Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16913.06.20181

3254-2018 (01 01 01)

Oikaisuvaatimus omaishoidon ohjaajan viran, vak.nro 358011, valintapäätöksestä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 169

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla on ollut julkisessa haussa omaishoidonohjaajan virka (vakanssi numero 358011). Avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen on päätöksellään 23.3.2018 § 1 päättänyt valita omaishoidon ohjaajan virkaan Vilja Hokkasen.

Margit Mäkitalo on tehnyt 18.4.2018 oikaisuvaatimuksen omaishoidon ohjaajan valintapäätöksestä.

Liite 1Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksessaan Margit Mäkitalo esittää, että Vilja Hokkanen ei ole omaishoidon ohjaajan virkaan soveltuvin, pätevin ja ansioitunein.

Turun kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen omaishoidon yksikössä oli julkisesti haettavana omaishoidon ohjaajan virka (vakanssinumero 358011) ajalla 21.2.2018 – 7.3.2018. Kelpoisuusvaatimuksena omaishoidonohjaajan virkaan on soveltuva sosiaali- tai terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus.

Määräaikaan mennessä virkaa haki 48 henkilöä. Hakemusasiakirjojen, koulutuksen ja työkokemuksen perusteella neljä hakijaa kutsuttiin haastatteluun. Haastatteluihin kutsuttiin: Vilja Hokkanen, Tuija Mahlamäki, Margit Mäkitalo ja Marja Oravasaari.

Haastattelujen, henkilökohtaisen soveltuvuutensa ja koulutuksensa perusteella valituksi tuli Vilja Hokkanen.

Vilja Hokkanen on koulutukseltaan sosionomi ja täyttää näin ollen kelpoisuusvaatimuksen. Vilja Hokkanen on toiminut yli 18 vuotiaiden omaishoidon tuen ohjaajan sijaisuudessa yhtäjaksoisesti 27.12.2016 lähtien. Tuona aikana omaishoidon tukea on kehitetty aktiivisesti sekä Varsinais-Suomen maakunnassa että myös Turun yli 18 vuotiaiden omaishoidon tuen yksikössä. Margit Mäkitalo ei ole työskennellyt 31.1.2016 jälkeen omaishoidon tuen yksikössä, eikä näin ollen ole osallistunut kyseiseen kehittämistyöhön. Vilja Hokkasella on tuoreempi työkokemus ja uusin tieto yli 18-vuotiaiden omaishoidon tuesta.

Omaishoitoa on kehitetty vuodesta 2016 alkaen Varsinais-Suomen keskitetyn asiakas- ja palveluohjaushankkeen parissa tehden tiivistä yhteistyötä muiden maakunnan kuntien kanssa. Tähän kehittämistyöhön Vilja Hokkanen on hankkeen alusta asti osallistunut aktiivisesti. Hän on useissa eri työryhmissä ja piloteissa mukana kehittämässä omaishoidon palveluita ja luomassa uusia toimintamalleja vastaamaan omaishoidon kriisitilanteisiin. Tämän lisäksi hän myös vetää omaishoitajien sähköistä vertaistukea pilottihankkeena sekä osallistuu iäkkäiden palvelunohjauksen ja neuvonnan kehittämiseen. Vilja Hokkanen on saanut koulutuksen ammattilaisten NinChat- viestintäohjelman käyttöön ja hän käyttää sitä työssään. Margit Mäkitalolla ei ole työkokemusta Varsinais-Suomen keskitetyn asiakas- ja palveluohjaushankkeen parissa työskentelystä omaishoidon tuessa eikä hankkeen pilotteihin osallistumisesta. Margit Mäkitalo ei ole ollut mukana kehittämässä omaishoidon tukea muiden maakuntien kanssa, eikä hänellä näin ollen ole työkokemusta myöskään uudesta sähköisestä vertaistuesta tai NinChat viestintäohjelmasta. Vilja Hokkanen on verkostoitunut laajasti maakunnan eri omaishoidon tuen toimijoiden kanssa keskitetyn asiakas- ja palveluohjaushankkeen myötä. Näissä verkostoissa kehitystyö jatkuu edelleen. Vilja Hokkasella on halu oppia uutta ja hän on innokas kehittämään omaishoidon ohjaajan työtä, omaishoidon tuen yksikön toimintaa sekä omaishoitoa laajempana kokonaisuutena maakunnassa.

