Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20622.08.20185

13780-2017 (053)

Lisäavustuksen myöntäminen vapaaehtoisten tukihenkilöiden lisäämiseksi lapsille ja nuorille

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimiala avustaa vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa organisoivia järjestöjä. Tässä esitetään lisäavustuksen myöntämistä Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirille vapaaehtoisen tukihenkilötoiminnan järjestämiseen. Tietyn asiakasryhmän tuen tarve voidaan hoitaa tukihenkilön antamalla avulla ja sen puuttuminen voi johtaa raskaamman ja kalliimman palvelun tarpeeseen.

Sosterla § 206

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 13.8.2018:

Sosiaalihuoltolain 28 §:n mukaan erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai hänen perheelleen voidaan järjestää tukihenkilö tai –perhe. Palvelun tulee olla saatavana yleisenä perhepalveluna, eli tukihenkilön saamiseksi lapsen ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas.

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä ei ole nykyisellään tarpeeseen nähden riittävästi. Kun vapaaehtoisia tukihenkilöitä ei ole käytettävissä, voidaan lapsen tuen tarpeeseen joutua vastaamaan ammatillisilla tukihenkilöillä. Perustason ammatillisen tukihenkilön tuntihinta on 35–70 euroa, vaativan tason ammatillisen tukihenkilön 40–110 euroa. Lapsen ja tukihenkilön tapaamiset, niiden kesto ja toistuvuus sovitaan yksilöllisesti lapsen tarpeiden mukaan. Palvelun kuukausihinnaksi voi muodostua näin n. 1 000 – 1 600 euroa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry saa toimintaansa tukea Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta vuosina 2017-2018 vakiintuneen avustuksensaajan kanssa tehtyyn yhteistyösopimukseen perustuen. MLL:n Varsinais-Suomen piiri ry on sitoutunut järjestämään vuodelle 2018 n. 30 vapaaehtoista tukihenkilöä (kaveritoiminta), toukokuussa tukisuhteita oli jo 29. Yhden tukisuhteen vuosittainen kustannus on n. 2 400 €. Vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaan myönnetty 10 000 euron avustus ei riitä kattamaan tarvittavaa tukisuhdemäärää. Avustussummalla järjestöt kouluttavat tukihenkilöt, järjestävät näiden työohjauksen ja muun tarvittavan tuen sekä vastaavat tukihenkilöiden kulukorvauksista.

MLL:n Varsinais-Suomen piiriä avustetaan myös lastenhoitotoimintaan, josta järjestöllä olisi mahdollisuus siirtää 9 000 € tukihenkilötoimintaan, mikäli sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy avustuksen käyttötarkoituksen muutoksen. Lisäavustuksen tarve on tällöin 9 000 €.

Esitän, että Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin avustusta vuodelle 2018 vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaan (kaveritoiminta) korotetaan 9 000 eurolla ja oikeutetaan järjestö käyttämään tukihenkilötoimintaan 9 000 € lastenhoitopalveluun suunnatusta avustuksesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin avustusta vuodelle 2018 vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaan (kaveritoiminta) korotetaan 9 000 eurolla ja oikeutetaan järjestö käyttämään tukihenkilötoimintaan 9 000 € lastenhoitopalveluun suunnatusta avustuksesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMannerheimin Lastensuojeluliitto ry
tiedHalin Jaana
tpvKuronen Sirpa
tiedSundman Jyrki
tpvVirta Minna