Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20722.08.20186

8988-2018 (01 03 00)

Oppisopimuskoulutuksen käynnistäminen vanhuspalveluissa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 207

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen:

Vanhuspalveluissa ja erityisesti kotihoidossa kärsitään jatkuvasta työvoiman puutteesta. Suurin ammattiryhmä kotihoidossa on lähihoitajat. Tällä hetkellä erityisesti lähihoitajia on vaikea rekrytoida sijaisuuksiin. Vakituisten työsuhteiden ollessa haettaessa hakijoita on vain muutamia. Lähihoitajat hakevat samanaikaisesti useita paikkoja ja näin ollen myös vakituisten työsuhteiden täyttö on vaikeutunut. Työsuhteita laitetaan moneen kertaan auki, ennen kuin vakanssille saadaan vakituinen tekijä. Työvoiman liikkuvuus hoiva-aloilla on myös suurta. Hyvän työtilanteen vuoksi lähihoitajilla on mahdollisuus vaihtaa työpaikkaa ja sitoutuminen nykyiseen työhön on vähäistä. Tilanne erityisesti kotihoidossa on viimeaikoina vaikeutunut ja näin ollen rekrytoinnissa tarvitaan uudenlaisia keinoja työvoimapulan taltuttamiseksi.

Ratkaisuna työvoimapulaan ja tulevaisuuden haasteisiin on lähihoitaja oppisopimuskoulutuksen käynnistäminen. Oppisopimuskoulutusta on aikaisemminkin järjestetty vanhuspalveluissa, mutta koulutuksissa on nyt ollut usean vuoden tauko. Oppisopimuskoulutusta kysellään paljon ja sen järjestämistä on toivottu kaupungin järjestämänä, sillä kaupungin toiminnoissa oppisopimuskoulutuksen työssäoppimisjaksoille pystytään järjestämään kattavammat oppimisympäristöt.  Palvelualue on neuvotellut Turun Oppisopimustoimiston ja Turun Ammatti-instituutin kanssa koulutuksen järjestämisestä, jolloin aloitus koulutukselle olisi syksyllä 2018. Työnantaja saa koulutuskorvausta koulutettavista opiskelijoista.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja) muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä) eli laajuus 180 osaamispistettä. Opinnot henkilökohtaistetaan opiskelijan aikaisemman osaamisen perusteella, jonka takia koulutuksen pituus vaihtelee. Arvioitu kesto on noin 2 vuotta, mutta opiskelijan lähtötilanteesta riippuen koulutuksen kesto voi olla lyhempikin.

Haku koulutukseen toteutetaan Kuntarekryn kautta ja hakijoina voivat olla kaupungin nykyiset työntekijät, mutta myös ulkopuoliset haastattelujen perusteella soveltuviksi katsotut hakijat. Oppisopimuspaikkoja on tarkoitus avata hakuun 16. Vanhusten asumispalveluissa aloittaa 4 opiskelijaa ja kotihoidossa enintään 12. Lopullinen määrä tarkentuu hakijoiden perusteella. Haastatteluun ja soveltuvuuteen tullaan kiinnittämään tarkkaa huomiota. Jos soveltuvia henkilöitä ei saada haun myötä, voi opiskelijalukumäärä olla pienempikin. Oppisopimuksessa työajan tulee olla vähintään 25 h/viikko. Koulutettavien vakansseina käytetään avoimia kotiavustajan vakansseja siltä osin, kun oppisopimuskoulutettava ei ole kaupungin työntekijä. Henkilöstöjohtaja on antanut 3.1.2018 § 1 ohjeet oppisopimuskoulutukseen Turun kaupungissa. Ohjeistuksen mukaisesti opiskelijoille ei makseta lähiopetuspäiviltä palkkaa. Jokaisella koulutettavalla tulee olla työpaikkaohjaaja, jolle maksetaan ohjeistuksen mukaan ohjauspalkkiota.

Koulutus tullaan toteuttamaan siten, etteivät kustannukset palkkamäärärahoissa lisäänny. Koulutukseen pyritään valitsemaan kaupungin omaa henkilökuntaa ja jos valittu tulee ulkopuolelta, voidaan laajan työvoiman yksiköissä (asumispalvelut ja kotihoito) tehdä henkilöstösiirtoja siten, ettei henkilöstön määrä kasva tarvetta suuremmaksi.

Koulutukseen voi hakea aikaisemmasta koulutuksesta riippumatta. Opiskelussa edellytetään aktiivisuutta, oma-aloitteellisuutta ja tietotekniikan käyttöä. Hakijalta vaaditaan hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä (SORA -lainsäädäntö).

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi lähihoitajien oppisopimuskoulutuksen käynnistämisen ratkaisuna vanhuspalveluiden työvoimapulaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tpvVuorinen Anne