Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16513.06.201813

6864-2018 (02 05 00)

Sillankorvan ensisuojan asiakasmaksut 1.9.2018 alkaen

Tiivistelmä:

Ottaen huomioon Sillankorvan palvelutasossa tehdyt parannukset ja pitkittyneiden asumisjaksojen lyhentämistavoitteet, on perusteltua määrätä tilapäisasumiselle asiakasmaksu 1.9.2018 alkaen. Asiakasmaksu tulee määrätä samansuuruiseksi päihtyneiden tilapäisasumisessa ja asumiskokeilussa. Näin on tarkoitus motivoida siirtymistä eteenpäin asumispolulla. On kuitenkin perusteltua, että asiakas saa yöpyä edelleen maksutta tietyn vuorokausimäärän vuodessa. 14 maksuttoman vrk:n vuodessa voidaan katsoa turvaavan kiireellisen tilapäisasumisen tarpeen. Yöpymisvuorokaudet voivat kertyä joko yhtäjaksoisena tai yksittäisistä päivistä.

Sosterla § 165

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 1.6.2018:

Sillankorvan ensisuojan tilapäisasumispalvelut ovat olleet maksuttomia asiakkaille vuodesta 2013 alkaen. Tuolloin maksuttomuuteen siirtymisen perusteena oli luoda matalan kynnyksen ohjautumismalli tilapäisasumisen kautta päihdehuollon muihin asumispalveluihin tai itsenäiseen asumiseen.

Osa asiakkaista onkin päässyt asumisen palvelupolulla eteenpäin suunnitellulla tavalla ja sijoittuu joko Orikedon palvelukeskukseen, kaupungin omiin päihdehuollon tukiasuntoihin, ostetun palveluasumisen piiriin tai omaan vuokra-asuntoon, johon on hankittu kotiin annettavia tukipalveluja. Palveluiden maksuttomuus ei kuitenkaan motivoi osaa asiakkaista hakeutumaan Sillankorvasta muihin asumispalveluihin, vaikka heillä on säännöllisiä kuukausituloja. Sillankorva ei kuitenkaan ole tarkoitettu pysyväksi kodiksi, eikä se ole sitä myöskään puitteiltaan. Sen on tarkoitus tarjota ensiarviointia ja – palveluja asunnottomille päihteiden käyttäjille, jotka eivät pysty suoraan hakeutumaan palveluasumisen piiriin.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies teki tarkastuskäynnin Sillankorvaan tammikuussa 2018. Tarkastuskertomuksessa mainitut puutteet on pääosin korjattu ja Sillankorvan palvelutasoa on selvästi kohotettu. Mm. aterioiden määrää on lisätty ja päihtyneiden tilapäisasumisen olosuhteita merkittävästi parannettu. Apulaisoikeusasiamies kiinnitti tarkastuskäynnin aikana huomiota Sillankorvassa asuneiden päihteiden käyttäjien pitkään asumisaikaan. Hän toi esille myös maksuttomuuden mahdolliset vaikutukset asumisjaksojen pitkittymiseen.

Ottaen huomioon Sillankorvan palvelutasossa tehdyt parannukset ja pitkittyneiden asumisjaksojen lyhentämistavoitteet, on perusteltua määrätä tilapäisasumiselle asiakasmaksu 1.9.2018 alkaen. Asiakasmaksu on tarkoituksenmukaista määrätä samansuuruiseksi päihtyneiden tilapäismajoituksessa ja asumiskokeilussa. Näin on tarkoitus motivoida siirtymistä eteenpäin asumispolulla. Jotta matalan kynnyksen palvelun peruslähtökohta säilyy, on maksuttomuus syytä säilyttää kiireellisen hoidon aikarajoja noudattaen. Näin asiakas voi yöpyä ja saada Sillankorvan palvelut edelleen maksutta 14 vrk/vuosi. Yöpymisvuorokaudet voivat kertyä joko yhtäjaksoisena tai yksittäisistä päivistä.

Asiakas voi saada maksuvapautuksen maksullisista yöpymisvuorokausista varattomuuden perusteella. Näin voidaan varmistaa edelleen kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien henkilöiden tilapäisen asumispalvelun saanti. Vuoden 2018 alkupuoliskolla käyttöaste on vaihdellut 61 %:n ja maksimikäyttöasteen välillä kuukausittain. Talvikaudella tilapäisasumispaikat ovat täynnä, koska osa asujista ei ohjauksesta huolimatta halua maksaa asumisestaan, vaikka heillä olisi valmiudet muunlaiseen asumiseen.

Tilapäis-asuminen Sillankorva 2018

Käyttöaste

Sisäänkirjatut asiakkaat

Yöpynyt Sillankorvassa

Ulkopaikkakuntalainen

Asumispalvelusta tulleet

Ohjattu selviä-

misasemalle

Tammikuu 2018

104,5 %

627

574

4

2

2

Helmikuu 2018

91 %

546

491

9

1

2

Maaliskuu 2018

68,5 %

411

357

6

4

1

Huhtikuu 2018

61,16 %

367

312

5

7

1

Toukokuu 2018

84,16 %

505

396

5

7

3

Tilapäisyöpymisvuorokausia oli vuonna 2016 yhteensä 9039 ja vuonna 2017 yhteensä 8255.

Kun asiakasmaksu on 7 €/vrk neljäntoista yöpymisvuorokauden jälkeen, ja asiakaspaikkojen määrä on 32, on karkea arvio vuoden 2018 aikana kertyvistä tuloista nykyisen asiakasmäärän pohjalta n. 4.000 € ja n. 17.000 € vuodessa. Tässä on huomioitu maksuvapautukset vähävaraisuuden perusteella.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Sillankorvan ensisuojan tilapäisasumisen asiakasmaksu on 7 €/vrk 1.9.2018 alkaen siten, että ensimmäiset 14 vrk vuodessa asumispalvelu on kaikille maksutonta ja

että asiakasmaksusta voi saada maksuttomuuskauden täytyttyä maksuvapautuksen varattomuuden perusteella.

PäätösEhdotus hylättiin.

Päätös asiassa tehtiin 10-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Eevan Pietarin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Laine, Mylläri, Wennström, Lampi, Mäkipää, Nurmio, Marttila ja Kärkkäinen.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Beqiri ja Alvesalo.

Laakso oli poissa kokouksesta.

Jakelu

tiedKuronen Sirpa
tiedLehti Pasi
tiedNiinimäki Merja
tiedSundman Jyrki