Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20822.08.20187

8321-2016 (022, 423)

Aluehallintoviraston kirje: eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös ratkaisusta; rajoitustoimenpiteiden käyttö (Veikkarin erityislastenkoti)

Tiivistelmä: -

Sosterla § 208

Vs. talous- ja hallintojohtaja Antti Perälä 17.8.2018:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on sosiaali- ja terveyslautakunnalle osoittamallaan kirjeellä 19.7.2018 toimittanut tiedoksi eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun 4.7.2018, joka koskee Veikkarin erityislastenkotia. Ratkaisu on toimitettu tiedoksi asiassa selvityksiä antaneille kunnille.

Oheismateriaali 1Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös 4.7.2018/EOAK/2557/2016

Apulaisoikeusasiamies katsoo saamiensa selvitysten ja lausuntojen perusteella, että sijoittajakuntien menettely sijaishuollon ja rajoitustoimenpiteiden valvonnassa ei ole ollut kaikilta osin lastensuojelulain mukaista. Tämän takia kiinnittää sijoittajakuntien huomiota päätöksessä esitettyihin näkökohtiin sijaishuollon valvonnasta.

Apulaisoikeusasiamies korostaa, että sijaishuollon valvontaa sekä erityisesti sen arviointia, vastaako sijaishuoltopaikka lapsen tarpeisiin ja onko sijaishuoltopaikka lapsen edun mukainen, on suoritettava muun ohella riittävän usein tehtyinä valvontakäynteinä, joihin tulee liittyä luottamuksellinen ja henkilökohtainen keskustelu lapsen kanssa.

Apulaisoikeusasiamies kiinnittää sijoittajakuntien huomiota lapsen oikeuteen henkilökohtaiseen keskusteluun ja sen toteuttamiseen, lapsen tiedollisten oikeuksien edistämiseen, lapsen mielipiteen huomioimiseen sekä selvittämisestä sanottuun.

Apulaisoikeusasiamies kiinnittää sijoittajakuntien huomiota myös niihin näkökohtiin, joita on esittänyt kasvatuskeinojen ja rajoitustoimenpiteiden eroista. Sosiaalityöntekijällä on tämänkin takia velvollisuus jatkuvasti seurata ja arvioida lastensuojelulaitoksessa lapsesta tehtyjä asiakasmerkintöjä.

Apulaisoikeusasiamies ilmoittaa, että asia ei anna aihetta enempään, koska Lounais-Suomen aluehallintovirasto on lausunnossaan ilmoittanut, että Veikkarin lastenkoti on ilmoittanut purkaneensa tasokarttansa ja kehittävänsä uusia sääntöjä, joissa on tehty ero rajoitustoimenpiteiden ja kasvatuskeinojen välillä. Aluehallintovirasto on lisäksi ilmoittanut, että se tulee seuraamaan erityisen tarkasti sijoittajakuntien ja Veikkarin erityislastenkodin toimintaa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.8.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksen rajoitustoimenpiteiden käytöstä Veikkarin erityislastenkodissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.