Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15713.06.20185

10618-2016 (012, 033, 113)

Kanta-palveluiden laajeneminen sosiaalihuoltoon ja sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto -palveluun liittyminen

Tiivistelmä:

Kanta-palvelut laajenevat myös sosiaalihuoltoa koskeviksi Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto -palvelun käyttöönottojen myötä. Kanta-palveluita ylläpitää Kansaneläkelaitos (Kela). Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla sosiaalihuollon liittymisen valmistelu on aloitettu 1/2017 Turun sosiaalihuollon asiakastiedot Kanta-palveluihin (TurkKa) -projektissa, joka on Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen valtionavustusprojekti. Lautakunnalle esitetään Turun kaupungin hyvinvointitoimialan liittymistä sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto -palveluun ja laajentamaan siten Kanta-palveluiden käyttöä myös sosiaalihuoltoon.

Sosterla § 157

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, TurkKa-projektin projektipäällikkö Saija Siivonen, VamE-projektin projektipäällikkö Marika Mäenpää ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 6.6.2018:

Kansaneläkelaitoksen (Kela) ylläpitämät Kanta-palvelut ovat vuonna 2018 laajentuneet koskemaan myös sosiaalihuoltoa, kun sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto -palvelun käyttöönotot ovat alkaneet. Vaasa ja Eksote ovat ensimmäiset sosiaalihuollon organisaatiot, jotka ovat aloittaneet Kanta-palveluiden käytön. Sosiaalihuollon liittymisen lakisääteinen velvoite tullee uuteen asiakastietolakiin, joka on ollut lausuntokierroksella keväällä 2017.

Turun hyvinvointitoimialalla on Turun sosiaalihuollon asiakastiedot Kanta-palveluihin (TurkKa) -projektin myötä aloitettu 1/2017 valmistautuminen sosiaalihuollon Kanta-liittymiseen. TurkKa-projekti on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen valtionavustusprojekti, jonka tavoitteena on aloittaa päihdehuollon palvelutehtävässä uusien ja vanhojen (ennen käyttöönottoa syntyneiden) asiakastietojen arkistointi. Uusien tietojen arkistointi on määrä aloittaa lokakuussa 2018 ja vanhojen tietojen arkistointi 2/2019.

Hyvinvointitoimialalla on lisäksi 1/2018 käynnistynyt omarahoitteinen vammaispalveluiden tietojärjestelmäprojekti VamE, jossa uusien asiakastietojen arkistointi on tarkoitus laajentaa vammaispalveluiden palvelutehtävään. Molemmat edellä mainituista palvelutehtävistä käyttävät asiakastietojärjestelmänä Efficaa.

Arkiston avulla organisaatio varmistaa asiakastiedon käytettävyyden myös maakuntauudistuksessa. Käyttöönoton I-vaiheessa asiakasasiakirjat arkistoidaan PDF-muotoisina ja ne ovat vain organisaation omaan käyttöön. Myöhemmissä vaiheissa arkisto laajenee myös organisaatiorajat ylittäväksi. Lisäksi Omakanta tulee myöhemmin laajenemaan sosiaalihuoltoon, joka lisää työn asiakaslähtöisyyttä.

Hyvinvointioimialalla päihdehuollossa ja vammaispalveluissa käytössä oleva asiakastietoja käsittelevä järjestelmä Effica on uusien tietojen arkistoinnin osalta läpäissyt Kelan yhteistestauksen ja se täyttää Kanta-liittymisen järjestelmävaatimukset. Vanhojen tietojen osalta TurkKa-projektin on määrä tehdä Tiedon ja Kelan kanssa yhteistestaus, jonka jälkeen Effica saa sertifioinnin myös vanhojen tietojen arkistoinnin osalta. Yhteistestaus on osa pilottiprojektia, johon TurkKa on THL:lta saanut rahoituksen. Järjestelmäsertifiointi toteutetaan erikseen vanhojen asiakastietojen arkistointiin, koska sitä koskevat vaatimukset eroavat uusien tietojen arkistoinnista. Turkua koskeva vanhojen tietojen yhteistestaus on tarkoitus aloittaa 11/2018 ja vanhojen tietojen arkistoinnin tuotantokäyttö 2/2019.

TurkKa-projekti on päihdehuollon palvelutehtävän kanssa yksi THL:n Kanta-pilottiprojekteista ja se on projektin alusta alkaen saanut rahoittajalta sekä Kelalta tukea Kanta-liittymiseen valmistautumisessa. Muut liittyvät organisaatiot ja palvelutehtävät voivat saada tukea THL:sta ja Kelasta ilmoittautumalla Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönoton aaltoon, joita on yhteensä neljä vuoden 2019 loppuun asti. Vammaispalveluiden VaMe-projektin tavoitteena on aloittaa vammaispalveluissa uusien asiakastietojen arkistointi keväällä 2019 ja ilmoittautua sitä varten THL:lle 2. aaltoon 31.7.2018 mennessä.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on liittynyt Kanta-palveluiden asiakkaaksi potilastiedon arkisto -palvelun käyttöönoton yhteydessä. Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto –palvelun käyttöönotosta tulee tehdä erillinen aloitus Kanta Ekstranetissä, jonka yhteydessä asiakkaan on hyväksyttävä sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston palvelukuvaus ja ilmoitettava palvelun käytössä tarvittavat hallinnolliset ja tekniset tiedot. Ilmoituksen voi tehdä organisaation nimenkirjoitusoikeuden haltija.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala liittyy sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto –palvelun käyttäjäksi ja laajentaa siten Kanta-palveluiden käyttöä sosiaalihuoltoon. Vammaispalvelut ilmoittautuvat sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto –palvelun käyttöönoton 2. aaltoon 31.7.2018 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiiski Kaisa
tpvSiivonen Saija