Vilja Hokkanen on motivoitunut, työstään innostunut ja pitkäjänteinen työntekijä. Hänen toimintansa on tavoitteellista ja hänen organisointikykynsä ovat hyvät. Hän sietää työssään esiintyvää epävarmuutta, kiirettä ja stressiä. Hänen yhteistyö- ja verkosto-osaamisensa on kiitettävää, hän osaa luontevasti hyödyntää eri verkostoja työssään. Lisäksi hän osaa kirjoittaa eri kohderyhmille oman työyhteisönsä näkökulmasta lähteviä monipuolisia ja selkeitä asiatekstejä sekä kehittää viestintää tukevaa materiaalia. Hänen suullinen viestintänsä on vakuuttavaa ja asiantuntevaa ja hän toimii vuorovaikutuksellisesti esiintymistilanteissa. Hän osaa myös hyvin suunnitella ja toteuttaa ohjaus- ja koulutustilanteita sekä henkilöstölle että muille organisaation asiakas- ja sidosryhmille. Hän on mukana Varsinais-Suomen keskitetyn asiakas- ja palveluohjaushankkeen maakuntakierroksilla esittelemässä omaishoidon puolella tehtyä kehittämistyötä. Lisäksi hän käy esittelemässä yli 18 vuotiaiden omaishoidon tukea eri kohderyhmille.

Vilja Hokkasella on hyvät tietotekniset taidot, hän käyttää työssään päivittäin Pegasos asiakastietojärjestelmää sekä RAI toimintakykymittaria. Vilja Hokkasen tietojärjestelmiin tekemät kirjaukset ovat sisällöltään asiakaslähtöisiä, kattavia ja selkeitä. Hän osaa huomioida asiateksteissä eri kohderyhmät ja osallistuu kirjausten sisällön kehittämiseen yhdessä muiden omaishoidon ohjaajien kanssa. Vilja Hokkanen hallitsee hyvin myös uusien tietoteknisten ohjelmien, kuten sähköisen vertaistuen ohjelman ja NinChat –ohjelman käytön. Hän on oma-aloitteinen ja pitää yllä ammattitaitoaan sekä jakaa osaamista työyhteisössä. Hän toimii rakentavasti tiimin jäsenenä. Tiimityössä hän on positiivinen innovoija, joka pyrkii yhteistyössä muiden kanssa löytämään ratkaisuja. Hän ottaa ryhmässä toiset huomioon ja pyrkii kannustamaan muita. Työyhteisössä hän on objektiivinen toimija, joka neutraaliudellaan, avoimuudellaan ja toisia kunnioittavalla vuorovaikutuksellaan tasapainottaa työyhteisöä. Hän kantaa vastuun omasta työstään, on joustava ja aina tarvittaessa valmis auttamaan toisia. Hänen työtapansa on asiakaslähtöinen ja hän osaa toimia haastavissakin asiakastilanteissa ystävällisesti ja jämäkästi. Hänestä on tullut asiakkailta positiivista palautetta.

Nimittämisperusteita tulee aina arvioida täytettävänä olevan virkatehtävän näkökulmasta. Vilja Hokkanen on haastattelun, henkilökohtaisen soveltuvuutensa, koulutuksensa ja työkokemuksensa perusteella valittu omaishoidon ohjaajan virkaan. Hän on työyksikköön soveltuvin, pätevin ja ansioitunein hakija.

Avopalvelujen johtaja Anne Vuorisen 23.3.2018 § 1 tekemä päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksentekijä ei päätöstä tehdessään ole ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös ole muutenkaan lainvastainen. Päätös ei myöskään ole epätarkoituksenmukainen. Em. johdosta esitän, että Margit Mäkitalon oikaisuvaatimus hylätään.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Margit Mäkitalon oikaisuvaatimuksen edellä esitetyn perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMäkitalo Margit
tiedVuorinen Anne


Liitteet:

Sosterla § 169
Liite 1:Oikaisuvaatimus