Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22005.09.20185

9823-2018 (02 05 03, 05 18 00)

Sosiaalisen luototuksen käyttöönotto

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti talousarvion käsittelyn yhteydessä sosiaalisen luototuksen aloittamisesta Turussa ja myönsi 500.000 euroa luototuksen aloitukseen. Tavoitteena on ottaa sosiaalinen luototus käyttöön vuoden 2018 aikana. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään sosiaalisen luototuksen myöntämisperusteet ja 400.000 euron luottopääoman vahvistamista käytettäväksi vuosina 2018 ja 2019.

Sosterla § 220

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, johtava sosiaalityöntekijä Jaana Hakamäki ja laskutusesimies Riikka Kilpi 21.8.2018:

Sosiaalisen luototuksen järjestäminen on kunnille vapaaehtoinen tehtävä ja kunta voi järjestää sosiaalista luototusta päättämässään laajuudessa. Silloin kun kunta päättää järjestää sosiaalista luototusta, tulee kunnan määritellä sosiaalisen luoton myöntämisperusteet. Ennen sosiaalisen luoton myöntämistä on luotonsaajalle annettava tiedot kunnan määrittelemistä sosiaalisen luoton myöntämisen perusteista kirjallisena (Laki sosiaalisesta luototuksesta 4 §).

Liite 1Sosiaalisen luototuksen myöntämisperusteet Turussa

Sosiaalisen luototuksen käyttöönottoa on valmisteltu yhdessä Takuu-Säätiön ja Turun talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Sosiaalista luottoa haetaan Turun Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen Asiakasneuvonta ja etuuskäsittely -yksiköstä. Pääsääntöisesti asiakkaat ohjautuvat Asiakasneuvonta ja etuuskäsittely -yksikköön talous-ja velkaneuvonnan tuen ja ohjauksen kautta.

Sosiaalinen luotto on yksi vaihtoehto ratkaista hakijan taloudellisia ongelmia ja eri ratkaisuvaihtoehdot käydään aina läpi luottoa haettaessa. Tilanteeseen voi löytyä ratkaisu myös velkajärjestelyillä, takuusäätiön takauksella tai velkojien kanssa tehtävillä vapaaehtoisilla maksusopimuksilla. Sosiaalisen luoton saaminen edellyttää aina henkilökohtaista käyntiä vastaanotolla, jossa tehdään kokonaisarviointi hakijan tilanteesta.

Sosiaalisen luoton lainamäärä on vähintään 200 euroa ja enintään 15.000 euroa. Laina-aika on korkeintaan 5 vuotta.

Sosiaalisesta luotosta voidaan periä kohtuullinen vuotuinen korko, joka kuitenkin voi olla enintään korkolain (633/1982) 12 §:ssä tarkoitettu Suomen Pankin ilmoittama viitekorko.

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää perustelluista syistä esimerkiksi

Luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille turkulaisille, joilla ei ole:

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että sosiaalisen luototuksen myöntämisperusteet hyväksytään esitetyn mukaisesti ja luottopääomaksi varataan 400.000 euroa käytettäväksi vuosina 2018 ja 2019.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että sosiaalisen luototuksen myöntämisperusteet hyväksytään esitetyn mukaisesti ja luottopääomaksi varataan 400.000 euroa käytettäväksi vuosina 2018 ja 2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHakamäki Jaana
tpvKilpi Riikka
tiedKuronen Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 220
Liite 1:Sosiaalisen luototuksen myöntämisperusteet Turussa