Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20422.08.20183

11769-2014 (001, 065)

ODA-projektin siirto SoteDigi Oy:lle

Tiivistelmä:

Hallitusohjelman kärkihanke ODA on toiminut valtion rahoituksella, joka päättyy 31.10.2018. Hankekonsortioon kuuluu 14 kuntatoimijaa tai kuntayhtymää, ja isäntäkuntana on toiminut Espoo. ODA-projekti siirtyy konsortiolta valtakunnalliselle SoteDigi Oy:lle siirtosopimuksilla.

Sosterla § 204

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, projektipäällikkö Suvi Perälä 13.8.2018:

ODA on hallitusohjelman kärkihanke, jota toteuttavat Espoo (isäntäkunta), Helsinki, Porvoo, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Turku, Hämeenlinna, Tampere, Joensuu, Kuopio, Oulu, Sodankylä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Varsinais-Suomen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit. ODA:ssa uudistetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamalleja. Rakenteilla on sähköinen palvelukokonaisuus, Omaolo-palvelu, joka hyödyntää ammattilaisten järjestelmissä olevaa tietoa ja asiakkaiden itsensä tallentamaa hyvinvointitietoa. Omaolo-palvelun myötä uudistuvat niin asiointi, tiedonsaanti kuin sote-ammattilaisten työpäivä.

ODA-projekti jakautuu keskitettyyn koordinaatioprojektiin ja alueellisiin kuntatoimijoiden pilottiprojekteihin (Sosterla 29.3.2016 § 51). ODA-hanketoimisto hallinnoi kolmea osahanketta, joista on KL-Kuntahankintojen kilpailuttamat sopimukset: ODA1 (lääketieteellinen tietämyskanta, toimittajana Kustannus Oy Duodecim), ODA2 (ketterän kehityksen tekninen toteutus, tuki ja ylläpito, toimittajina Solita Oy ja Mediconsult Oy) sekä ODA3 (konesalipalvelut, toimittajana Telia Oy). Kuntatoimijoiden pilottiprojekteilla valmistellaan teknisen sovelluksen ja sen taustalla olevan lääketieteellisen tiedon käyttöönottoa ammattilaisille ja kansalaisille.

SoteDigi-yhtiö on maakunta- ja järjestämislakiesityksissä säädettävää erityistehtävää toteuttava erityistehtäväyhtiö, joka vastaa kansallisesti kehitettäviin sosiaali- ja terveydenhuollon uusiin digitaalisiin ratkaisuihin liittyvien hankkeiden ja hankintojen toteuttamisesta ja niitä tukevasta kehittämisestä. SoteDigi-yhtiö toimii yhtenäispolitiikan ja maakuntien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurin puitteissa valtioneuvoston toimeksiannosta tai valtioneuvoston tai maakuntien tilauksesta.

Jotta ODA-projektissa aloitettu kehittämistyö turvataan hankkeen päättymisen jälkeen, ODA-projektin tehtävien on valtakunnallisessa ohjausryhmässä sovittu siirtyvän SoteDigi Oy:lle. SoteDigi Oy ottaa vastuun sovelluksen jatkokehittämisestä, ja kuntatoimijat puolestaan huolehtivat asiasisällöstä ja palvelun sisällön kehittämisestä, asiakasprosesseista, palvelun käyttöönotosta ja hyödyntämisestä. Nyt esitettävillä siirtosopimuksilla turvataan ODA-palveluiden kehittämisen jatkuminen.

ODA-projektin tehtävien jatkamisen siirtämistä isäntäkunta Espoolta ja kuntakonsortiolta SoteDigi Oy:lle on valmisteltu koko kevät. Valtionavustushankkeen hallinnointi (kuten maksatushakemusten tekeminen) jää Espoon kaupungille. ODA:n hanketoimiston henkilökunta on siirtynyt SoteDigin palvelukseen elokuun 2018 alussa, ja he hoitavat Espoon lukuun valtionavustushankkeeseen liittyvät tehtävät SoteDigin kustannuksella, kunnes projekti päättyy 31.10.2018. Tämänhetkiset pilottiprojektit, joihin Turku on sitoutunut, jatkuvat osana asiakasorganisaatioiden kehittämistyötä.

