvelu- ja hoitosuunnitelmaan ja palvelun tuottamiseen käytetty aika laskutetaan asiakkaan kuukausimaksuun sisältyen. Virtuaalisen kotihoidon palvelut eivät nosta asiakkaiden nykyisiä kotihoitomaksuja.

Virtuaalisen hoidon avulla voidaan tukea kotihoidon asiakkaiden autonomiaa ja itsenäistä selviytymistä. Virtuaalinen hoito mahdollistaa perinteisen käynnin sijaan hoidon toteuttamisen videovälitteisesti kuvapuheluna tabletti-laitteen avulla. Palvelun avulla voidaan esimerkiksi muistuttaa lääkkeidenotosta tai ruokailusta ja näin varmistaa asiakkaan hoidon toteutuminen ilman hoitajan perinteistä kotikäyntiä. Asiakkaan hoidon tarpeen mukaan virtuaalisen hoidon avulla voidaan seurata terveydentilaa useita kertoja vuorokaudessa ja näin tuoda lisäturvaa hoidon tarpeen kasvaessa tai sairaalasta kotiutuvalle kotihoidon asiakkaalle. Lisäksi palvelun avulla voidaan tukea kotihoidon asiakkaan toimintakykyä, sillä palvelu mahdollistaa esimerkiksi kotikuntoutuksen toteuttamisen etähoitajan opastuksella, joko ryhmässä tai yksilöohjauksena.

Virtuaalisen hoidon avulla voidaan lisätä kotihoidon asiakkaan osallisuutta, vuorovaikutusta ja virikkeellisyyttä. Palvelun avulla kotihoidon asiakas saa uuden yhteydenpitomuodon omaisiin ja ystäviin joko yksittäin tai ryhmässä kuvapuhelun välityksellä. Virtuaalihoivaratkaisu-palvelu antaa myös mahdollisuuden toteuttaa ryhmämuotoista toimintaa, jolloin kotihoidon asiakkaat voivat tavata toisiaan virtuaalisesti kuvapuhelun välityksellä.

Virtuaalinen kotihoito esitetään otettavaksi käyttöön liittymällä KL-kuntahankinnat Oy:n puitesopimukseen ja hankkimalla virtuaalihoivaratkaisu-palvelua VideoVisit Oy:lta. Käyttöönotto voisi alkaa aikaisintaan marraskuussa 2018 viidellä kotihoidon lähipalvelualueella ja kuntoutustiimissä. Vuoden 2019 aikana toimintaa laajennettaisiin kaikille kotihoidon lähipalvelualueille, jolloin tavoitteena on palvelun toteutuminen noin sadalle asiakkaalle. Toiminta voidaan käynnistää ilman käyttöpilotointia, sillä käytöstä on valtakunnallisesti niin laajaa kokemusta. Lisäksi Videovisitin hinnasto suosii pidempiä sopimuksia. Myös asiakkaiden näkökulmasta lyhyet pilotoinnit ovat hankalia.  Sopimuskaudeksi esitetään 1.11.2018 – 30.10.2021. Sopimuskaudella kustannukset ovat 113.782 euroa. Lisäksi käyttöönottokuluja tulee käynnistysvaiheessa 12.780 euroa. Kustannukset sisältyvät vanhuspalvelujen avopalvelujen vuoden 2019 talousarvioon. Sekä kaupungin IT-toiminta että hyvinvointitoimialan IT ovat hyväksyneet suunnitelman teknisen osuuden.

Virtuaalipalvelujen käyttöönotto on esitelty sekä vanhus- ja vammaispalvelujen että hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että vanhus- ja vammaispalvelujen kotihoidossa otetaan käyttöön VideoVisit Oy:n virtuaalinen kotihoito järjestelmä KL-Kuntahankinnat Oy:n puitesopimuksella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVideoVisit Oy
tiedAhonen Sari
tpvTurja Tiina
tpvVuorinen Anne