ODA-hankkeen valtakunnallinen ohjausryhmä on 20.6.2018 päättänyt hyväksyä siirron edellyttäen seuraavaa:

Yhteistyösopimus sekä ODA1, ODA2 ja ODA3 siirtosopimukset ovat tulleet hyväksyttäväksi Turun kaupungin Hyvinvointitoimialalle. Sovelluskehityksen jatkumisen turvaaminen edellyttää, että sopimukset tulee allekirjoittaa elokuun loppuun mennessä.

Omaolo-palvelun käyttöön liittyvät sopimukset (ODA1 SaaS sopimus, ODA2 tuki- ja ylläpitosopimus, ODA3 tuki-, käyttö ja ylläpitosopimus) ovat kuntatoimijoiden ja toimittajien välisiä. Näihin ei siis liity hankintoja kuntatoimijoiden ja SoteDigin välillä. Näiden vuosittaiset kustannukset ovat seuraavat:

ODA-sopimuksista tulevat kustannukset 
ODA1 Duodecimin tietämyskanta0,48 €/asukas/vuosi
ODA2 tuki ja ylläpito (Solita/Mediconsult)264,50 €/kk, joka koostuu seuraavista: kiinteä tukipalvelu 193 €/kk + tiketit 71 €/kk (arvio)
ODA3 konesalipalvelut (Telia)1505 €/kk: Turun osuus 9,03 % kokonaissummasta (200 000 €) eli 18 062 €/vuosi

Jatkuvat kustannukset siis nykytiedolla 107634 €/vuosi. Lisäksi prosessihyötyjen saavuttamiseksi tarvitaan integraatioita, jotka ovat tällä hetkellä testausvaiheessa Pegasoksen ja Winhitin osalta. Näiden kustannukset Pegasos 3600 €/vuosi, Winhit 5400 €/vuosi. Oletus on että lisäpalveluiden käyttöönoton ja kehittämisen myötä lisäintegraatioita saatetaan tarvita, näistä ei vielä ole hinta-arvioita.

Sidosryhmätoimijuuteen ja jatkokehitykseen liittyen tulee SoteDigi Oy:lle kustannuksia, mutta ainakaan ensi vaiheessa niistä ei ole tarkoitus laskuttaa kuntia, sillä tällä hetkellä kuntatoimijat eivät voi ostaa kynnysarvon ylittäviä summia ilman kilpailutusta SoteDigi Oy:ltä. Siirrosta aiheutuvat kustannukset tarkentuvat, kun sote-uudistuksen tilanne selviää ja yhtiön omistajuusasiat selviävät. Siihen asti SoteDigi Oy maksaa jatkokehityksen veloittamatta siitä mitään.

Palvelua on kehitetty ja testattu suomenkielisenä, mutta asiakkaiden käyttöliittymä on tarkoitus käännättää ruotsiksi projektin aikana. Kilpailutus käännöstöistä on tehty ja tarjoukset odottavat tällä hetkellä varmistusta siitä, että käännös vastaa Duodecimin vaatimuksia.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Turun osalta ODA-projektin kolmen keskitetyn kehittämishankkeen siirto- ja muutossopimusten siirtämisen isäntäkunta Espoolta ja ODA-konsortiolta SoteDigi Oy:lle.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedokseen, että ODAlle suunnitellaan mahdollista jatkokehityshanketta, joka tarvittaessa tuodaan resursointeineen erikseen päätettäväksi myöhemmin. 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.8.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä ODA-projektin kolmen keskitetyn kehittämishankkeen siirto- ja muutossopimusten siirtämisen isäntäkunta Espoolta ja ODA-konsortiolta SoteDigi Oy:lle.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedokseen, että ODAlle suunnitellaan mahdollista jatkokehityshanketta, joka tarvittaessa tuodaan resursointeineen erikseen päätettäväksi myöhemmin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPerälä Suvi
tpvKauniskangas Katariina